Kauniečiams svarbūs namai atrodys kitaip: architektas atskleidė, ko tikimasi iš tyrimų

Tarpukariu Kaune dvasininkams statytas pastatas, kuriame jau pusšimtį metų veikia Menininkų namai, pagaliau sulaukė remonto. Prasidėjo jo fasado atnaujinimo darbai. Po remonto kai kurios statinio detalės, gali būti, atrodys kitaip nei dabar.

Kauno menininkų namų fasado atnaujinimo darbai turėtų trukti iki lapkričio, kai įstaiga minės 50 metų sukaktį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno menininkų namų fasado atnaujinimo darbai turėtų trukti iki lapkričio, kai įstaiga minės 50 metų sukaktį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-04-07 06:35, atnaujinta 2021-04-08 12:54

V.Putvinskio gatvėje esančius 1930 metais pastatytus Kauno menininkų namus apsupo statybininkų pastoliai. Prasidėjo šio kultūros paveldo objekto fasado tvarkybos darbai. Apie tai jo šeimininkai svajojo dar nuo 2013 metų, bet dėl įvairių aplinkybių darbai vis būdavo atidedami.

Darbų projekto autorius architektas Andrius Efimenko sakė, kad pastatas nėra prastos būklės, bet kai kurios jo detalės jau gerokai nusidėvėjusios.

„Dėl prastai veikiančio drenažo nuo drėgmės yra nukentėjusi, įskilusi lauko terasa ir atraminės jos sienos. Taip pat prastos būklės yra ir, matyt, sovietmečiu išasfaltuotos terasos grindys. Kas yra po jomis, pamatysime, kai pradėsime jas tvarkyti. Nutrupėję ir į pastatą vedantys teraco laiptai. Visa tai bus sutvarkyta ir atnaujinta“, – aiškino architektas.

Nemažai darbo laukia ir atnaujinant originalius medinius pastato langus bei duris.

Prieš pradedant darbus buvo atlikti ir Menininkų namų fasado polichrominiai tyrimai.

„Jų rezultatų dar laukiame, bet greičiausiai kai kurių Menininkų namų fasado detalių originalios spalvos buvo kiek kitokios, nei matome dabar. Langų rėmai ir durys buvo perdažyti ne kartą. Po keliais rudos ir juodos spalvų dažų sluoksniais aptikome geltoną ir rusvą spalvas. Fasadas vis dėlto, matyt, ir buvo baltas“, – sakė A.Efimenko.

Menininkų namų erdves ir salės langus puošia vitražai. Juos 1982 metais sukūrė Vytautas Banys. Nors tai sovietmečio palikimas, jis taip pat saugomas. Šešias mūzas vaizduojantys vitražai nėra labai nukentėję ir juos atnaujinti, pasak architekto, nebus sudėtinga.

Darbų metu bus įrengtas ir naujas apšvietimas. Šviestuvai nebus tvirtinami ant pastato fasado, o bus įrengti taip, kad iš įvairių pusių apšviestų namus.

Kauno menininkų namų direktorė Rūta Stepanovaitė tikisi, kad darbai turėtų užtrukti 8 mėnesius ir lapkričio mėnesį, kai įstaiga švęs 50 metų sukaktį, fasadas jau bus sutvarkytas.

„Vėliau planuojame imtis ir vidaus atnaujinimo darbų. Patekti į pastatą taps lengviau ir neįgaliesiems. Tam bus pritaikytas įėjimas, esantis iš kiemo pusės. Pastate bus įrengtas ir liftas“, – sakė R.Stepanovaitė.

Sovietmečiu kai kurios namo patalpos buvo pritaikytos tuometinėms kultūrininkų reikmėms, panaikintos pertvaros. Ateityje dalis jų bus atkurta. Geriau bus panaudotos ir rūsio patalpos, jomis naudosis darbuotojai, kad daugiau pastato erdvių liktų renginiams.

Vatikano užsakymas

Dabartiniai Kauno menininkų namai buvo pastatyti 1930 metais pagal architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą. Jie buvo statomi kaip Vatikano diplomatinė atstovybė Lietuvoje, bet ji čia taip ir neįsikūrė.

1932 metais pastatas buvo pritaikytas vaikų ligoninei, sovietmečiu – vaikų darželiui.

1971 metais pastatas tapo Kūrybinės inteligentijos namais, 1979 metais pavadintas Kauno menininkų namais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?