Niekada nepagalvotum: dėl šių įrenginių į Kauną šeimos važiuoja net iš kaimų

Kokių pramogų iš Kauno rajono į miestą atvyksta ieškoti šeimos su vaikais? Nepatikėsite, bet viena tokių – pasisupti įvairiose miesto erdvėse įrengtose sūpynėse. Jų ypač padaugėjo daugiabučių kiemuose. Sūpuoklės įrengiamos ir gyventojų, ir savivaldybės lėšomis.

M.Riomerio gatvėje atnaujintų daugiabučių kiemuose stovi modernios ir įvairaus amžiaus žmonėms skirtos sūpuoklės.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Riomerio gatvėje atnaujintų daugiabučių kiemuose stovi modernios ir įvairaus amžiaus žmonėms skirtos sūpuoklės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jachtklube yra didelės medinės sūpuoklės, kuriomis gali suptis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji, todėl jos tuščios nebūna.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jachtklube yra didelės medinės sūpuoklės, kuriomis gali suptis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji, todėl jos tuščios nebūna.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šlienavos gyventoja E.Valiukėnaitė su šeima į Panemunės paplūdimį atvažiuoja dėl sūpynių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šlienavos gyventoja E.Valiukėnaitė su šeima į Panemunės paplūdimį atvažiuoja dėl sūpynių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto prospekto daugiabučio gyventojai kieme patys įsirengė sūpuokles ir jas saugo nuo chuliganų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto prospekto daugiabučio gyventojai kieme patys įsirengė sūpuokles ir jas saugo nuo chuliganų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno marių paplūdimyje galima ne tik pasilepinti saule, pasimaudyti, bet ir pramogauti vaikų žaidimo aikštelėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno marių paplūdimyje galima ne tik pasilepinti saule, pasimaudyti, bet ir pramogauti vaikų žaidimo aikštelėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atnaujinus Santakos parką netoli Kauno pilies taip pat įrengta erdvė vaikų žaidimams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atnaujinus Santakos parką netoli Kauno pilies taip pat įrengta erdvė vaikų žaidimams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2019-06-14 22:04

Prieš keletą metų įvairiose Kauno vietose – ant medžių, po tiltais buvo galima pamatyti pakabintų sūpynių. Tada iniciatyvūs kauniečiai manė, kad tokių smagių pramogų mieste stinga, todėl patys buvo pagaminę ir pakabinę sūpuoklių.

Dabar jų nebėra, bet kauniečiai sūpynių nelabai ir pasigenda. Pramogautojai pastebėjo, kad įvairių žaidimo aikštelių su sūpynėmis mieste jau yra nemažai.

Jos įrengiamos atnaujinamuose parkuose, paplūdimiuose. Naujos statomos ir gyvenamųjų namų kiemuose. Tiesa, tokių pramogų daugiau galėtų būti pačiame miesto centre, todėl centro gyventojai sūpynes statosi patys. Į Kauną dėl tokių pramogų atvyksta net pakaunėje gyvenantys žmonės.

Savivaldybė informavo, kad mieste per pastaruosius kelerius metus pastatyta ar atnaujinta per 600 vaikų žaidimų aikštelių su sūpynėmis. Dažniau remontuoti tenka parkuose esančius tokius įrenginius.

Sūpuoklių mieste stigo

2014 metais sambūrio „Anoniminis sūpynių fondas“ nariai Kaune buvo pakabinę 11 sūpynių.

Kauniečiai jų aptikdavo prie Kauko laiptų fontano, Kauno apskrities viešosios bibliotekos, S.Dariaus ir S.Girėno paminklo, Vytauto parke, prie Įgulos bažnyčios, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Kauno valstybinio muzikinio teatro sodeliuose, Nemuno ir Neries santakoje, prie Kauno pilies.

Dabar šios vietos pasikeitusios. Vienos jau pertvarkytos, kitur vyksta rekonstrukcijos darbai, todėl kauniečių pakabintų sūpynių nebėra. Bet daugelyje tų ir kitose Kauno vietose jau stovi stacionarios naujos sūpuoklės.

Atvyksta iš Kauno rajono

Šiltomis dienomis miestiečiai traukia prie vandens telkinių – į paplūdimius, čia randa ir vaikų žaidimo aikštelių bei sūpuoklių.

Kauniečiai ir Kauno rajono gyventojai nuo seno mėgsta ilsėtis Panemunės paplūdimyje, esančiame ant Nemuno kranto, greta A.Smetonos alėjos. Ši vieta jau keletą metų yra oficialus miesto pliažas.

Čia sutikta Eglė Valiukėnaitė atviravo, kad gyvena Kauno rajone, Šlienavoje, bet su visa šeima pramogauti vyksta į Kauną.

„Čia pailsėti atvykstame ne vienus metus. Aikštelėje prie paplūdimio nuo seno buvo sūpynės. Dabar įrengta nauja žaidimų aikštelė su naujomis sūpuoklėmis, ant kurių smagu pasisupti atžalai“, – pasakojo moteris. Taip pat neretai šeima aplanko ir Kalniečių parką.

„Šis parkas irgi atnaujintas, jame gausu pramogų. Girdėjome, kad daug įvairių sūpynių yra ir atnaujintame Dainavos parke. Kai norime šventės visai šeimai, skubame į šias vietas, nes rajone tokių sūpynių nėra“, – sakė E.Valiukėnaitė.

Pramogos pasigenda centre

Populiarios poilsio vietos yra ir Kauno marių paplūdimiai bei jachtklubas. Čia galima ne tik pasilepinti saule ar paplaukioti laivais, bet ir pasisupti.

