Prašoma panaikinti paminklo J. Marcinkevičiui konkurso rezultatus: bręsta rimti kaltinimai

Paminklo Justinui Marcinkevičiui atminti ir aikštės, kur paminklas stovės konkurso dalyviai prašo panaikinti konkurso rezultatus ir visus pateiktus darbus vertinti iš naujo su naujai sudaryta komisija.

Laimėjęs projektas, kurio devizas „Trilogija“ (autoriai – „Architektūros linija“, atstovaujama direktorės Daivos Čaikauskienės, architetai Gintaras Čaikauskas ir Agnė Mockevičiūtė, skulptorius Gediminas Piekuras.)<br>„Architektūros linija“ vizual.
Laimėjęs projektas, kurio devizas „Trilogija“ (autoriai – „Architektūros linija“, atstovaujama direktorės Daivos Čaikauskienės, architetai Gintaras Čaikauskas ir Agnė Mockevičiūtė, skulptorius Gediminas Piekuras.)<br>„Architektūros linija“ vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Kočyk

May 30, 2023, 10:04 AM

Rašytojų sąjunga pranešė, kad pretenzija bus nagrinėjama šią savaitę.

Penki menininkai, dalyvavę architektūrinio – skulptūrinio ojekto rašytojui Justinui Narcinkevičiui atminti ir jo vardu pavadinto skvero sutvarkymo darbų konkurse nesutinka su gegužės 15 dieną paskelbtais komisijos rezultatais nes, jų manymu, vertinant nebuvo laikomasi konkurso sąlygose nurodytų reikalavimų.

Formaliai laikas ginčyti komisijos sprendimą jau praėjęs, tačiau skulptoriai tikina, kad numatytu laiku to padaryti negalėjo, nes nebuvo žinoma nei pateikti projektai, komisijos sudėtis, recenzentų pavardės, kompetencijos, nei pateiktų projektų vertinimai ir balai.

Pretenzijos teksto autoriai – skulptorius Vidas Simanavičius ir dizainerė Vaiva Simanavičienė, komisijos sprendimu atsidūrę 13 vietoje, prašo sudaryti naują komisiją, kurioje be kita ko būtų nors vienas skulptorius. Esą, kai tris iš pastarųjų paminklų konkursų Vilniuje laimi vieni ir tie patys menininkai, kai kurie darbų vertinimo aspektai atrodo nesąžiningai.

Be kita ko, pagal konkurso sąlygas, 280 tūkstančių eurų buvo skirta skulptūrai ir skvero sutvarkymui. O laimėjusio projekto autoriai nurodo, kad skveras geros būklės, nebūtina nieko daryti.

„Būtume negaišę laiko prie architektūrinio sprendimo, juo labiau, kad tos vietos net skveru nepavadinsi. Tuo tarpu norint galima toje vietoje įrengti suoliukus, gal net renginius toje vietoje daryti“, – sakė Vaiva Simanavičienė. Ji klausia, kodėl konkurso dalyviai, iš esmės nepateikdami skvero sutvarkymo projekto (tik dalį trinkelių aplink objektą siūlo pakeisti naujomis), buvo tikri, kad jų neišmes iš konkurso kaip neatitinkančių formalių sąlygų.

Konkurse dalyvavusio ir pretenziją pasirašiusio skulptoriaus Kęstučio Musteikio nuomone, geriausia būtų, jei paminklų konkursai vyktų Eurovizijos principu: darbus vertintų ir komisija, ir žiūrovai. Taip miestų aikštėse ir gatvėse atsirastų kur kas įvairesni darbai. Be to, tai neleistų susidaryti struktūroms, kai ko ne visus konkursus laimi vieni ir tie patys autoriai. Pretenziją taip pat pasirašė Džiugas Jurkūnas ir Liutauras Griežė.

Gegužės 15-ąją buvo paskelbta, kad konkursą paminklui Justinui Marcinkevičiui sukurti laimėjo projektas, kurio devizas „Trilogija“, kurį pateikė Lietuvos ir Suomijos bendrovė „Architektūros linija“, atstovaujama direktorės Daivos Čaikauskienės, architetai Gintaras Čaikauskas ir Agnė Mockevičiūtė, skulptorius Gediminas Piekuras.

Susisiekus su G. Piekuru, komentuoti situaciją jis atsisakė, nes, pasak skulptoriaus, nėra susipažinęs su pretenzijos tekstu.

Pirmos vietos laimėtojams skiriama 5 tūkst. eurų premija.

Visus projektus recenzavo trys recenzentai, vertinimo komisijoje dirbo 9 nariai.

Projektai buvo vertinami pagal šiuos kriterijus: sprendimų meninė kokybė, kontekstualumas, inovatyvumas, ekonominis pagrįstumas. Visų darbų vertė negalėjo viršyti 280 tūkst. eurų.

Šiuos pinigus Rašytojų sąjungai pasiūlė kol kas nežinomas rėmėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.