Seimo nariai pritarė siūlymui: prie miestų medžių artinsis ne bet kas

Seimas svarstė Želdynų įstatymo pakeitimo projektą. Projektą pristatė Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. Ji teigė pastebinti, jog miestuose ir miesteliuose itin aktyviai tvarkomos viešosios erdvės, o gyventojams vis didesnį susirūpinimą kelia genimi medžiai. Pavyzdžiui, Panevėžyje, medžiai genėti paukščių perėjimo metu. Ir tokių atvejų ne vienas. 

Seimas svarsto, jog medžius genėti galėtų tik specialistai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas svarsto, jog medžius genėti galėtų tik specialistai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-11 16:37, atnaujinta 2019-06-12 09:52

Seimo narė siūlo medžių genėjimą ir kirtimą miestuose reglamentuoti griežčiau: įtvirtinti, jog jų kirsti negalima vegetacijos ir paukščių perėjimo metu, į svarstymus, kurių medžių nebesaugoti, labiau įtraukti visuomenę, griežčiau reglamentuoti brandžių medžių kirtimą. Visuomenės nepasitikėjimas matant kertamus medžius mažėja, juolab kad neretai numojama ranka net į aplinkosaugos reikalavimus.

Seimo narys Algimantas Salamakinas komentavo, jog miestų parkus, aikštes, želdynus tvarkydavo ir anksčiau, tačiau medžiai taip masiškai kertami nebuvo. Juos šimtais kerta Panevėžys, Vilnius, tą daryti ruošiasi Klaipėda.

R. Morkūnaitės-Mikulėnienės žodžiais, savivaldybės suskubo įsisavinti ES lėšas,  tačiau, galbūt, nesugebėjo darbų suplanuoti laiku. Kita vertus, medžius genėti turėtų tik šį darbą išmanantys žmonės. Neretai jiems pritrūksta kompetencijos, kaip tą tinkamai padaryti. Projekte ir siūloma įtvirtinti nuostatą, kad želdynų genėjimo ir kirtimo darbus galėtų atlikti tik tinkamos kvalifikacijos specialistai.

Seimo narės žodžiai, chaotiškai tvarkomi želdynai miestuose – atsakomybės stygiaus pasekmė. Jei savo sklypuose žmonės želdynus prižiūri atsakingai, tai miestuose to tos atsakomybės nelieka. Per „minkšta“ ir įstatyminė bazė. Jei miškuose, anot Seimo narės, negalima kirsti medžių vegetacijos laikotarpiu, tokie darbai turėtų būti uždrausti ir miestuose.

Seimo narys Mindaugas Puidokas siūlė palaikyti iniciatyvą, nes Lietuvoje vis dar menkai paisoma vakarietiškų standartų, o medžių kirtimas turėtų būti atliekamas pasitelkus specialistus. Anot Seimo nario, Kaune daugelis medžių buvo iškirsti be reikalo, tą konstatavo ekspertai. Jo manymu, viena priežasčių, jog sodmenys labai brangiai perkami iš užsienio, o ne išauginti Lietuvoje.

Seimo narys Jonas Jarutis komentavo, jog projektas perteklinis, kad neturėtume ateityje nurodyti, kokiu pjūklu pjauti medžius. Medžiai, anot J. Jaručio, nekertami šiaip sau, tuo užsiima specialistai.

Už projektą balsavo 48, prieš – 3, susilaikė 39 Seimo nariai. Pateikimui buvo pritarta. Šis klausimas toliau bus svarstomas rudens sesijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.