Misija įmanoma: kaip išsirinkti būstą komfortiškam gyvenimui mikrorajone?

Ramybės ir jaukumo ieškančios, tačiau tuo pačiu jausti miesto pulsą norinčios šeimos būsto dažniausiai žvalgosi miestų mikrorajonuose. Tiesa, norint užsitikrinti kokybišką gyvenimą mikrorajone, svarbu iš anksto pasidomėti svarbiomis detalėmis. Uždavus teisingus klausimus būstą parduodančiam vystotojui, kur kas lengviau nuspręsti, ar būsimi namai ir jų vieta atitinka jūsų poreikius ir norus.

Siekiant taupiai ir ramiai gyventi mieste, tačiau kiek toliau nuo centro, svarbu pasidomėti būsimus namus supančia aplinka. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siekiant taupiai ir ramiai gyventi mieste, tačiau kiek toliau nuo centro, svarbu pasidomėti būsimus namus supančia aplinka. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2018, 10:00 AM, atnaujinta Aug 20, 2018, 10:01 AM

Pasidomėkite aplinka, kurioje gyvensite

Siekiant taupiai ir ramiai gyventi mieste, tačiau kiek toliau nuo centro, svarbu pasidomėti būsimus namus supančia aplinka. Vadinasi, pirmasis klausimas, kurį reikėtų užduoti būstą parduodančiam nekilnojamojo turto vystytojui – „Ką rasime ir kasdien matysime aplink namus?“

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad į mikrorajonus dažniausiai traukia šeimas, kurios ieško jaukios, žalios aplinkos bei modernių architektūrinių sprendimų. Dėl šių priežasčių naujakuriai dėmesį skiria ne tik būstui, bet ir šalia jo esančioms teritorijoms. Pavyzdžiui, atkreipia dėmesį į tai, ar yra galimybė turėti savo kiemą, terasą, ar norint praleisti laisvalaikį gamtoje, reikės ieškoti parkų arčiau miesto centro, ar pavyks rasti netoliese ir patogiai juos pasiekti pėsčiomis ar dviračiu.

Atraskite infrastruktūros perlus šalia namų

Vienas iš gajų mitų apie mikrorajonus – prasta jų infrastruktūra. Tačiau gerai suplanuotame mikrorajone galima rasti tikrų infrastruktūros perlų patogiam gyvenimui: nuo dviračių takų ir treniruoklių iki mokyklos, darželio. Aplink pasirinktą mikrorajoną turėtų netrūkti ir parduotuvių, sporto klubų, viešojo transporto stotelių, gydymo ir kitų įstaigų.

„Būstui svarbu rasti tinkamą vietą, todėl vienas iš mūsų projektų – Vilniaus Pašilaičiuose vystomas daugiabučių projektas „Grigalaukio dominija“ – buvo įkurdintas būtent šiame mikrorajone. Čia – kokybiškai išvystyta miesto infrastruktūra, kurios reikia kiekvienam gyventojui. Vieną didžiausių mikrorajonų problemų – automobilių stovėjimo vietų trūkumą – išsprendėme įrengę požeminę aikštelę. Laisvalaikio erdvės bei uždara, saugi teritorija – tokių detalių aptarimas su gyventojais padeda išspręsti jiems kylančius iššūkius ir taip padaryti mikrorajonus jaukiomis vietomis gyventi“, – sako nekilnojamojo turto vystytojo „Omberg“ direktoriaus pavaduotoja Olga Dainytė.

Susipažinkite su viešuoju transportu

Priimant sprendimą dėl gyvenamosios vietos, O. Dainytė rekomenduoja užduoti klausimą ir apie susisiekimo galimybes. Vienas iš „Grigalaukio dominijos“, o tuo pačiu ir Pašilaičių mikrorajono privalumų – geras susisiekimas. Daugiabučiai yra idealiu atstumu nuo Vilniaus vakarinio aplinkkelio – per toli, kad girdėtųsi triukšmas, pakankamai arti, kai reikia aplenkti rytines spūstis.

Vis dėlto, renkantis būstą mikrorajone svarbu įvertinti, ar susisiekimas į miesto pakraštį ar centrą yra patogus ne tik automobiliu, bet ir viešuoju transportu. Reikėtų pasižvalgyti artimiausios stotelės, išnagrinėti autobusų ir troleibusų grafikus, atstumą iki miesto centro ir kelionės iki jo trukmę. Gerai išvystyta viešojo transporto sistema leidžia lengvai ir greitai mėgautis pramogomis miesto centre ar greitai išvykti ir už jo ribų.

Supraskite technines detales ir jomis pasinaudokite

Paskutinis, tačiau taip pat labai svarbus punktas, kurį būtina įvertinti – pastato techninės detalės. Kokia jo energetinė naudingumo klasė? Kuo ypatinga pastato vėdinimo sistema, mikroklimatas? Ar pastatas sandarus? Į šiuos klausimus gauti atsakymai leidžia įvertinti būsto likvidumą bei užsitikrinti, kad ir po 10 metų butą bus galima nuomoti ar parduoti.

„Atsakinėdami į būsimųjų „Grigalaukio dominijos“ gyventojų klausimus nuolat akcentuojame A+ energinės naudingumo klasės privalumus. Ši užtikrina ir mažesnes išlaidas šildymui žiemą ir būsto likvidumą. Siekiant, kad namuose būtų gryno oro, laikytųsi pastovi temperatūra, svarbu dėmesys gerą mikroklimatą ir vėdinimą užtikrinančiai rekuperacinei sistemai. Taip pat būstą renkantis ne tik mikrorajone, bet ir kitur mieste, svarbu pasiteirauti ir dėl statybai naudojamų medžiagų, kurios leidžia suprasti, ar būstas bus sandarus, nepralaidus garsui ir šiltas“, – pataria O. Dainytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.