Klaipėdiečių atgimstančiam teatrui – kone 30 mln. eurų

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos nestabdo nei COVID-19, nei karantinai. Teatro rekonstrukciją atliekanti UAB INFES jau įpusėjo suplanuotus darbus.

Statybininkai vienu metu rekonstruoja senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą ir stato naują jo korpusą.<br>V. Jurevičienės nuotr.
Statybininkai vienu metu rekonstruoja senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą ir stato naują jo korpusą.<br>V. Jurevičienės nuotr.
Senajame korpuse visos patalpos perplanuotos ir perstatytos pagal teatro poreikius.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Senajame korpuse visos patalpos perplanuotos ir perstatytos pagal teatro poreikius.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Paveldosaugininkai statybininkams nurodės išsaugoti vadinamąją kolonų salę su įspūdinguoju šviestuvu. Statybininkai derina galimybę ją dar labiau išryškinti – atverti jos erdvę per tris aukštus.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Paveldosaugininkai statybininkams nurodės išsaugoti vadinamąją kolonų salę su įspūdinguoju šviestuvu. Statybininkai derina galimybę ją dar labiau išryškinti – atverti jos erdvę per tris aukštus.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Statybininkai vienu metu rekonstruoja senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą ir stato naują jo korpusą.Statybininkai vienu metu rekonstruoja senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą ir stato naują jo korpusą.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Statybininkai vienu metu rekonstruoja senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą ir stato naują jo korpusą.Statybininkai vienu metu rekonstruoja senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą ir stato naują jo korpusą.<br>Vitos Jurevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jurga Petronytė, www.ve.lt

Dec 4, 2020, 5:15 PM

„Pagaliau išlipome iš rūsio ir pradedame kelti naujojo teatro sienas. Rekonstruotoji pastato dalis jau atidengta. Tikimės, kad per Kalėdas atnaujintas jos fasadas nušvis visu savo grožiu“, – sakė INFES statybos projektų vadovas Julius Vaznelis, sutikęs parodyti, kas vyksta už statybvietės tvorų ir sienų.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcija pradėta 2018-aisiais. Pasak J. Vaznelio, pirmieji į statybų aikštelę įžengę archeologai joje užsibuvo ilgiau nei tikėjosi.

„Paprastai kultūrinis sluoksnis siekia 2–3 metrus, o šitoje vietoje jis buvo iki 5 metrų gylio. Mokslininkai rado pilies ravelino liekanas. Maža to, senieji žemėlapiai rodė, kad šioje vietoje, kur buvo teatro automobilių stovėjimo aikštelė, o dabar kyla naujasis korpusas, regis, XVIII a. buvo įlanka ir uostas.

Vos tik pradėjome kastis po žeme – upės vanduo ėmė sunktis pro smėlio ir durpių sąnašas. Kad iškastume 10 metrų gylio duobę ir apsaugotume ją nuo įgriuvų, nuo vandens iš išorės ir spaudimo iš apačios, teko statyti atramines sienas, kalti betono polius. Daug technologijų teko naudoti: vandenį žeminome, drenavome, vienu metu veikė 3–4 siurbliai su adatiniais filtrais.

Pastato dugne paklojome pusės metro storio betono plokštes su dviguba hidroizoliacijos apsauga. Visa tai suprojektuoti ir įgyvendinti buvo labai sudėtingas iššūkis“, – prisiminė darbų pradžią pašnekovas.

Naujasis korpusas

Pažvelgus į naujojo korpuso statybvietę iš viršaus dabar jau matyti teatro rūsio patalpos. „Kai jo sienos bus išbetonuotos, darbininkai pakils į scenos lygį ir pradės statyti laiptuotą žiūrovų salės dalį. Naujasis korpuso užstatymas sklype bus maksimalus, nes teatrui reikia labai daug patalpų.

Rūsiuose bus įrengtos baleto, solistų, orkestro, jungtinių repeticijų salės, garso įrašų studija, natų skaitymo kambariai ir pan. Mums rūsys asocijuojasi su sandėliu, bet teatro rūsyje bus prabangios 5,5 m aukščio patalpos, kurios neturės tik langų.

