Po audros prie Zapyškio bažnyčios architektas G. Prikockis ramus: „Vaizdas ten pasikeis“

Greta unikalios Zapyškio (Kauno r.) Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios klojami betono luitai sukėlė tikrą pykčio laviną. Rajono valdžia tikino, kad pavojaus trimitai nuskambėjo per anksti, o vietos gyventojai išvis liko ramūs.

Betono luitai išgąsdino kai kuriuos architektus, kultūros paveldo specialistus ir net politikus. Architektas G.Prikockis teigė, kad užbaigus darbus vaizdas pasikeis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Betono luitai išgąsdino kai kuriuos architektus, kultūros paveldo specialistus ir net politikus. Architektas G.Prikockis teigė, kad užbaigus darbus vaizdas pasikeis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 11, 2019, 12:17 PM, atnaujinta Nov 11, 2019, 12:30 PM

Istorinio paminklo išniekinimas, barbarų išpuolis, vandalizmas – tokių apibūdinimų pastarąją savaitę buvo galima perskaityti socialiniuose tinkluose aptarinėjant greta bažnyčios vykdomus darbus.

Juos vertino ne tik architektai ir kultūros paveldo specialistai, bet ir Seimo nariai.

Maldos namų likimui neabejingiems žmonėms įsiminė dideli betono luitai, kurie klojami šventoriaus prieigose.

Į kritiką sureagavusi Kauno rajono savivaldybė paskelbė, kad diskusija dėl Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbų prasidėjo šiek tiek per anksti. Galutinis rezultatas bus matomas tik 2020-ųjų liepą. Tuomet esą ir bus galima objektyviai įvertinti pokyčius.

Gyventojai nesmalsauja

Kaip bažnyčios prieigose besikeičiantį vaizdą vertina vietos gyventojai?

Zapyškio seniūnas Sigitas Imbrasas tikino pastaruoju metu iš jų negirdėjęs nei teigiamų, nei nepalankių atsiliepimų. Kai projektas buvo pristatomas visuomenei, vietos gyventojai taip pat nebuvo aktyvūs.

„Reikia palaukti, kol darbai bus užbaigti. Tikimės, kad vietovė bus gražiai sutvarkyta“, – svarstė S.Imbrasas.

Kultūros paveldo departamento atstovė ryšiams su visuomene Rytė Šerėnaitė pranešė, kad Zapyškyje vykdomi projektai buvo suderinti ir lig šiol jokių pažeidimų nebuvo užfiksuota.

R.Šerėnaitė teigė, kad reaguojant į kilusias dideles diskusijas bus atliktas papildomas patikrinimas, o jo rezultatai paaiškės kitą savaitę.

Turtą perėmė iš vyskupijos

Pasak Kauno rajono savivaldybės pranešimo, šiuo metu Zapyškio bažnyčioje ir greta jos vykdomi du projektai, kurių tikslas – pritaikyti bažnyčios pastatą ir jo aplinką visuomenės poreikiams.

Pirmąjį Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios sutvarkymo techninį projektą dar 2013 metais parengė šventovės valdytoja Vilkaviškio vyskupija, tačiau jis neatitiko ES fondo finansavimo sąlygų.

Atsižvelgdama į šias aplinkybes Kauno rajono savivaldybė 2016 metų gegužę panaudos sutartimi perėmė iš Vilkaviškio vyskupijos laikinai ir neatlygintinai naudoti žemės sklypą bei pastatą.

Bažnyčios pastato tvarkybos projekto vertė siekia 820 tūkst. eurų. 627 tūkst. eurų šiam projektui skyrė Kultūros ministerija, likusią dalį – savivaldybė.

Zapyškio senojo miestelio teritorijos pritaikymo bendruomenės poreikiams projekto vertė siekia 850 tūkst. eurų. 200 tūkst. eurų šiam tikslui skyrė Žemės ūkio ministerija, likusią dalį finansavo savivaldybė.

Dirbo patyręs architektas

Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovų, projektai buvo suderinti su Kultūros paveldo departamentu, Žemės ūkio ministerijos specialistai taip pat susipažino su techniniu šventovės aplinkos sutvarkymo projektu ir jam pritarė.

Abu projektus rengė didelę patirtį tvarkant paveldo objektus turintis architektas Gintaras Prikockis.

XVI amžių menantis šventovės pastatas jau baigtas sutvarkyti: atlikti archeologiniai tyrimai, restauruoti sieninės tapybos fragmentai, įrengta šildymo sistema, sutvarkytas balkonas, įrengtos pagalbinės patalpos, pastatyti kryžiai.

Atliekant archeologinius tyrimus atkasti buvusios varpinės pamatai. Taip pat perlaidoti šventoriuje buvusių žmonių palaikai, įrengtas osuarijus, liaudiškai vadinamas kaulinyčia.

