Neišsigąskite, beldžiasi į duris – teks jas atverti ir kai ką parodyti

Nuo šių metų gegužės kiekvienas būstas turi būti įsirengęs dūmų detektorius. Praėjo keturi mėnesiai. Ar kauniečių namuose jau galima rasti šį įrenginį?

Penkios Kauno ugniagesių komandos jau pradėjo vizitus į gyventojų namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Penkios Kauno ugniagesių komandos jau pradėjo vizitus į gyventojų namus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 4:37 PM

Ugniagesiai jau nuo šių metų vasario pradėjo vykdyti akciją „Gyvenu saugiau“. Iki metų pabaigos Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai suplanavę patikrinti ne mažiau kaip 5000 būstų.

Tikrinami ne tik daugiabučiai, bet ir privatūs namai.

Penkios Kauno ugniagesių komandos jau pradėjo vizitus į gyventojų namus. Kiekviena tikrina savo aptarnaujamos teritorijos būstus. Pirmiausia kreipiamas dėmesys į rizikos šeimas, į būstus, kuriuose jau kilo gaisrų, lankomi vieniši, garbaus amžiaus žmonės, daugiavaikės šeimos.

Neaplenkiami ir nepriekaištingi namai. Apsilankydami ugniagesiai ne tik formaliai žiūri, ar įrengti dūmų jutikliai, bet ir pasidomi elektros instaliacija, šildymo įrenginiais, kitais gaisrus galinčiais sukelti dalykais.

Iki liepos 1 dienos Kauno mieste patikrinta 2319 būstų: 1104 vienbučiai, 321 dvibutis, 894 daugiabučiai. Iš patikrintų 2319 būstų 603 įrengti dūmų signalizatoriai, 585 iš jų veikė, 18 jutiklių neveikė.

Lankydamiesi gyventojų namuose ugniagesiai gelbėtojai paprašo užpildyti trumpą anketą apie akcijos „Gyvenu saugiau“ naudą. Apklausos duomenimis, 940 gyventojų įvertino, kad akcija labai naudinga, 30 žmonių pasakė, kad tokios akcijos visiškai nereikalingos.

Pasak Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovės Džiugintos Vaitkevičienės, piktai ugniagesiai dar nebuvo sutikti nė karto. „Dauguma gyventojų, pasinaudodami ugniagesių vizitu, paprašo apžiūrėti jiems nerimą keliančius elektros prietaisus, dujines virykles, krosnis, židinius, pasiteirauja, ar gerai pritvirtintas dūmų jutiklis, o gal būste tų jutiklių reikia daugiau.“

Šilainių gyventoja Jurgita tikino, kad tokie ugniagesių vizitai yra labai naudingi. „Toks patikrinimas yra reikalingas ne vien tik norint įsitikinti, ar žmonės yra įsirengę dūmų detektorių, bet ir todėl, kad ugniagesiai patikrina jų veiksmingumą“, – kalbėjo kaunietė.

Šilainių gyventoja pensininkė Ona teigė, jog ugniagesių vizitų galėtų būti ir daugiau. „Aš gyvenu viena jau daug metų, nelabai suprantu apie tokius dalykus. Atvykę ugniagesiai man paaiškino, kaip veikia prietaisai, taip pat apžiūrėjo mano buitinę techniką, paaiškino, ar saugu ja naudotis. Galėtų lankytis kiekvienais metais. Vyresnio amžiaus žmonėms sunku suprasti, kas gali kelti pavojų, o kas ne.“

Tuo metu Dainavos rajono gyventoja Žaneta norėtų, kad apie ugniagesių gelbėtojų vizitus būtų pranešta iš anksto. „Galėtų būti iškabintas pranešimas, kurią dieną atvyks ugniagesiai. Žmonės savo laiką susiplanuotų, kad būtų namuose, nes dabar net nežinau, ar patikrinimas mano name buvo vykdomas, ar dar ne.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.