Aplinkai papuošti tinka ir direktorės dviratis

Kauno moksleiviai, pradėję naujus mokslo metus, smalsiai apžiūrinėjo ne tik atnaujintas klases, bet ir mokyklų teritorijas. Kai kuriose tikrai yra kur akis paganyti ne tik vaikams. Išradingai į aplinką įkomponuoti augalai padės ir mokantis pažinti gamtą.

Tirkiliškių pradinės mokyklos pedagogės (iš kairės) V.Radkevič, K.Zenkevičienė, L.Staveckienė, G.Jonienė ir L.Bukinienė patenkintos puoselėjamais gėlynais.
Tirkiliškių pradinės mokyklos pedagogės (iš kairės) V.Radkevič, K.Zenkevičienė, L.Staveckienė, G.Jonienė ir L.Bukinienė patenkintos puoselėjamais gėlynais.
Prie Veršvų gimnazijos sodinti rožes mokinius skatina istorikė D.Murauskienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie Veršvų gimnazijos sodinti rožes mokinius skatina istorikė D.Murauskienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos prieigas puošia neseniai įrengti gėlynai, kuriuos prižiūri patys gimnazistai.
Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos prieigas puošia neseniai įrengti gėlynai, kuriuos prižiūri patys gimnazistai.
Prano Mašioto pradinės mokyklos bendruomenė džiaugiasi tujų gyvatvore.
Prano Mašioto pradinės mokyklos bendruomenė džiaugiasi tujų gyvatvore.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-09-09 16:34

Rugsėjo 1-ąją jaunieji kauniečiai į mokyklas ir gimnazijas traukė nešini gėlėmis savo pedagogams. O kokia aplinka pasitiko mokinius? Ar besimokantis jaunimas gali pasidžiaugti mokyklas supančiais želdiniais?

Kai kurių mokyklų bendruomenės savo aplinką ypač stengiasi puoselėti. Vienoms tai padaryti padeda specialistai, kitos tai daro savo jėgomis, padedamos mokinių tėvų.

Neretai gėlynai ir želdiniai atspindi mokymo įstaigų tradicijas. O kai kuriems mokiniams tai galimybė geriau pažinti augaliją, nes vaikai nebeskiria medžių rūšių.

Gėlių stovai – dviračiai

Aleksotiškiai, priklausantys Tirkiliškių pradinės mokyklos bendruomenei, nekantraudami laukė Rugsėjo 1-osios. Ši nedidelė mokykla šiais mokslo metais mokinius pakvietė į visiškai atnaujintas, linksmomis spalvomis išdažytas seno pastato patalpas.

Tačiau mokiniams ir jų tėvams buvo smalsu pamatyti ne tik mokyklą, bet ir jos aplinką. Kiekvienais metais šios pradinukų mokymo įstaigos pedagogai drauge su tėvais vis kaip nors pagražina mokyklos kiemą.

Pirmiausia įėjus į mokyklos teritoriją pasitinka du baltai dažyti dviračiai, nuo kurių svyra žydinčios gėlės. Netoli įrengtas ir alpinariumas su daugiamečiais augalais.

Gėlių ir įvairių augalų prisodinta visame mokyklos kieme.

Pamokos vyksta ir kieme

Mokyklos direktorė Gailutė Jonienė pasakojo, kad gėles bei kitus augalus sodina ir pedagogai, ir tėvai.

„Alpinariumui augalų parūpino mokinių tėvai. Jie parinko daugiamečius augalus, kad jie džiugintų ir žiemą, ir vasarą. O štai vieną dviratį į mokyklą atgabenau pati, kitą padovanojo vieno mokinio motina. Ant jų pakabinti vazonai su gėlėmis visiems labai patinka“, – pasakojo pedagogė.

Šios mokyklos kiemas erdvus, plyti vejos, kiemą supa seni prižiūrimi medžiai.

„Stengiamės naudotis erdviu žaliu kiemu. Čia vaikai ne tik ilsisi, bet ir vyksta pamokos“, – sakė direktorė.

Gėlyną prižiūri mokiniai

Dar viena Aleksote esanti – Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija – taip pat išsiskiria savo aplinka. Prie mokyklos įrengti lenktos formos gėlynai, kuriuose auga daugiametės ir vienmetės gėlės. Greta – kvadratinės formos gėlynai. Juose pasodintus kadagius įrėmina kankorėžiai.

Gimnazijos direktorė Rita Rasikienė pasakojo, kad važinėdama po įvairias užsienio šalis pasisemia idėjų, kaip tvarkyti mokymo įstaigos aplinką.