Projektuotojai sąmoningai jas įrengė rūsyje, nes langai kenkia akustikai. Naujame korpuse bus įrengtos pagrindinės didžioji ir mažoji teatro salės. Dalis orkestro ložės bus judanti – tam reikės įrengti 12 metrų aukščio keltuvą“, – pasakojo statybos projektų vadovas.

Du aukštai po žeme naujajame teatro korpuse jau baigti, dabar statybininkai pradeda statyti sienas. J. Vaznelis prisipažino, kad jam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro projektas daug sudėtingesnis už naujoviškus „Siemens“ arenos, „Vichy“ vandens parko Vilniuje projektus, kuriems teko vadovauti.

„Man tai įdomi patirtis. Tikrai sudėtingas projektas, labai daug derinimų. Labai daug specifinių žinių reikia įrengti natūralią gerą akustiką. Projektuotojai viską projektuoja 3D modeliuose, renka specialias medžiagas apdailai. Naujame pastate negalime šiaip sau pastatyti pertvarų, turime atsižvelgti į akustikos reikalavimus.

Akustikai skirta atskira dalis projekte. Izoliacijos, ventiliacijos projektai tobulinami, nes paaiškėjo, kad garsas iš vieno kabineto į kitą arba iš vienos repeticijų salės į kitą gali patekti per ortakį“, – subtilybes atskleidė pašnekovas.

Anot J. Vaznelio, statybininkų ateityje laukia dar vienas labai didelis iššūkis – sumontuoti naujojo korpuso fasadą.

„Fasadas bus labai išskirtinis, Lietuvoje tokių yra vos keletas. Unikali ir įspūdinga išgaubta jo forma bus sudaryta iš atskirų figūrinio betono segmentų. Kiekviena detalė bus gaminama atskirai, turės savo vietą ir matmenis. Sudėtingas bus ir karkasas tiems segmentams montuoti ir pats montavimo procesas“, – sakė pašnekovas. Statybininkai skaičiuoja, kad Muzikinio teatro konstrukcijoms sunaudos apie 4 tūkst. kub. metrų betono.

Darbininkų kasdien vis daugiau

Prasidėjus karantinui, daugelis žmonių renkasi darbą nuotoliniu būdu. Tik ne statybininkai. Muzikinio teatro statybų aikštelėje, anot J. Vaznelio, darbuotojų kasdien vis daugiau.

Paveldosaugininkai statybininkams nurodė išsaugoti vadinamąją kolonų salę su įspūdinguoju šviestuvu. Statybininkai derina galimybę ją dar labiau išryškinti – atverti jos erdvę per tris aukštus.

„Planavome vieną kraną naudoti, bet dabar, kad padidintumėm darbo tempą, pasistatėme du kranus. Šiuo metu dirba apie 100 žmonių ir kasdien prisijungia naujos brigados. Rekonstruojamoje senojo pastato dalyje jau išgriovėme ir perstatėme tai, ką reikėjo, dabar artėjame prie inžinerijos ir apdailos darbų. Tai jiems atlikti rankų reikia daugiau.

Nors visi skundžiasi, kad krizė, statybininkams darbo netrūksta ir surasti subrangovų į pagalbą nėra paprasta. Todėl dirbančiuosius labai saugome ir prižiūrime. Kasdien visiems matuojame temperatūrą. Nuo dezinfekcinio skysčio paviršiai net limpa. Visi dirba su kaukėmis“, – tvirtino J. Vaznelis.

Išsaugotas paveldas

Neseniai statybininkai atnaujino senosios teatro pastato dalies fasadą, jo sienos buvo apšiltintos. Tiesą sakant, jis atrodo visai taip pat kaip prieš rekonstrukciją. „Paveldosaugininkai reikalavo išlaikyti tokį patį fasado raštą ir spalvas. Atkurti jo apdailą, naudotą 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, taip pat buvo iššūkis.

