Verslininkai užsimojo pakeisti vartus į Kauną – gerus jų darbus išprovokavo sentimentai

Du verslininkai pagaliau ėmėsi atnaujinti pastatą Vytauto prospekte, kuris yra tarsi vartai į Kauną. Nors ir nebuvo privaloma, tai daroma tariantis su paveldo specialistais. Apleistas statinys atgims ir dėl vieno iš dabartinių jo savininko sentimentų.

Pastato fasadas taps pilkas – tokia spalva jis buvo nudažytas ir tarpukariu.<br>Vizualizacijos iš asmeninio archyvo
Pastato fasadas taps pilkas – tokia spalva jis buvo nudažytas ir tarpukariu.<br>Vizualizacijos iš asmeninio archyvo
Vytauto prospekto 2-uoju numeriu pažymėtas pastatas atnaujinamas. Statinį planuojama suremontuoti iki vasaros.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytauto prospekto 2-uoju numeriu pažymėtas pastatas atnaujinamas. Statinį planuojama suremontuoti iki vasaros.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytauto prospekto 2-uoju numeriu pažymėtas pastatas atnaujinamas. Statinį planuojama suremontuoti iki vasaros.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytauto prospekto 2-uoju numeriu pažymėtas pastatas atnaujinamas. Statinį planuojama suremontuoti iki vasaros.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 16, 2021, 10:17 AM, atnaujinta Jan 16, 2021, 10:41 AM

Į Kauną atvykę traukiniu ir išėję iš geležinkelio stoties miesto svečiai pirmiausia pamato Vytauto prospekto 1-uoju ir 2-uoju numeriais pažymėtus tarpukariu statytus triaukščius mūrinius namus.

Abu pastatai ilgus metus buvo apleisti. Tik neseniai vieną jų pagaliau apsupo statybiniai pastoliai. Šį pastatą, kuriame kadaise buvo viešbutis, restoranas ir net viešnamis, nusprendė prikelti du verslininkai – Alius Jankauskas ir Karolis Sankauskas.

Nors statinys nėra kultūros paveldo objektas, savininkai vis tiek kreipėsi į specialistus, kad jie nustatytų vertingąsias jo savybes, nes nori jas išsaugoti. Į šį pastatą verslininkai planuoja investuoti apie 2 milijonus eurų. Juos domina ir priešais esančio apleisto namo likimas.

Pastatas kėlė sentimentų

Vytauto prospekto 2-ojo pastato tvarkymo darbų ėmėsi bendrovė „Amilda“, atstovaujanti nekilnojamojo turto brokerių kompanijai RE/MAX, kuri ir yra įsikūrusi pirmame pastato aukšte. Bendrovės vadovas A.Jankauskas pasakojo, kad šių patalpų remonto darbus pradėjo daugiau nei prieš pusantrų metų.

„Vieną dieną pas mus užsuko vilnietis verslininkas K.Sankauskas. Jis vadovauja bendrovei „Projektavimo sprendimai“, apie jo jau nuveiktus darbus žinojau. Kolega pasakojo, kad atvykęs į Kauną vis matydavo šį apleistą pastatą ir pagalvodavo, kad gerai būtų jį prikelti. Pastatas jam kėlė sentimentų ir dėl to, kad kai čia buvo viešbutis, jame buvo apsistojęs jo senelis“, – sakė A.Jankauskas.

Taip du verslininkai tapo partneriais ir ėmėsi atnaujinti visą pastatą.

Laukia ekspertų išvadų

Verslininkai pasakojo, kad pasamdė patikimus ekspertus, kurie nustatė pastato konstrukcijų būklę. Pasak A.Jankausko, paaiškėjo, kad jos patikimos ir ateityje problemų nekels. Taip pat jau įrengtas naujas šildymo mazgas. Pradėti ir fasado atnaujinimo darbai.