„Pernai atnaujindami gimnazijos kiemą nusprendėme jame sukurti mokyklos simbolį – grindinio plytelių ornamentas primena medį, aplink esantys gėlynai – tarsi jį apglėbiančios rankos“, – pasakojo direktorė.

R.Rasikienė sakė, kad visus augalus sodina, ravi ir laisto mokiniai. Jie surinko ir daugybę kankorėžių. Gimnazijos vadovė prasitarė, jog baiminosi, kad augalus gali nuniokoti vandalai. Tačiau taip nenutiko, todėl želdiniais gėrisi ne tik mokiniai ir mokytojai – čia pailsėti ateina ir motinos su vaikais.

Mokiniai sodina rožes

Kauno Veršvų gimnazijos prieigas puošia keli medžiai ir rožynas. Sodinti rožių krūmus prie gimnazijos – daugiau kaip 10 metų besitęsianti tradicija. Abiturientai palikdami ugdymo įstaigą pasodina jiems patinkančių rožių krūmą.

Ši idėja kilo mokyklos istorijos mokytojai Dianai Murauskienei. Pedagogė pasakojo, kad gimnazijoje veikia Tolerancijos centras. Centro simbolis – dvi rankos, laikančios rožės žiedą. Tai – bendrystės simbolis.

„Todėl abiturientai, dalyvaujantys centro veikloje, baigdami mokslus gimnazijoje prie jos ir sodina rožių krūmus. Jų jau yra trys dešimtys“, – pasakojo mokytoja.

Rožyną, kaip ir kitus gimnaziją supančius augalus, prižiūri mokyklos darbuotojai.

Tujoms aukojo tėvai

Šilainiuose esančioje Prano Mašioto pradinėje mokykloje aplinka taip pat neseniai pagražėjo. Pernai mokyklos teritoriją apjuosė nauja tvora. Kad ji atrodytų gražiau, aplink ją pasodinta 500 tujų. Tarp jų pavasariais išdygsta ir sužydi narcizai.

Mokyklos direktorė Aušra Burbienė pasakojo, kad pinigus tujoms įsigyti aukojo visų mokinių tėvai. Už aukas buvo nupirktos smaragdinės tujos, užaugančios iki 2,5 metro.

„Tiek mokytojai, tiek mokinių tėvai supranta, kad apželdinta aplinka geriau nuteikia mokyklos bendruomenę. Ja džiaugiasi ir kiti Šilainių gyventojai, nes aplink mokyklą yra daug daugiabučių“, – pasakojo direktorė.

Padės atskirti medžius

Mokyklos vadovė sakė, kad greta pastato auga ir 7 trijų skirtingų rūšių ąžuolai, taip pat liepos, šermukšniai.

„Prie šių medžių įrengsime lenteles su medžių ir jų rūšių pavadinimais lietuvių ir anglų kalbomis. Pastebėjome, kad vaikai nebeskiria klevų nuo šermukšnių. Todėl želdiniai ne tik puoš teritoriją, bet ir taps ugdymo proceso dalimi“, – sakė A.Burbienė.

Kaip ir kokius želdinius įkurdinti mokyklos teritorijoje, pedagogai konsultavosi su apželdinimo specialistais.

Gražiau mieste puošiasi vaikų darželiai

Virginijus Mažeika

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas

„Lietuvoje kasmet rengiami ugdymo ir mokymo įstaigų aplinkos priežiūros konkursai. Juose dalyvauja darželiai, mokyklos, gimnazijos, neformalaus ugdymo įstaigos.

Kauniečiai šiuose konkursuose kasmet yra vieni lyderių. Juose pastaruoju metu puikiai pasirodė Panemunės, „Šviesos“ pradinės mokyklos, taip pat lopšelis-darželis „Gandriukas“. Darželis „Šaltinėlis“ yra šio konkurso nugalėtojas. Darželių aplinka paprastai puoselėjama labiau, nes čia daugiau žalios erdvės. Taip pat ir dėl to, kad jų teritorija – uždara.

Pamažu aplinką vis labiau puošia ir mokyklos. Vienas gerų pavyzdžių – Prezidento Valdo Adamkaus gimnazija. Kaip mokymo įstaigų aplinka gražėja, labai priklauso nuo jų bendruomenės supratimo ir išprusimo.

Manau, kad gražinti aplinką kitais metais pradės daugiau mokyklų, kai prie jų bus atnaujinti sporto aikštynai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“