Skubotai BIM integracijai Lietuvoje – griežtas architektų „ne“

Lietuvos architektų rūmų (LAR) tarybos priimtu sprendimu, LAR atsisako viešosios įmonės „Skaitmeninė statyba“ dalininko statuso. Taip nutarta įvertinus pastaraisiais metais šioje įstaigoje susiklosčiusią ydingą praktiką, kai sprendimai priimami neįtraukiant dalininkų, neatsižvelgiant į jų nuomones, siūlymus bei interesus, neinformuojant visuomenės apie siūlomų sprendimų keliamas rizikas.

 Šiuo metu BIM integracijos lygis į teisinę bazę Europos valstybėse yra skirtingas ir vieningo BIM standarto ES nėra. Daugelyje labiau ekonomiškai išsivysčiusių šalių BIM nėra privalomas.<br> 123 rf nuotr.
 Šiuo metu BIM integracijos lygis į teisinę bazę Europos valstybėse yra skirtingas ir vieningo BIM standarto ES nėra. Daugelyje labiau ekonomiškai išsivysčiusių šalių BIM nėra privalomas.<br> 123 rf nuotr.
 „Beatodairiškas siekis kuo skubiau įteisinti vieno įrankio, šiuo atveju – BIM  – privalomumą, pažeidžia visuomenės interesus“, – įsitikinusi Lietuvos architektų rūmų pirmininkė D.Bakštaitienė.
 „Beatodairiškas siekis kuo skubiau įteisinti vieno įrankio, šiuo atveju – BIM  – privalomumą, pažeidžia visuomenės interesus“, – įsitikinusi Lietuvos architektų rūmų pirmininkė D.Bakštaitienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 21, 2018, 2:43 PM, atnaujinta May 21, 2018, 3:51 PM

„Rūmų tarybos vertinimu, beatodairiškas siekis kuo skubiau įteisinti vieno įrankio, šiuo atveju – BIM (angl. Building information modeling) – privalomumą, pažeidžia visuomenės interesus. Lietuvos rinka yra tam nepasiruošusi ir bet koks priverstinis technologijos taikymas yra traktuotinas tik kaip bandymas apriboti konkurenciją.

Rūmų siūlymai atvirai kalbėti tiek apie BIM privalumus, tiek apie trūkumus bei neskubėti su priverstiniu brangiai kainuojančių technologijų taikymu, nusėdančiu ant statytojų pečių, išstumiančiu iš rinkos didelę dalį kokybiškai dirbančių mažųjų įmonių, keliančiu duomenų saugumo ir kitus klausimus, nebuvo girdimi. Sprendžiant iš jau priimtų sprendimų, jie nebuvo perduodami ir valdžios institucijoms. Rūmų buvimas įmonės „Skaitmeninė statyba“ sudėtyje gali būti suprantamas, kaip palaikantis BIM privalomumą, tačiau taip nėra. Dėl šių priežasčių buvo nuspręsta nebedalyvauti šios organizacijos veikloje“, – teigia Rūmų pirmininkė Daiva Bakšienė.

LAR žiniomis, balandžio 30 d. Vyriausybės pasitarime buvo priimtas sprendimas, kuriame numatyta konkreti data – 2022 m. liepos 1 d. – kuomet turėtų tapti privaloma BIM metodus taikyti visų naujai statomų sudėtingų ir didelės vertės viešojo sektoriaus statinių ar jų dalių projektavime ir statyboje, paliekant galimybę šį reikalavimo taikymo terminą paankstinti.

Nepaisant neginčijamų BIM privalumų, architektų bendruomenė tiek Lietuvoje, tiek Europoje į šią technologiją kol kas žiūri atsargiai.

Pagrindinis rūpestis – kaip jos naudojimas atsilieps architektūros ir aplinkos kokybei. Vienas BIM technologijos aspektų yra projekto kūrimo greitis – naudojant esamų gaminių bazę pastatai sulipdomi iš tipinių elementų. Galima tokio projektavimo pasekmė – begalės kartotinių pastatų.

Architektai neneigia ekonomiškumo svarbos, tačiau pabrėžia, jog sprendinių kokybė ir originalumas, susijęs su išsamia vietos sąlygų ir būsimų naudotojų poreikių analize, yra esminė architektūros ir aplinkos kokybės sąlyga. Rūmams architektūros kokybės užtikrinimas yra viena svarbiausių veiklos krypčių. Tarybos manymu, tik įtvirtinus veikiančius architektūros kokybės kontrolės instrumentus, galima diegti projektavimo bei valdymo optimizavimą, bet ne atvirkščiai.

Šiuo metu BIM integracijos lygis į teisinę bazę Europos valstybėse yra skirtingas ir vieningo BIM standarto ES nėra. Daugelyje labiau ekonomiškai išsivysčiusių šalių BIM nėra privalomas.

Europos architektų taryboje pristatyta Vokietijos praktika parodė, jog skubota BIM integracija į teisinę bazę sukėlė daug problemų visoms interesų grupėms. Šiuo metu BIM įstatyminė bazė Vokietijoje yra tobulinama, dalis jos yra atšaukta.

Nuo šiol  LAR  nepritariantys BIM privalomumo įvedimui, savarankiškai teiks valstybės įgaliotoms institucijoms objektyvią informaciją, tikėdamiesi, kad bus išgirsti visi su BIM diegimu susijusiems sprendimams aktualūs argumentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.