Kaip neapsirikti ir išsirinkti tinkamą meno kūrinį namams

Meno darbo įsigijimas – tai užduotis, kuriai veikiausiai reikės paskirti laiko. Renkantis kūrinį derėtų išsikelti sau aiškius tikslus, pavaikštinėti po galerijas, apsispręsti, ko norite iš tam tikro meno darbo ir t. t. Kaip sako interjero architektė Vaida Kandratavičiūtė, meno kūriniai paprastai turi labai stiprią emocinę žinutę ir savyje būna užkodavę įvairių prasmių. „Menas į namus atneša savitą energiją“, – neabejoja menininkė Inga Likšaitė.

 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 T.Petreikio nuotr.
 V.Kandratavičiūtė.
 V.Kandratavičiūtė.
 I.Likšaitė.
 I.Likšaitė.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 20, 2018, 11:45 AM

Namams turėtų suteikti jaukumo

Kalbėdama apie meno kūrinius interjere, I. Likšaitė pataria juos rinktis atsižvelgiant ne tik į įvairias aplinkybes, bet kliaunantis savimi. Anot jos, kiekvienam svarbu įžvelgti prasmę asmeniškai. „Manau, tai labai individualu. Siūlyčiau rinktis tokį meno darbą, kuris nepaleidžia akies, kviečia ją paklaidžioti, paskaityti giliau“, – dėsto ji.

Paklausta apie tai, ko norėtų įnešti į darbus įsigijusių žmonių namus, menininkė pabrėžia pozityvumą, naujas spalvas, šviesius akcentus. Gyvenant gana tamsiame regione, daugeliui trūksta šviesos, gyvybingumo ir energijos. Pasak menininkės, tai turėjo įtakos ir jos kūriniams, kurie iki kovo 6 dienos eksponuojami Vilniaus Pamėnkalnio galerijoje, – paskatino rinktis ryškesnes spalvas.

Nors naujieji tapybos ir tekstilės technikas jungiančios I. Likšaitės darbai gana abstraktūs, juose atsikartoja užuomina į namo motyvą, nes kūrėja mintyse dėlioja idealių namų sąvoką – kokių jų norėtų, kur norėtų likti ir ką vadinti „tikrąja savo vieta“.

„Mano darbuose yra abstrakti užuomina į namo motyvą. Tai neuždaro minties, leidžia individualiai suvokti darbą. Mano manymu, kiekvienas meno kūrinys neturi būti iki galo suprantamas, turėtų kelti klausimų, duoti užuominų, bet kiekvienas žiūrovas galėtų jame nardyti ir kurti savo papildomą pasakojimą“, – sako menininkė

Svarbiausia – tikslas

Specialistai pabrėžia, kad, pajutus, jog namams trūksta daugiau grožio ir išskirtinumo suteikti galinčio kūrinio, pirmiausiai reikėtų sau išsikelti aiškų tikslą. Paklauskite savęs, ar ieškote ilgalaikės investicijos, ar tiesiog norite pagyvinti interjerą.

„Jei meno kūrinį renkatės kaip investiciją, labai svarbi savišvieta. Jeigu meno kūriniu tiesiog siekiama atnaujinti ar patobulinti interjerą, geriausia kreiptis į specialistą. Jis padės rasti jūsų galimybes ir poreikius atitinkantį darbą, išrinks jam tinkamiausią vietą interjere ir tinkamą apšvietimą, jei norisi meno darbą paryškinti“, – sako „Idas“ interjero architektė V. Kandratavičiūtė.

Ji pastebi, kad pasitaiko žmonių, kuriems toks procesas atrodo per ilgas ar per sudėtingas, tad kūrinius jie pasirenka paprasčiausiai reaguodami į tai, kas tuo metu populiaru.

„Aš patarčiau nesivadovauti vien mada ir ant bangos esančiomis interjero tendencijomis. Meno mada yra labai sąlyginis dalykas. Dar yra ir skonio aspektas. Jei jums patinka realistiški, gaivūs motyvai, tačiau tuo metu madingos niūrios spalvos ir abstrakcijos, gerai pagalvokite prieš įsigydami tokį darbą. Juk tą kūrinį jums teks matyti kasdien“, – sako ji.

Nusprendusiems namuose turėti meno kūrinį interjero architektė taip pat pataria pasidomėti, ar būtų įmanoma prieš perkant jį trumpam pasimatuoti.

„Esant tokiai galimybei, darbą parsineškite namo, prisijaukinkite jį, atraskite jam tinkamiausią vietą. Menas neturi griežtų taisyklių ar formulių, diktuojančių kaip viskas turi būti. Ar pasirinktas kūrinys jums iš tikrųjų tinkamas, pajusite savo vidumi“, – neabejoja V. Kandratavičiūtė.

I.Likšaitės parodą „12 valandų ore ir 6000 metrų pakartojant dygsnį“ iš dalies remia LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.