Atskleidė, kaip gali atrodyti didžiausias pastarųjų metų Kauno projektas

Prieš Kalėdas kauniečiams pristatyti galutiniai architektų potėpiai, nulėmę, kaip atrodys iškilsianti daugiau nei 10 tūkst. kvadratinių metrų plotą Nemuno saloje užimsianti „Mokslo sala“. Jos statybas planuojama pradėti 2020 metų pradžioje.

 Tai bus vieno aukšto apie 10 200 kvadratinių metrų ploto statinys, aukščiausia jo dalis sieks 17,18 metro.<br>Vizualizacija
 Tai bus vieno aukšto apie 10 200 kvadratinių metrų ploto statinys, aukščiausia jo dalis sieks 17,18 metro.<br>Vizualizacija
 Tai bus vieno aukšto apie 10 200 kvadratinių metrų ploto statinys, aukščiausia jo dalis sieks 17,18 metro.
 Tai bus vieno aukšto apie 10 200 kvadratinių metrų ploto statinys, aukščiausia jo dalis sieks 17,18 metro.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 13, 2019, 11:43 AM, atnaujinta Jan 13, 2019, 1:37 PM

Tarptautinį architektūrinės vizijos konkursą laimėjusi australų ir ispanų architektų komanda, pasitelkusi partnerius Lietuvoje, per pusmetį savo pasiūlytą viziją pavertė projektiniais sprendiniais.

Jų pagrindu bus parengtas techninis projektas – galutinis dokumentas, kurį turėdama Kauno savivaldybė gaus statybos leidimą ir skelbs statybos darbų konkursą.

„Kol bus baigiamas techninis projektas, kita komanda lygiagrečiai rengs vidaus ekspozicijos koncepciją. Abu šie darbai turi būti užbaigti iki kitų metų vasaros“, – pabrėžė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Novatoriškas statinys Nemuno saloje planuojamas A++ energinės klasės. Tai bus vieno aukšto apie 10 200 kvadratinių metrų ploto statinys, aukščiausia jo dalis sieks 17,18 metro.

Atsižvelgė į ateities planus

Trečdalį erdvės sudarys laikinos ir nuolatinės ekspozicijos plotas.

„Projekto autoriai suprojektavo funkciškai patrauklų, patogų lankytojams pastatą. Atsisakius „ėjimo į gylį“ gerokai sumažėjo pastato statybų sąnaudos, kartu jis neprarado novatoriškumo, estetinės atrakcijos, o tai – svarbiausia“, – sakė su konkurso laimėtojais bendradarbiaujantis architektas Gintautas Natkevičius.

Pasak jo, „Mokslo salos“ projektuotojai atsižvelgė ir į tolesnius miesto planus – Nemuno salą su Karaliaus Mindaugo prospektu bei M.K.Čiurlionio koncertų centru sujungsiančius pėsčiųjų tiltus.

„Pastatui teko pasikeisti, jis tarsi sureagavo į tiltus. „Mokslo sala“ bus tiltų sankirtoje, todėl atsirado antžeminės dalys – renginių erdvės, kavinė, išėjimas į aikštę – tai reakcija į besikeičiančius miesto poreikius. Pagrindinis vizualinis akcentas, žinoma, bus vidinį veidrodinį paviršių turintis diskas, jis bus matomas iš daug kur ir taps savotišku traukos centru plokščioje saloje“, – aiškino G.Natkevičius.

Tyrimus bus galima stebėti

Kas bus viduje? Mokslo populiarinimo muziejuje įsikurs 4 laboratorijos. Jose vyks moksliniai tyrimai, eksperimentai, kuriuos galės stebėti ir lankytojai.

Transformuojamos konferencijų salės, erdvus vestibiulis, administracinės patalpos personalui, sandėliai, dirbtuvės – visa tai yra numatyta projekte.

„Manome, kad 100 vietų planetariumas bus bene populiariausia pramoga tarp lankytojų. Kas gi nemėgsta žiūrėti į žvaigždes?“ – kalbėjo architektas, Kauno miesto tarybos narys prof. Jonas Audėjaitis.

„Mokslo salą“ suprojektavo F.Jerezas ir B.Perezas De Juanas – architektai iš Ispanijos ir Australijos architektų studijos „Smar Architecture Studio“.

Projektuotojai Lietuvoje – architektų biuro „G.Natkevičius ir partneriai“ architektai G.Natkevičius ir D.Kalmatavičius, projekto vadovas – Tomas Jūras.

Įsilies į Nemuno salą

„Naujasis mokslo muziejus jautriai papildys salos funkcijas, tarsi įsilies į žalią salą, kuri iki šiol, tenka pripažinti, buvo savotiškas aklagatvis. Su mokslo muziejaus atėjimu, naujais tiltais, baseinu sala bus papildyta rimtu turiniu, ją mielai lankys tiek mūsų, tiek ir užsienio šalių svečiai, lygiai taip kaip mes darome nuvažiavę svetur“, – dėstė J.Audėjaitis.

Architektas pabrėžė, kad tokio tipo centruose tiesiog neįmanoma neįsimylėti mokslo.

„Kai ateini ir pamatai, kaip galima išmatuoti savo jėgą, kaip tavo jėga skiriasi skirtingose planetose, kaip veikia hidraulikos principai, kai pamatai, kaip atsiranda uraganai, tai sužadina smalsumą, norą domėtis pasauliu, ir tai, be abejo, pirmiausia ypač svarbu vaikams“, – sakė J.Audėjaitis.

Nemuno saloje taip pat suplanuotos vandens sporto centro statybos šalia „Žalgirio“ arenos ir du nauji pėsčiųjų tiltai. Kitame Nemuno krante Kaunas rengia M.K.Čiurlionio koncertų centro projektą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.