Atskleidė numatytų darbų eigą

Architektas G.Prikockis pasakojo, kad visa šventoriaus teritorija jau išklota specialia ritinine velėna, jokia invazija čia neplanuojama. Netrukus 1 hektaro ploto sklype šalia šventovės bus įrengti šviečiantys elementai, žymintys buvusio šventoriaus ribas, bus suformuoti ir apšviesti pėsčiųjų takai.

Tarp šventoriaus ir Nemuno pakrantės formuojamas 130 metrų ilgio pėsčiųjų takas ir viešų renginių vieta. Dalis tako bus išklota granito plokštelėmis, likusi dalis bus grublėto betono.

Per visą tako ilgį bus įrengtas glazūruotos keramikos suolelis, dekoruotas rankų darbo plytomis su senoviniais ornamentais.

G.Prikockis mano, kad nuo suolelio bus galima grožėtis vaizdais į abi puses: iš vienos pusės atsiveria Nemunas ir Kulautuvos pušynai, iš kitos – gotikinė Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia.

Reaguodamas į socialiniuose tinkluose pareikštas pastabas dėl liejamo betono, architektas patikino, kad užbaigus darbus vaizdas gerokai pasikeis.

Iš pradžių planuota aikštę išgrįsti akmenimis, tačiau sumanymo atsisakyta dėl didelės kainos ir tokios dangos priežiūros sunkumo.

Pravertė senos nuotraukos

Projekto vadovė Jurgita Rakauskaitė pabrėžė, kad tvarkant bažnyčios aplinką nebuvo nukirstas nė vienas medis.

„Šiaurės vakarinėje dalyje augantis senas gluosnis smarkiai išpuvęs, tačiau jis vienišai bažnyčiai sudaro gražią draugiją, todėl nusprendėme medį palikti“, – pasakojo projekto vadovė.

Prieš kelis šimtmečius aplink bažnyčią formavosi miestelis, čia stovėjo kelios dešimtys medinių pastatų. Projekto autoriai iš senovinių nuotraukų pamėgino juos perpiešti. Šį vaizdą bus galima pamatyti iš metalo nulietoje informacinėje lentoje.

XX amžiaus pradžioje vokiečiai iš Ežerėlio buvo nutiesę siaurąjį geležinkelį, kuriuo iki Nemuno gabeno durpes. Nedidelį siauruko fragmentą taip pat planuojama atkurti.

Savivaldybė bažnyčioje ketina įrengti Kauno rajono muziejaus filialą. Čia vyks kameriniai renginiai, koncertai, parodos.

Lauko amfiteatras bus skirtas didesnėms bendruomenės šventėms, festivaliams. Neatsiejama Zapyškio įvaizdžio dalis – aitvarų festivalis „Žemei ir dangui“ – taip pat turės pakankamai erdvių. Jauki bažnyčia traukia menininkus, jaunavedžius, todėl ateityje čia bus galima ir tuoktis.

Bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbus planuojama pristatyti visuomenei 2020 metų liepą, per Šv.Jono Krikštytojo atlaidus. Dėl programos savivaldybės atstovai jau tariasi su Vilkaviškio vyskupija, Kauno valstybine filharmonija ir Nacionaliniu Kauno dramos teatru.

Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje vyksta Pažaislio muzikos festivalio koncertai. Šią vasarą šventovėje buvo paminėtas fotomenininko Antano Sutkaus jubiliejus.

Ragino labai gerai apsvarstyti ir įvertinti

Gražina JanulytėBernotienė

Architektė

„Prieš imantis tokių projektų juos reikėtų labai išsamiai išanalizuoti, įvertinti poveikį aplinkai, išklausyti kolegų pastabų ir patarimų, kurie taip pat gali būti naudingi.

Suprantamas noras aktyvinti veiklą bažnyčioje ir greta jos, tačiau svarbiausias klausimas – ar pavyks architektūriškai viską tinkamai atlikti? Tikiu, kad darbas bus padarytas be priekaištų.

Nepritariu tik vienam sumanymui – lynų tiltui per Nemuną, mat jis visiškai nederėtų su aplinka.

Ar išvis reikėjo imtis tokio projekto, mat įprasta Zapyškio bažnyčią matyti žaliuojančios pievos apsuptyje?

Vertėtų prisiminti, kad toks vaizdas susiformavo XIX amžiaus viduryje. Anksčiau bažnyčia stovėjo miestelio viduryje, netoliese buvo įrengta turgaus aikštė.

Vaizdą pakeitė Nemuno potvyniai, kurie nušlavė didžiąją dalį statinių. Bažnyčia liko stovėti upės pakrantėje, o gyventojai būstus pradėjo statyti ant kalvos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.