Skandalas uostamiestyje: pastatė, bet rūpintis nenori

Prieš aštuonerius metus uostamiestyje pastatyto kabamojo tilto per geležinkelį niekam nereikia – juo nenori rūpintis nei geležinkelininkai, nei Klaipėdos savivaldybė.

700 metrų ilgio kabamasis tiltas Klaipėdoje jungia Šaulių ir Kretingos gatves.
700 metrų ilgio kabamasis tiltas Klaipėdoje jungia Šaulių ir Kretingos gatves.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-07 07:51

Uostamiesčio politikai kratosi geležinkelininkų dovanos, už kurią kasmet tektų pakloti maždaug 12 tūkst. eurų. Tiek kainuotų tilto priežiūra.

Rūpintis tiltu ypač brangu žiemą – mat šaltuoju metų laiku jo danga šildoma, kad neapledėtų ir netaptų slidi. Dėl tilto jau teko varstyti ir teismų duris.

Prieš ketvertą metų savivaldybė buvo gavusi bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ vadovo raštą, kuriame teigta, kad geležinkelininkai nebeprižiūrės tilto ir nebesirūpins jo išlaikymu. Vadinasi, tiltas bus uždarytas.

Buvo kreiptasi į teismą. Klaipėdos apylinkės teismas tada nusprendė, kad tiltas gali būti uždarytas nebent tuomet, jei nutiktų stichinė nelaimė, atslinktų labai stiprūs šalčiai ar karščiai arba tiltui prireiktų remonto.

Teismas nesiaiškino, kam turi priklausyti tiltas ir kas jį turi prižiūrėti. O jo besikratančios abi pusės ir toliau stumia jį viena kitai.

Dėl šio tilto, jungiančio Klaipėdos centrinę dalį su šiaurine, ietys kryžiuojamos jau daugybę kartų.

Nepavyko rasti išeities ir šįsyk. Vieniems atrodo, kad tiltas yra valstybės, todėl savivaldybė neturėtų prisiimti svetimos naštos.

Tiltas buvo pastatytas tam, kad žmonės galėtų patekti į namus apeidami kliūtį – geležinkelio bėgius, todėl geležinkelininkai ir turi juo rūpintis. Be to, miestiečiai ir taip kenčia nuo traukinių keliamo triukšmo. Kituose miestuose yra pastatytos triukšmą mažinančios sienelės. Ankstesnė geležinkelininkų valdžia lyg ir buvo pažadėjusi jas įrengti, bet kol kas nieko nepadaryta.

Kiti mano, kad tiltas jungia dvi miesto dalis, todėl reikėtų jį perimti randant teisingiausią sprendimą.

Tačiau ir vėl po miesto tarybos balsavimo paaiškėjo, kad problema lieka neišspręsta.

Įrengti ir suolai, ir šiukšliadėžės

Geležinkelio bėgius ir judrią Priestočio gatvę peršokantis 700 metrų ilgio ir 3,5 metro pločio tiltas buvo atidarytas 2010 metų vasarą. Tiltas pakyla iki 7,5 metro aukščio.

Juo patogu keliauti ne tik pėstiesiems, bet ir motinoms su vežimėliais, neįgaliesiems ir dviratininkams. Kas 9 metrai įrengtos poilsio aikštelės su suoliukais ir šiukšliadėžėmis.

Lynų tilto statyba kainavo 3,8 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.