Panevėžyje prasideda amžiaus statybos – į procesą įsitraukė net Seimas

Panevėžyje prasideda Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybos. Panevėžio savivaldybė sėkmingai atgaivino bendradarbiavimą su iš projekto norėjusiu pasitraukti menininku bei dar pernai pasirašė rangos sutartį su „Panevėžio statybos trestu“. PILOTAS.LT žiniomis, kino centro „Garsas“ teritoriją jau juosia statybų tvora.

Panevėžyje prasideda Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybos.<br>Titulinė nuotrauka: iš portalo „Jūsų Panevėžys“ / pilotas.lt.
Panevėžyje prasideda Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybos.<br>Titulinė nuotrauka: iš portalo „Jūsų Panevėžys“ / pilotas.lt.
Panevėžyje prasideda Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybos.<br>Kino teatras „Garsas“. Nuotrauka: iš portalo „Jūsų Panevėžys“ / pilotas.lt.
Panevėžyje prasideda Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybos.<br>Kino teatras „Garsas“. Nuotrauka: iš portalo „Jūsų Panevėžys“ / pilotas.lt.
SEMC (arch. A.Syrusas, G.Šidlauskaitė, R.Bertašius; „Implmnt Architects“).<br>vizual.
SEMC (arch. A.Syrusas, G.Šidlauskaitė, R.Bertašius; „Implmnt Architects“).<br>vizual.
Daugiau nuotraukų (3)

www.pilotas.lt

2021-01-17 12:21

Garsusis menininkas liko projekte

Stasio Eidrigevičiaus menų centro statybų klausimas neseniai aptartas LR Seimo Kultūros komiteto nuotoliniame posėdyje. „Džiugu, kad šis projektas svarbus ne tik Panevėžiui, bet ir visai Lietuvai. Kultūros ministras Simonas Kairys bendravo su S.Eidrigevičiumi, kuris patikino liekantis projekte. Kultūros ministerijos atstovai artimiausiu metu su Panevėžio miesto savivaldybės specialistais apsvarstys projekto eigą – vertiname ministerijos įsitraukimą į šį procesą.

Panevėžio miesto savivaldybė dėjo ir tebededa maksimalias pastangas užtikrinti sklandžią projekto eigą, kurią vis dėlto lemia ir žmogiškasis faktorius. Siekiame, kad Menų centras taptų miesto simboliu, kuriame lankytųsi ne tik mūsų šalies gyventojai, bet ir iš užsienio atvykę svečiai. Užtikriname, kad Panevėžyje visos kultūros ir meno rūšys yra vertinamos – čia savo vietą suras tiek vizualūs menai, tiek nekomercinio kino sklaida“, – sakė Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas.

Panevėžio miesto savivaldybė ir AB „Panevėžio statybos trestas“ (PST) rangos darbų sutartį dėl kino centro „Garsas“ pastato rekonstrukcijos jį pritaikant SEMC veiklai pasirašė 2020 metų gruodį. Teigiama, kad naujos kartos muziejus taps šiuolaikinio meno, kultūrinio dialogo, kūrybinių industrijų ir edukacijų erdve.

Idėja įgyvendinama jau 4 metus

Prieš 4 metus SEMC idėja Panevėžyje buvo tikrinama architektūros kūrybinėmis dirbtuvėmis, kurias lydėjo plačios diskusijos su miestiečiais ir kultūrininkais. 2018 metų pavasarį Panevėžio savivaldybė surengė tarptautinį architektūros konkursą, kurį laimėjo jaunų architektų komanda „Implmnt Architects“: Aurimas Syrusas, Greta Šidlauskaitė ir Ričardas Bertašius.

Pagal jos projektą SEMC bus įrengtos ekspozicijų, kino salės, transformuojamos edukacinės erdvės, holai, informacijos centras, parduotuvė-meno knygynas, mediateka, administracinės, sanitarinės, pagalbinės, ūkinės ir kt. patalpos. Stogas bus pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

Rūsyje atsiras erdvus vestibiulis, rūbinė, sanitariniai mazgai, meno kūrinių saugykla ir archyvas, darbuotojų, ūkinės, inžinerinės, pagalbinės, sandėliavimo, dirbtuvių patalpos, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Rekonstrukcijos darbus už daugiau nei 9 mln. Eur, planuojama atlikti iki 2022 metų.

Parengta pagal Panevėžio savivaldybės ir PILOTAS.LT informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.