Nykiu užkampiu buvusi vieta atgijo – tikisi, kad sugrįš tarpukario romantika

Nors Kauko laiptų rekonstrukcijos pabaigos dar teks palaukti, Žaliakalnio gyventojai jau traukia pasigrožėti veikiančiais fontanais, aptarinėja atliktus darbus ir svarsto, kaip ši erdvė keis jų gyvenimą.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Kauko laiptų rekonstrukciją planuota baigti šių metų kovą, tačiau pabaigtuvės nukeltos ne tik dėl smulkių defektų šalinimo, bet ir dėl granitinių suolų, kurių viešieji pirkimai užtruko.
Kauko laiptų rekonstrukciją planuota baigti šių metų kovą, tačiau pabaigtuvės nukeltos ne tik dėl smulkių defektų šalinimo, bet ir dėl granitinių suolų, kurių viešieji pirkimai užtruko.
Daugiau nuotraukų (2)

Patricija Vygutė

Jul 28, 2019, 10:31 AM

1936 metais įrengti inžinieriaus Felikso Vizbaro suplanuoti Kauko laiptai sujungė du miesto rajonus – Žaliakalnį su Naujamiesčiu. O trijų dalių baseinas su fontanu, kurio vandens srovė galėjo pakilti net iki 6 metrų aukščio, buvo viena žinomiausių Kauno rekreacijos vietų.

„Kadaise tai buvo labai populiari kauniečių susitikimo vieta. Per ilgus metus ji buvo nepelnytai apleista ir priminė nykų užkampį.

Tikime, kad Kauko laiptai gali susigrąžinti tarpukario populiarumą ir tapti puikia kauniečių susibūrimų vieta“, – praėjusių metų balandį prasidėjus rekonstrukcijai džiaugėsi architektas, Kauno miesto tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Prasidėjus Kauko laiptų rekonstrukcijai kauniečiai jais naudotis nebegalėjo, todėl kai šį birželį buvo baigtos tvarkyti senosios granitinės pakopos, tuo ypač džiaugėsi aplinkiniai gyventojai.

Tačiau ne visi projekte numatyti sprendiniai pasiteisino, jį teko koreguoti.

Prie Aukštaičių gatvės esančiame šlaite buvo planuojama pastatyti betoninius suolus, kurie suformuotų amfiteatro erdvę. Į ją vestų akmens skaldos takelis.

„Šis sprendinys pakeistas dėl išsaugomų medžių, tačiau amfiteatro erdvė išliks, ją sudarys reljefe suformuotos žalios pakopos, sėdėjimas ant jų numatomas pikniko stiliumi, ant žolės, betoninių suolų šioje vietoje atsisakyta. Patekti bus galima per šoninių laiptų aikšteles“, – sakė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Visoje tvarkomoje teritorijoje buvo numatyta įrengti vienodo dizaino suoliukus ir šiukšliadėžes. Laiptus apšvies 4 metrų aukščio šviestuvai, išdėstyti abiejose tako pusėse. Tokio pat tipo šviestuvai įrengti ir Kauko alėjoje. Šviesa kris tiek ant gatvės, tiek ir ant šlaito.

Rekonstruojant vieną gražiausių tarpukario statybos objektų planuota išsaugoti autentiškas granitines laiptų pakopas, o turėklus restauruoti. Rekonstrukcija palietė ir fontanėlius su aikštelėmis, jie sutvarkyti ir apšviesti.

Baseino zonoje, tarp fontano ir laiptų, projektuotojai buvo numatę įrengti tris nerūdijančiojo metalo blizgaus paviršiaus rutulius, interaktyvūs elementai suktųsi aplink savo ašį, ant jų būtų galima užlipti ar atsisėsti.

„Buvusio baseino erdvėje numatoma įrengti vieną metalinį blizgaus paviršiaus rutulį. Projektas patikslintas, nes šis objektas geriau, natūraliau įsilietų į bendrą vaizdą ir pabrėžtų erdvę“, – projekto pakeitimus komentavo A.Pakalniškis.

Apatinėje Kauko laiptų dalyje buvo planuojama įrengti gėlyną. Šis sprendinys taip pat pakeistas – bus įrengta veja. Buvo nuspręsta, kad dominuojantis želdinys visame ansamblyje yra veja, todėl būtų logiška vejos tąsa.

Kauko laiptus juosiantys šlaitai užkloti geotekstiliniais dembliais, o šie užpilti juodžemiu ir užsėti veja.

Kauko laiptų rekonstrukciją planuota baigti šių metų kovą, tačiau pabaigtuvės nukeltos ne tik dėl smulkių defektų šalinimo, bet ir dėl granitinių suolų, kurių viešieji pirkimai užtruko.

„Tiksli Kauko laiptų rekonstrukcijos pabaigos data dar tikrai nežinoma, planas – rugpjūčio mėnesį“, – teigė Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistas Arnoldas Bukelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.