Riesta ne tik uogų augintojams: gėlininkai aprauda negailestingą vasarą

Šeštadienį centrinę Kėdainių miesto turgavietę aplankę žmonės galėjo pasigrožėti ar įsigyti įvairiausių vienmečių ir daugiamečių gėlių. Turgavietė ir jos prieigos tiesiog paskendo įvairiaspalvių žiedų jūroje. O kainos taip pat nesikandžiojo – gėlių buvo galima įsigyti ir už keliasdešimt centų, ir už kelis eurus.

Šeštadienį centrinę Kėdainių miesto turgavietę aplankę žmonės galėjo pasigrožėti ar įsigyti įvairiausių vienmečių ir daugiamečių gėlių.<br>D. Kuprijanovo nuotr.
Šeštadienį centrinę Kėdainių miesto turgavietę aplankę žmonės galėjo pasigrožėti ar įsigyti įvairiausių vienmečių ir daugiamečių gėlių.<br>D. Kuprijanovo nuotr.
Turgavietė ir jos prieigos tiesiog paskendo įvairiaspalvių žiedų jūroje.<br>D.Kuprijanovo nuotr.
Turgavietė ir jos prieigos tiesiog paskendo įvairiaspalvių žiedų jūroje.<br>D.Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dimitrijus Kuprijanovas, www.rinkosaikste.lt

Jun 20, 2019, 9:22 PM, atnaujinta Jun 21, 2019, 10:27 AM

Prekybininkai sako, kad prekyba gėlėmis tokiu metu labai suaktyvėja, nes žmonės labai nori atnaujinti, pagražinti savo gyvenamąją aplinką.

Nelengvi laikai

Gėlių pardavėjai sako, kad jiems nėra lengva. Jie atskleidė, kad šiemet neišpardavė visų užaugintų našlaičių, nors tai ir buvo pagrindinė gėlė, kurią žmonės pirko Motinos dienai.

Prekybininkams sunku ir dėl kasdien augančios konkurencijos, kurią atlaikyti net ir patyrusiems nėra lengva. O kur dar žmonių išrankumas, geriausios kainos paieškos, derybos.

„Gyventi galima, bet pragyventi iš gėlių auginimo darosi vis sunkiau. Turime imtis kažkokios papildomos veiklos, prekiauti dar kažkuo kitu, kad užsidirbtume pragyvenimui.

Neretai mes ne tik gėles šiltnamyje auginam, bet ir daržoves: agurkus, pomidorus paprikas“, – dėstė prekybininkė Aldona Ramanauskienė.

Pirkėjai išrankesni

Tačiau nepaisant visų prekybininkus ir augintojus vejančių negandų, turguje gėlių pasirinkimas tikrai didelis. „Populiariausios gėlės šiuo metu yra begonijos, kurias parduodu po du eurus. Taip pat žmonės labai perka ir smulkiažiedes begonijas, kurias parduodu penkiasdešimčia centų brangiau.

Žmonės perka ir gvazdikus. Pas mane jie stambūs, gražūs, tai juos parduodu po aštuoniasdešimt centų. Dairosi žmonės ir sprigių, už kurias prašau po du eurus. Levandos kiek brangesnės – už jas prašau trijų eurų. Už verbenas taip pat prašau po tris eurus. Kaip ir visuomet, populiarūs iššlieka jurginukai, juos parduodu po pusantro euro. Svyrančių gėlių vazonas kainuoja tris – penkis eurus. Pačios pigiausios gėlės turguje yra gvazdikėliai, kurių kaina pas skirtingus pardavėjus prasideda nuo trisdešimties centų“, – dėstė A. Ramanauskienė.

Karščiai daro savo

Gėlių augintojai ir prekybininkai sako, kad dižiuliai karščiai ir jiems daro įtaką.

„Tikrai ne į gera tie karščiai. Termometras šiltnamyje jau nieko neberodo, nes pasiekė aukščiausią padalą. Tad į šiltnamį lendame tik anksti ryte arba vėlai vakare, dieną ten išbūti neįmanoma. O gėles prižiūrėti juk reikia, reikia ir gausiau laistyti per tokius karščius. O tai ir vėl papildomos sąnaudos, papildomos išlaidos. Pirkėjams to nepaaiškinsi, jie nesupras“, – šypsosi jau daugiau nei tris dešimtmečius Kėdainių rajone gėles auginati moteris.

Nuo kelių iki keliasdešimties

Kraštiečiai turguje gali rasti ir įvairių žalumynų, dekoratyvinių medelių bei krūmų, kurie puikiai tiks sodo, kiemo, kapų ar sodybos aplinkos kompozicijoms kurti.

Jų kainos svyruoja nuo kelių iki keliasdešimties eurų. Turguje tujų kainos prasideda nuo poros eurų, dekoratyvinių pušelių – nuo trijų. Įmantresnį dekoratyvinį medelį galima nuspirkti už aštuonis eurus.

Kuo medelis ilgiau augintas, tuo jo kaina bus didesnė. Prekybininkai beveik visuomet žmones kviečia apsilankyti jų ūkiuose, kur galima augalų įsigyti kiek pigiau, be to ten ir pasirinkimas kur kas gausesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.