Vilnius architektams metė neregėtą iššūkį

Vilnius architektams metė neregėtą iššūkį

Naujasis pėsčiųjų tiltas sujungs Lazdynus ir Vilkpėdę su Naujamiesčiu, o pėstiesiems ir dviratininkams leis patogiau pasiekti „Litexpo“ parodų ir kongresų centrą.
Naujasis pėsčiųjų tiltas sujungs Lazdynus ir Vilkpėdę su Naujamiesčiu, o pėstiesiems ir dviratininkams leis patogiau pasiekti „Litexpo“ parodų ir kongresų centrą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 4:54 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 5:30 PM

Tokio konkurso sostinė nematė daugiau nei 15 metų – savivaldybė rengiasi tiesti naują ir įspūdingą pėsčiųjų tiltą per Nerį – nuo Vingio parko iki Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“. Tad kviečia Lietuvos ir pasaulio architektus dalyvauti idėjų konkurse. Tikimasi sulaukti įdomių ir unikalių tilto idėjų. Tai bus pirmasis Vilniuje naujai statomas tiltas nuo 2003 metų. Dalyvauti architektūrinio projekto konkurse galima jau nuo šiandien, o idėjų, kaip atrodys naujasis tiltas laukiama iki kitų metų vasario 5 dienos.

„Išties džiugu, kad Vilniuje po labai ilgo skelbiamas architektūrinis konkursas tiltui, – portalui lrytas.lt sakė Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė. – Tiltas šiandien – nebe tik infrastruktūros objektas, tai, tikimės, bus architektūrinis kūrinys, ženklas. Ir šis statinys, viliuosi, nepretenduos į aukščiausius ar ilgiausius tiltus, bet taps šiai Vilniaus vietai tinkamiausiu pasiūlymu, derančiu prie Vilniaus charakterio, aplinkos ir miesto ambicijų.

Susisiekimas tarp Lazdynų rajono, kongresų centro „Litexpo“ zonos ir Vingio parko iki šiol buvo tolimas, per aplinkui. Tad naujasis statinys daugeliui taptų itin patogus – juos pėsčiomis ar dviračiais būtų galima pasiekti vieną patraukliausių žalių erdvių mieste – Vingio parką“.

„Labai kviečiu architektus pažvelgti į šią užduotį kūrybiškai ir drąsiai siūlyti laiką pralenkiančias idėjas. Tai bus itin svarbi pėsčiųjų arterija, sujungsianti abu Neries krantus, kuria kasdien keliaus daugybė vilniečių ir miesto svečių, be to, ji sukurs puikią sinergiją tarp Vingio parko ir parodų centro: atvykstantiems į Vingio parko koncertus bus patogu palikti automobilius „Litexpo“ aikštelėse, o parodų centre vykstantys renginiai ir parodos galės išsiplėsti anapus upės iki pat Vingio parko erdvių. Kviečiu prisidėti prie pėsčiųjų ir dviračių eismo gerinimo, sukuriant išskirtinį architektūrinį ženklą sostinėje“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Geriausios konkurso idėjos bus apdovanotos premijomis: I-os vietos laimėtojui skiriama 9 tūkst. eur II -ios – 7 tūkst. Eur, III-ios – 4 tūkst. Eur.

Paraiškas vertins ekspertų komisija. Vilniečiai taip pat galės pamatyti naujojo pėsčiųjų tilto per Nerį architektūrines idėjas – sulaukus visų paraiškų, kitąmet bus organizuojama vieša projektinių pasiūlymų paroda Lietuvos architektų sąjungos rūmuose.

Naujasis pėsčiųjų tiltas sujungs Lazdynus ir Vilkpėdę su Naujamiesčiu, o pėstiesiems ir dviratininkams leis patogiau pasiekti „Litexpo“ parodų ir kongresų centrą, skatins po miestą judėti dviračiais ar kitomis ekologiškomis transporto priemonėmis. Tiltas per Nerį padės išspręsti ir mašinų stovėjimo klausimus abiejose Neries pusėse, sukurs geresnį dviratininkų susisiekimą su centrine miesto dalimi.

Pasibaigus konkursui su geriausios konkurso idėjos laimėtoju (ar vienu iš laimėtojų) bus sudaryta pirkimo sutartis. Kitame etape bus pradėtas rengti techninis projektas ir skelbiamas statybos darbų vykdytojo konkursas. Orientacinė projekto parengimo ir statybos kaina turės siekti ne daugiau kaip 5 mln. eurų. Planuojama, kad naujasis pėsčiųjų tiltas turėtų būti pastatytas 2021 m.

Pasiūlymų (vizualizacijų) konkursui laukiama Lietuvos architektų sąjungoje iki kitų metų vasario 5 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.