Fasadas buvo nutinkuotas natūralaus granito skalda. Užtrukome, kol suradome maksimaliai panašaus atspalvio granito. Išėjo šiek tiek šviesesnis, malonesnis akiai. Architektai suprojektavo gražų fasado apšvietimą. Šviestuvai jau pastatyti, beliko prijungti laidus. Tikimės Kalėdoms įjungti fasado apšvietimą, nudžiuginti miestiečius“, – žadėjo darbų vadovas.

Dar neatnaujintas liko pirmojo aukšto fasadas. Jis, anot J. Vaznelio, tvarkomas bus kitą vasarą, kad statybos metu nebūtų apgadintas.

Vidaus patalpos senajame korpuse perplanuotos pagal teatro poreikius. Čia, anot J. Vaznelio, įsikurs teatro administracija, drabužių siuvimo cechai, lyginimo patalpa, drabužių saugykla.

Interjero apdailai tikimasi panaudoti senąjį žalvario šviestuvą, kabėjusį teatro fojė. Dabar jis uždengtas, o vėliau bus restauruojamas ir puoš naująjį teatrą.

„Originalus šviestuvas yra pagrindinis vadinamosios kolonų salės akcentas. Šios erdvės architektūrinis sprendinys taip pat yra saugotinas. Su Kultūros paveldo departamentu deriname galimybę kolonų salę dar labiau išryškinti. Dabar ji yra per du aukštus, o mes norime padaryti per tris aukštus, kad žiūrovai, vos įėję į teatrą, jau pirmajame aukšte pajustų šią erdvę„, – kalbėjo darbų vadovas.

Į bokštą – laiptais Intensyviai šiuo metu darbininkai pluša teatro bokšte. „Iš naujo perstatome visą viršutinį aukštą, nes jis buvo nepatikimų konstrukcijų. Nugriovėme parūdijusio metalo stogą ir statome naują“, – komentavo J. Vaznelis.

Sykiu šiltinamas, atnaujinamas ir bokšto fasadas. Bokšte, anot pašnekovo, bus patalpos darbuotojams, edukacinės ir kitos įvairios paskirties patalpos.

Beje, bokšto liftas – išmontuotas. Tad darbininkai į devintąjį aukštą laipioja laiptais.

Terminą tikisi paankstinti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos ir statybos sutartis su UAB INFES pasirašyta iki 2023-iųjų. „Norime statybos darbų pabaigos terminą sutrumpinti ir užbaigti projektą 2022 metais. Žinoma, prognozuoti sudėtinga, bet tikimės, kad viskas pavyks taip, kaip planuojame“, – kalbėjo UAB INFES darbų vadovas J. Vaznelis.

„Stebuklas!“

Naglis STANCIKAS, KVMT Strateginio ir investicijų valdymo skyriaus vedėjas

„Stebuklas, kad šiais sunkiai laikais kyla naujas teatras. Naujo teatro statyba – tai išskirtinis įvykis ne tik Klaipėdos, Vakarų Lietuvos, bet visos šalies mastu. Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras dabar išgyvena labai sunkų periodą. Be savo teatro labai sudėtinga repetuoti, išlaikyti ir kelti meninį lygį, o dar prisideda ir karantino išbandymai.

Džiaugiamės, kad rangos darbai vyksta sklandžiai, juos atliekanti įmonė – patikima. Visi laukia dienos, kada statybos baigsis. Vis dėlto reikia pažymėti, kad teatras – tai ne tik pastatas. Labai svarbi techninė ryšio, vaizdo, garso, apšvietimo ir kita įranga, judančios platformos, kulisai ir pan.

Technologijos kinta labai sparčiai, o norisi naujame teatre turėti naujausius techninius sprendinius. Kol teatre verda statybos, mes organizuojame viešiuosius pirkimus ir po truputį perkame šias paslaugas. Labai džiaugiamės, kad šis procesas vyksta sklandžiai, finansavimas yra pakankamas.

Šiuo metu projekto vertė yra apie 30 mln. Eur. Tikėtina, kad atlikus visus pirkimus ji gali šiek tiek kisti, tačiau pokyčiai nebus esminiai. Šiandien tikrai dar negalime pažadėti, kad 2022-aisiais teatre parodysime pirmąjį spektaklį, tačiau 2023-iaisiais – tikrai taip.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.