Iš Lietuvos architektų rūmų – itin netikėta žinia

Šiuo metu atostogaujanti Lietuvos architektų rūmų pirmininkė Daiva Veličkaitė nutarė atsistatydinti iš atsakingų pareigų.

Šiuo metu atostogaujan D. Veličkaitė nutarė atsistatydinti iš atsakingų pareigų.
Šiuo metu atostogaujan D. Veličkaitė nutarė atsistatydinti iš atsakingų pareigų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2019, 2:18 PM, atnaujinta Jul 12, 2019, 3:58 PM

Jos pareiškime minimi išryškėję esminiai požiūrių skirtumai svarbiausiais Rūmų klausimais tarp LAR pirmininkės ir LAR Tarybos, kurie užkerta kelią įgyvendinti asmeninę pirmininkės programą. D.Veličkaitės atsistatydinimo iš LAR pirmininkės pareigų bus svarstomas Rūmų tarybos posėdyje liepos 24-ąją ir, tikėtina, sulauks patenkinimo, nes motyvas svarus, skelbia portalas wwws.pilotas.lt.

Tame pačiame LAR tarybos posėdyje turėtų būti išrinktas ir laikinasis LAR pirmininkas iš dviejų D.Veličkaitės pavaduotojų: Luko Rekevičiaus arba Lino Tuleikio. Daugiau informacijos šiuo radikaliu klausimu tikimės turėti po liepos 24-osios LAR Tarybos posėdžio.

Architektų rūmų pirmininko atsistatydinimas yra pirmasis neilgoje LAR istorijoje ir vertintinas kaip staigus ir netikėtas. Ypač turint omenyje tai, kad vidurvasaryje yra tradiciškai aprimęs tiek architektūrinis gyvenimas, tiek Rūmų bei valdžios institucijų veikla.

D.Veličkaitės komentaras:

„Taip, iš tiesų šiandien pateikiau Lietuvos architektų rūmai Tarybai savo atsistatydinimo raštą, kuris bus svarstomas liepos 24 d. posėdyje. Ne, šis raštas nebuvo skirtas viešinimui – viešai informaciją buvo planuota pateikti po Tarybos posėdžio, išsprendus mano atsistatydinimo ir l.e.p. pirmininko paskyrimo klausimą.

Vis dėl to Tarybos nariui A. Karaliui (portalo www.pilotas.lt redaktoriui) viešai paskelbus Tarybai skirto rašto dalį (neminint visų mano išdėstytų motyvų), siekdama aiškumo ir skaidrumo, skelbiu visą savo rašto turinį. Kartu noriu pažymėti, kad šis mano sprendimas nėra staigus ir netikėtas, jis brendo ir buvo aptariamas jau kurį laiką, todėl paskelbta informacija apie netikėtumą taip pat neatitinka tikrovės. Platesnius savo komentarus pateiksiu po Tarybos posėdžio.

Atsistatydinimo pareiškimas 2019 m. liepos 12 d.

Remdamasi Lietuvos architektų rūmų (toliau – Rūmų) Statuto 70.4, 75.1, 76, 77 p., teikiu Tarybai atsistatydinimo iš Rūmų pirmininko pareigų raštą, kurį motyvuoju išryškėjusiais esminiais mano, kaip pirmininkės, ir Tarybos, kaip aukštesnio valdymo organo, požiūrių skirtumais į svarbiausius Rūmų vertybinius, organizacinius, teisinius ir kitus klausimus.

Per tris pirmininkavimo metus tiek man, tiek kitiems išrinktiems nariams teko praeiti ne vieną Rūmų raidos etapą. Pagrindinių organizacijos pamatų klojimas praėjo intensyviai, tačiau pakankamai darniai, nes bene visi išrinkti nariai norėjo Rūmų ir to, ką jie gali duoti profesijai bei visuomenei. Nuoširdžiai džiaugiuosi šiame etape padarytu darbu, kuris iš esmės ir buvo pagrindinis mano kandidatavimo tikslas.

Kitame etape, kai sukurta savivaldos forma ėmė įgauti turinį, o priimti sprendimai – savo realią galią, Rūmai sulaukė dėsningo ir lengvai suprantamo išorinio bei vidinio pasipriešinimo. Būtent šiame etape aiškiausiai pasimatė, kad vidinė organizacijos darna ir sprendimų nuoseklumas yra esminė sąlyga tam, kad būtų įmanoma tęsti pradėtus darbus, sėkmingai atlaikant dirbtinai kuriamą spaudimą. Vis dėlto čia teko pripažinti, kad mano ir Tarybos požiūrių skirtumai pernelyg dideli, kad būtų galima tai užtikrinti.

Akivaizdžiai matau, kad susidariusi situacija užkerta kelią įgyvendinti mano pačios asmeninę programą, taip pat ji kelia grėsmę organizacijos stabilumui, didina įtampą tarybų, komisijų nariams ir darbuotojams, mažina narių, visuomenės ir valstybės valdžios pasitikėjimą, augina riziką, kad esant ryškiam vidinių pozicijų skirtumui, sustabdyti beįsibėgėjančią organizaciją gali būti labai lengva, o būtent to norisi mažiausiai.

Išeidama pabrėžiu, kad šį sprendimą priėmiau po ilgų svarstymų, racionaliai įvertinusi visas aplinkybes, tikėdama, kad tai geriausias sprendimas organizacijai, į kurią sudėjau daug širdies ir jėgų.

Rūmų labui neatsisakau dalintis visomis savo sukauptomis žiniomis, esu pasiryžusi ateityje palaikyti jų principinius siekius. Tikiu, kad šiame etape pirmininko pasikeitimas bus naudingas Rūmams, o aš pati būsiu naudinga nariams ir visuomenei kitose savo profesinės veiklos srityse.

Plačiau savo sprendimo motyvus paaiškinsiu Tarybos posėdyje, kuris vyks 2019 m. liepos 24 d.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?