„Pastato fasado atnaujinimo projektą sukūrė architektų grupė Miliūkšio studija ir architektas Mindaugas Miliūkštis. Atlikus polichrominius tyrimus ir remiantis išlikusia ikonografine medžiaga buvo nustatyta, kad pastatas tarpukariu buvo pilkos spalvos, todėl toks jis ir vėl taps“, – pasakojo A.Jankauskas.

Nors statinys nėra kultūros paveldo saugomas objektas, verslininkai kreipėsi į paveldosaugininkus.

„Turbūt daugelis girdėjome apie bandymą nugriauti tarpukario laikų vilą Žaliakalnyje, Perkūno alėjoje. Toks elgesys mums nesuprantamas. Atvirkščiai, mes norime, jog specialistai nustatytų vertingąsias Vytauto prospekto 2-ojo pastato savybes, kad jas išsaugotume“, – tvirtino A.Jankauskas.

Paveldo ekspertų komanda jau lankėsi šiame objekte, surinko reikiamą medžiagą. Sausio 11 dieną vyks posėdis, kurio metu ir turi paaiškėti, ką pastate reikės saugoti, ką galima bus pakeisti.

„Pavyzdžiui, dabar projekto vizualizacijoje matyti, kad šiek tiek keistųsi pastogė, bet jei to nebus leista daryti, projektas bus tobulinamas. Taip pat nuo paveldo specialistų sprendimų priklausys, kokius pakeitimus galima ar draudžiama daryti namo viduje.

Nuo paveldosaugininkų ir savivaldybės sprendimų priklausys ir tai, kokia bus pastato paskirtis – administracinė, o gal bus galima įrengti ir apartamentus“, – ateities vizijomis dalijosi A.Jankauskas.

Investuos du milijonus

Pastato fasado atnaujinimo darbams savivaldybė iš paveldotvarkos programos skyrė 21 tūkstantį eurų. A.Jankauskas sakė, kad iš viso pastatui įsigyti ir jam sutvarkyti bus išleista apie 2 milijonus eurų. Atnaujinti statinio išorę planuojama iki vasaros. Dar apie pusmetį vyks vidaus tvarkybos darbai.

„Mums svarbiausia, kad pastatas būtų sutvarkytas, kad jis neirtų. Tai yra savotiški miesto vartai, todėl norisi, kad jie atrodytų patraukliai. Gal tai paskatins tvarkyti ir aplinkinius namus“, – vylėsi A.Jankauskas.

Priešais esantis taip pat tarpukario laikų statinys kol kas yra apleistas. Jį valdo kiti verslininkai.

„Su jais esame kalbėję apie šį statinį. Jie idėjos, ką name įkurti, neturi. Kai baigsime atnaujinti savo pastatą, vėl tikriausiai bendrausime su Vytauto prospekto 1-ojo pastato savininkais. Galbūt imsimės ir jį atnaujinti“, – sakė A.Jankauskas.

Viešbutyje vykdavo įvairios linksmybės

Žilvinas Rinkšelis

Paveldosaugininkas, istorikas, gidas

„Remiantis tinklaraštininkės Marijos Oniščik surinktomis žiniomis, Vytauto prospekto 2-asis pastatas, pastatytas 1937 metais, buvo viešbutis „Locarno“, vėliau pavadintas „Lozana“. Sklypo savininkas buvo Amerikos lietuvis Kazys Pocius. Pastato projekto autorius – inžinierius Aleksandras Gordevičius. Vos išdygęs pastatas iš karto tapo vienos iš pagrindinių miesto gatvių veidą keičiančia puošmena.

Rašytojas V.Sirijos Gira jį yra aprašęs viename savo romane. Iš to aišku, kad viešbutis gero vardo neturėjo, įvairaus plauko prašaliečius ir keliautojus traukė ne tik apsistoti greta geležinkelio stoties, bet ir apsilankyti pastate veikusiame restorane bei viešnamyje.

Vėliau viešbučio ir restorano reputacija kiek pasitaisė. Lankytojus linksmindavo gyvai koncertuojantys atlikėjai, cirko artistai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.