Airijos pilietis Ariogaloje prisidarė bėdų – liūdni popieriai jam, jei neatlygins žalos

Kultūros paveldo departamentas vertina žalą, kilusią dėl Raseinių rajone, Ariogaloje, esančio Čekuvos dvaro nepriežiūros. Kaip pranešė paveldosaugininkai, sudaryta speciali komisija apžiūrėjo dvarą ir užfiksavo paveldosaugos reikalavimų pažeidimus.

Kultūros paveldo departamentas vertina žalą, kilusią dėl Raseinių rajone, Ariogaloje, esančio Čekuvos dvaro nepriežiūros.<br>123 rf, wikipedia nuotr., lrytas.lt montažas
Kultūros paveldo departamentas vertina žalą, kilusią dėl Raseinių rajone, Ariogaloje, esančio Čekuvos dvaro nepriežiūros.<br>123 rf, wikipedia nuotr., lrytas.lt montažas
Kultūros paveldo departamentas vertina žalą, kilusią dėl Raseinių rajone, Ariogaloje, esančio Čekuvos dvaro nepriežiūros.<br>wikipedia.org nuotr.
Kultūros paveldo departamentas vertina žalą, kilusią dėl Raseinių rajone, Ariogaloje, esančio Čekuvos dvaro nepriežiūros.<br>wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aistė Čiučiurkaitė, „Ryto espresso“, „Žinių radijas“

Jul 8, 2020, 2:39 PM, atnaujinta Jul 8, 2020, 2:58 PM

Iki rugsėjo jie parengs aktą sužaloto kultūros paveldo objekto atkūrimo būdui ir nuostolių dydžiui nustatyti. Žalą padarę asmenys turės atkurti ankstesnę būklę ir atlyginti tiesioginius ir netiesioginius nuostolius, kuriuos patiria visuomenė. To nepadarius, KPD dėl žalos ir nuostolių išieškojimo galės teikti ieškinį teismui. 

Pasak departamento, tai – vienintelis kelias, nes nacionalizuoti privataus asmens įsigytą objektą galimybių nėra.

„Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ dalyvavusi Kauno skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė komentavo, jog Čekuvos dvarui padaryta žala gali siekti dešimtis tūkstančių eurų.

Kaip paaiškino paveldosaugininkė, 2012 metais Čekuvos dvarą įsigijo, tačiau juo nesirūpino, Airijos pilietis. Beje, tais pačiais metais panaikintas teisės aktas, leidęs nacionalizuoti neprižiūrimą kultūros paveldo objektą. Taigi, paveldo sargams belieka vienintelė galimybė – teismas.

Didžiausias darbas saugant dvarus tenka teritoriniams skyriams, kurie prižiūri, kaip kultūros paveldo valdytojas atlieka savo pareigas. Užfiksavę pažeidimus, skyrių specialistai reikalauja pažeidimus pašalinti.

Ariogalos dvaro atveju, anot paveldosaugininkės, reikalavimai taip pat teikti ne kartą, tačiau, dvarą perleidus Airijos piliečiui, susisiekti su juo taip ir nepavyko, netgi nežinoma, kur jis gyvena.

Paveldosaugininkai dvarą apžiūdėjo, nes jo būklė apverktina – išardytos durų ir langų angos, įgriuvusios perdangos, išardytos sienos. Seniūnija įrengs draudžiamuosius ženklus, jei atsirastų norinčiųjų ten pasivaikščioti.

Dėl savininkų nepriežiūros sunaikintos dvaro vertingosios savybės, tokios kaip kapitalinės sienos, durų ir langų angos, puošyba.

Neprižiūrimų paveldo objektų Kauno apskrityje, anot pašnekovės, yra ir daugiau. Daugiausia – Kėdainių ir Raseinių rajonuose. Vienas pirmųjų dėl nepriežiūros nacionalizuotas Kalnaberžės dvaras Kėdainių rajone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.