Kauno marių paplūdimyje įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Jachtklube stovi didelės medinės sūpuoklės. Jos tuščios nebūna, nes ant jų gali suptis ir vaikai, ir suaugusieji.

Ant sūpynių užkalbinta kaunietė Toma Rapkauskienė sakė, kad gyvena Prancūzų gatvėje.

„Dabar naujų nedidelių vaikų žaidimų aikštelių su sūpuoklėmis yra kone kas antrame kieme. Vietoj senų įrengtos naujos spalvingos ir saugios žaidimų aikštelės. Tiesa, jos tinka mažesniems vaikams, tėvams tenka tik žiūrėti, kaip jie džiūgauja. Tačiau radome tokias sūpynes, kurios tinka visai šeimai“, – sakė moteris. Kaunietė tokių sūpynių vis dar pasigenda miesto centre.

„Centre sūpynių yra tik prie Įgulos bažnyčios, prie Muzikinio teatro ir Santakos parke. Jų galėtų būti daugiau ir įvairesnių“, – įžvalgomis dalijosi moteris.

Tinka ir nauja padanga?

Daugiabučių kiemuose iš tiesų yra nemažai naujų vaikų žaidimų aikštelių. Sūpynės jose dažniausiai vienodos – paprasčiausiai ant grandinių pritvirtintos sėdynės.

Bet M.Riomerio gatvėje tarp atnaujintų daugiabučių esančiuose kiemuose sūpynės kiek kitokios. Pasirūpinta, kad jomis saugu būtų suptis labai mažiems vaikams, o greta pakabintos iš automobilių padangų pagamintos sūpuoklės, kurios išlaiko stambesnius žmones.

Viename M.Riomerio gatvės daugiabučių gyvenanti Jurgita Ščepanauskienė pasakojo, kad anksčiau su į svečius atvykstančiais giminaičiais ir jų vaikais sūpynių ieškodavo kitose vietose.

„Eidavome į Girstupio parką, ten lomoje nuo seno yra sūpynės. Taip pat tekdavo eiti ir iki K.Baršausko gatvės, ten prie prekybos centro taip pat buvo sūpuoklės. Atstumai su mažais vaikais nemaži“, – pasakojo kaunietė.

Prieš kelerius metus, kai gyvenamasis kvartalas buvo atnaujintas, kiemuose buvo įrengta ir sūpynių.

„Jos labai patogios. Mažas vaikas iš jų neiškris, nes yra ne tik padėklas sėdėti, bet ir visas vaikas apjuosiamas apsauginiu rėmu. Gerai ir tai, kad greta yra kitokios sūpuoklės, drauge gali pramogauti įvairesnio amžiaus vaikai ar vyresni žmonės. Atrodytų, kad padanga yra negražus daiktas, bet ji nauja ir kaip sūpuoklės labai tinka“, – kalbėjo J.Ščepanauskienė.

Sūpynes įsirengė patys

Kai kurie gyventojai nelaukia, kada prie jų namų atsiras aikštelė vaikams žaisti ir sūpynės. Vytauto prospekto 60-ojo daugiabučio gyventojai praėjusią vasarą visa tai įsirengė patys.

Namo bendrijos pirmininkas Remigijus Rimkus pasakojo, kad kieme greta garažų buvo apleista, apžėlusi aikštelė.

„Gyventojai nusprendė, kad ją reikia sutvarkyti. Suradome sūpynių su čiuožykla gamintojus, užsakėme šį medinį įrenginį.

Taip pat iškuopėme aikštelę, pirkome dekoratyvinius baltus akmenis jai užkloti. Kai sūpynės buvo atvežtos, patys su meistrais jas sumontavome“, – sakė vyras.

Įrengti aikštelę ir sūpynes gyventojams kainavo 450 eurų. Panaudoti bendrijos narių namo reikmėms sukaupti pinigai.

„Čia auga mūsų vaikai, tad ir pinigus nusprendėme skirti jų gerovei“, – sakė R.Rimkus.

Vis dėlto sūpynėmis džiaugėsi ne visi. Vieną naktį kažkas pavogė ant grandinių pakabintą sūpynių sėdynę. Dabar vakarais gyventojai neretai antrąją sėdynę nukabina, padeda į sandėlį, o rytą vėl pakabina.

Aikštelių su įrenginiais daugėja kasmet

Mindaugas Šivickas

Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas

„Pirmiausia viešosiose miesto erdvėse buvo pradėti statyti nauji krepšinio stovai. 2013 metais buvo įrengti 75 tokie nauji stovai. Nuo 2014 metų į miestiečių laisvalaikio ir sporto erdves pradėta žiūrėti plačiau – atsirado lauko treniruokliai ir vaikų žaidimų aikštelės.

2014 metais žaidimų aikštelių su sūpynėmis buvo įrengta ar atnaujinta 138 vietose. 2015–2017 metais atsirado po 80 ar 90 aikštelių.

2018 metais Sporto skyriaus lėšomis atnaujinta dar 350 aikštelių. Iš viso dabar mieste yra per 600 tokių aikštelių, šiais metais jų bus įrengta dar 80.

Dažniau remontuoti tenka aikšteles ir jų įrangą parkuose. Būna, kad dar net nebaigus parkų rekonstrukcijos sūpynės ar treniruokliai apgadinami.

Daugiabučių kiemuose situacija geresnė, ten gyventojai labiau tausoja savo aplinką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?