Bevardis skveras sostinės Naujamiestyje pagaliau turi savo pavadinimą

Naujamiestyje skverui šalia Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos suteiktas šv.Florijono – ugniagesių globėjo – vardas.

Šv.Florijono skveras yra šalia Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos.<br>„Sostinės“ nuotr.
Šv.Florijono skveras yra šalia Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos.<br>„Sostinės“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2020, 10:52 AM

Iki šiol oficialaus vardo neturėjusį skverą tarp Mortos ir T.Ševčenkos gatvių pavadinti šv.Florijono vardu pasiūlė Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Evaldas Tamašauskas.

Viduramžiais šv.Florijonas buvo paskelbtas šventuoju, žmonių gelbėtoju nuo stichinių nelaimių ir gaisrų.

Lietuvoje nuo seno tikima, kad šv.Florijonas saugo nuo gaisrų. Gegužės 4 diena – ugniagesių ir gelbėtojų profesinė šventė.

„Šv.Florijono vardu pavadintas skveras bus vienintelis Lietuvoje. Vieta pasirinkta neatsitiktinai – šalia įsikūręs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, kur ir kilo ši idėja.

Atnaujintame skvere norėtume švęsti ne tik ugniagesių globėjo dieną, čia galėtų vykti naujai priimtų pareigūnų rikiuotės, priesaikos davimo ceremonijos, informaciniai renginiai visuomenei, supažindinant su dūmų detektoriais, gesintuvais ir skubios pagalbos tarnybomis.

Naujame skvere norėtume įkurdinti ir patį šv.Florijoną arba Lietuvos ugniagesių garbės sieną“, – kalbėjo E.Tamašauskas.

Šiuo metu savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyrius rengia skvero sutvarkymo projektinius pasiūlymus. 

Nebuvo registruotas

Vilniečių pamėgtam skverui tarp Gedimino prospekto, Šventaragio, L.Gucevičiaus ir Odminių gatvių sostinės taryba suteikė Odminių vardą.

Nors skveras neoficialiai ir anksčiau taip vilniečių buvo vadinamas, oficialiai pavadinimas iki šiol nebuvo įregistruotas adresų registre.

Prieš šešiolika metų atnaujintas skveras tapo žaliąja poilsio erdve, čia įrengti maži fontanėliai, žymintys kadaise buvusią pelkę.

Tvarkant skverą pakeisti inžineriniai tinklai, vamzdynai, paklota nauja danga, pasodinti dekoratyviniai krūmai, pastatyti suoliukai, įrengtas apšvietimas, pėsčiųjų takai.

Skveras yra metraščiuose minimų Šventaragio slėnio su šventove ir valdovų kapais vieta, Vilniaus pilies priešpilio dalis, todėl Odminių skveras dar vadinamas Šventaragio.

Jame yra užkastos Vingrės ir Vilnios upelių vagos, buvusios natūralia pilies ir viduramžių miesto teritorijų riba, skvere yra buvę pilies bei miesto gynybos įrenginiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.