Pripažino, kad situacija rimta: studentų būstuose bjaurūs ūsuočiai slepiasi net virduliuose

Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučiuose įsikūrę studentai rengia tarakonų medžiokles, bet beviltiškai pralaimi nariuotakojų ordoms. Universiteto atstovai pripažįsta, kad situacija rimta.

Palankiausios sąlygos veistis pasibjaurėjimą keliantiems tarakonams – šiluma, drėgmė ir gausios maisto atsargos.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Palankiausios sąlygos veistis pasibjaurėjimą keliantiems tarakonams – šiluma, drėgmė ir gausios maisto atsargos.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Studentai mėgina patys gaudyti tarakonus, bet jie greitai dauginasi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Studentai mėgina patys gaudyti tarakonus, bet jie greitai dauginasi.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 6:01 AM, atnaujinta Jan 10, 2019, 9:49 AM

„Kambaryje su draugais surengėme tikras tarakonų skerdynes, tačiau tai negelbėja – jie atkeliauja iš gretimų patalpų“, – pasakojo KTU antrakursis, gyvenantis Vydūno alėjos 25 numeriu pažymėtame bendrabutyje.

Vaikinas tikino, kad tarakonų kartais išvysdavo ir anksčiau, bet nuo praėjusių metų rudens jie tiesiog pašėlo – be paliovos veržiasi į studentų būstus.

Neapsikentę bjaurių įnamių gausos studentai skundėsi ir KTU atstovams, ir visuomenės sveikatos specialistams. Pastarieji pripažįsta, kad atsikratyti tarakonų būna išties sunku.

Ūsuotieji slėpėsi virdulyje

Sugrįžęs į bendrabutį po Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių studentas nuėjo į virtuvę išsivirti arbatos, o kai pripylė į virdulį vandens, išvydo tris jame plaukiojančius tarakonus.

Tuomet jis su draugais sumanė surengti tarakonų medžioklę. Jaunuoliai dirbo porą valandų – atitraukė nuo sienų lovas, spinteles, išėmė ir iškratė visus daiktus, kur galėtų slėptis tie nemalonūs gyviai.

Tą kartą krito mažiausiai 30 įsibrovėlių. Vaikinų ginklu tapo šluostės, rankšluosčiai, šlepetės. Tokios gaudynės vyksta ir kituose kambariuose.

Kurį laiką studentai gyveno ramiau, tačiau jau po poros dienų okupantai vėl pasirodė.

„Mes tarakonus tik vaikome iš vieno kambario į kitą, todėl jų nemažėja. Reikėtų rimtesnių priemonių“, – kalbėjo KTU studentas.

Patarė paieškoti kito būsto

Bendrabučio gyventojai dėl tarakonų antplūdžio skundėsi visuomenės sveikatos specialistams ir bendrabučio administratorei.

„Administratorė tik skėstelėjo rankomis ir patarė paieškoti kito būsto“, – sakė vaikinas. Ironiška, kad šiemet KTU administracija maždaug 10 eurų padidino šių kambarių nuomos įkainius.

Studijuoti į Kauną iš kitų miestų atvykę studentai ne visada gali skirti pinigų atskiram butui ar net geresniam bendrabučio kambariui nuomotis, todėl priversti būstu dalytis su tarakonais.

Studentai patvirtino, kad dezinfekavimo paslaugų įmonės darbuotojai kelis kartus purškė bendrabučio patalpas biocidais, tačiau tai menkai gelbėjo – tarakonai vėl sugrįžo.

„Studentus jie gal ir išnuodys, bet tarakonai – nenugalimi“, – karčiai šmaikštavo mokslo aukštumų KTU siekiantys jaunuoliai. Anot jų, tuos parazitus, matyt, būtų galima išnaikinti tik sulyginus bendrabučius su žeme.

Išbandė ir galingas priemones

Vydūno alėjos 25 numeriu pažymėto KTU bendrabučio administratorė Edita Repečkienė patvirtino, kad nuo praėjusių metų rudens tarakonų patalpose padaugėjo, bet nerandama veiksmingų būdų su jais kovoti.

KTU yra sudaręs sutartį su licencijuota dezinfekavimo paslaugų bendrove, kuri mažiausiai kartą per mėnesį specialiais chemikalais purškia bendrabučių patalpas.

Studentams taip pat dalijamos įvairios priemonės tarakonams gaudyti ir atbaidyti.

„Kartą išbandėme stipriausias chemines medžiagas, kokios tik gali būti naudojamos gyvenamosiose patalpose“, – tvirtino E.Repečkienė. Tąkart visiems bendrabučio gyventojams teko 4 valandoms palikti patalpas.

Kurį laiką vabzdžių sumažėjo, tačiau labai greitai jie sugrįžo.

Administratorė mano, kad dalis kaltės dėl tarakonų gausos tenka ir patiems studentams, kurie esą ne visada užtikrina švarą kambariuose.

Pritarė: kova nebus lengva

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Filomena Smolskienė pritarė, kad išnaikinti tarakonus nėra lengva užduotis, aktyviai turėtų prisidėti ir patys gyventojai.

„Jeigu dezinfekcija atliekama tik bendrojo naudojimo patalpose, o į kambarius nepavyksta patekti, darbas nebus veiksmingas“, – sakė R.F.Smolskienė.

Specialistė patvirtino pernai rudenį gavusi skundą dėl kenkėjų antplūdžio Vydūno alėjoje esančiuose KTU bendrabučiuose, centro darbuotojai lankėsi šiuose pastatuose.

Bausti bendrabučių šeimininkų šiuo atveju nėra pagrindo, nes jie vykdo specialistų nurodymus dėl kenkėjų naikinimo, tačiau rezultatai netenkina nei gyventojų, nei KTU vadovybės.

Pasak R.F.Smolskienės, paprastai tarakonus pavyksta išnaikinti, tačiau neverta tikėtis tai padaryti vos kartą atlikus dezinfekciją.

Palankiausios sąlygos veistis tarakonams – šiluma, drėgmė ir gausios maisto atsargos.

Pažėrė priekaištų ir gyventojams

Indrė Karbauskienė

KTU bendrabučių grupės vadovė

„Visuose universiteto bendrabučiuose, taip pat ir Vydūno alėjoje, nuolat atliekama patalpų dezinfekcija, visi gyventojai raginami vos pastebėjus kenkėjus informuoti apie tai bendrabučio administratorių.

Nurodytose patalpose nedelsiant atliekama dezinfekcija, taip pat gyventojams suteikiamos reikiamos prevencinės priemonės. Profilaktiškai kiekvieną mėnesį dezinfekuojamos visos bendrosios paskirties bendrabučių patalpos – virtuvės, koridoriai, dušai.

Vydūno alėjos bendrabučiuose praėjusį rudenį buvo atlikta generalinė dezinfekcija. Visi gyventojai kelioms valandoms turėjo išeiti iš patalpų, jų buvo prašoma atlaisvinti spintas, lovų patalynės dėžes, kad dezinfekcija būtų kuo efektyvesnė.

Nors patikrinimo metu šių bendrabučių patalpose neaptikome nei gyvų, nei nugaišusių kenkėjų, sausio 16 dieną bus vykdomas kasmėnesinis bendrųjų patalpų purškimas, vasario mėnesį bus kartojamas generalinis purškimas.

Nuolat investuojame į bendrabučių atnaujinimą, bet kenkėjų atsiradimas tiesiogiai susijęs su gyventojų švaros bei tvarkos palaikymu savo gyvenamosiose patalpose. Norėdami tai užtikrinti kiekvieną mėnesį vykdome švaros ir tvarkos patikrinimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.