Valstiečiai už želdinių naikinimą siūlo bausti itin griežtai

Administracinių nusižengimų kodekse siūloma apie du kartus padidinti baudas už neteisėtą želdinių naikinimą ir atsisakyti įspėjimo kaip nuobaudos rūšies. Tai siūlančias kodekso pataisas įregistravę Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai – valstiečiai Kęstutis Bacvinka ir Virginija Vingrienė – mano, kad šie pakeitimai turėtų atgrasyti asmenis nuo pažeidimų darymo.

Administracinių nusižengimų kodekse siūloma apie du kartus padidinti baudas už neteisėtą želdinių naikinimą ir atsisakyti įspėjimo kaip nuobaudos rūšies.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Administracinių nusižengimų kodekse siūloma apie du kartus padidinti baudas už neteisėtą želdinių naikinimą ir atsisakyti įspėjimo kaip nuobaudos rūšies.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2020, 2:47 PM, atnaujinta Sep 11, 2020, 2:58 PM

Siūloma numatyti, kad už neteisėtą saugotinų želdinių naikinimą būtų skiriama bauda asmenims nuo 100 eurų (dabar 60 eurų) iki 400 eurų (dabar 200 eurų), o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 150 (dabar 80) iki 600 eurų (dabar 300 eurų).

Pagal siūlomą projektą, už neteisėtą želdinių naikinimą, neteisėtą želdynų statinių ir įrenginių gadinimą, naikinimą ar perkėlimą skiriamas ne įspėjimas, kaip iki šiol, o bauda asmenims nuo 50 eurų (šiuo metu 20 eurų) iki 200 eurų (šiuo metu 80), o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims bauda nuo 100 eurų (dabar 60 eurų) iki 300 eurų (dabar 170 eurų).

Taip pat siūloma numatyti baudas už sodmenų kokybės reikalavimų pažeidimą, želdynų įrengimo ir želdinių veisimo taisyklių pažeidimą, medžių ir krūmų, vandens telkinių, esančių želdynuose, priežiūros taisyklių pažeidimą, želdynų ir želdinių sanitarinės apsaugos taisyklių pažeidimą, želdinių apsaugos, vykdant statybos darbus, taisyklių pažeidimą. Jeigu Seimas pritartų, už tai būtų skiriama bauda asmenims nuo 50 eurų (šiuo metu 30 eurų) iki 200 eurų (šiuo metu 120 eurų), o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 100 (šiuo metu 60) iki 300 eurų (šiuo metu 140 eurų).

Kodekso pataisų autoriai taip pat siūlo didinti baudas už želdynų įrengimo, pertvarkymo, želdinių veisimo, medžių ir krūmų kirtimo, genėjimo, želdinių apsaugos nuo ligų ir kenkėjų darbų atlikimą, kai darbus atlieka juridinių asmenų darbuotojai, kurie neatitinka teisės aktuose numatytų kvalifikacijos reikalavimų šiems darbams atlikti. Kaip numatyta projekte, už tai būtų skiriama bauda juridinių asmenų vadovams nuo 100 eurų iki 200 eurų.

Už želdynų projektavimo reikalavimų pažeidimą, pagal siūlomą projektą, būtų skiriama bauda nuo 300 eurų iki 600 eurų. Pagal projektą, už leidimų kirsti, kitaip pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti saugotinus želdinius išdavimą ar sprendimų kirsti, kitaip pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti saugotinus želdinius priėmimą, pažeidžiant nustatytus reikalavimus, būtų skiriama bauda juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 200 iki 500 eurų. Siūloma, kad kodekso pataisos įsigaliotų 2021 m. gegužės 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.