Gyventojai rūkančių kaimynų neskundžia, tačiau Seimui tai nė motais: drausti!

Seimas ir vėl svarsto Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisą, kurios priėmimas reikštų, kad nebūtų galima rūkyti daugiabučio namo balkone, jei bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.

Seimas ir vėl svarsto Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisą, kurios priėmimas reikštų, kad nebūtų galima rūkyti daugiabučio namo balkone, jei bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimas ir vėl svarsto Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisą, kurios priėmimas reikštų, kad nebūtų galima rūkyti daugiabučio namo balkone, jei bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2020, 9:43 AM

Tačiau kyla abejonių, ar noras įvesti kuo daugiau draudimų ir baudų nėra tik politinis pasirodymas prieš rinkimus, nes realios problemos ir skundų dėl rūkančių kaimynų nėra fiksuojama.

Daugiabučių namų savininkų bendrijas ir jų asociacijas, daugiabučius namus administruojančias įmones, vartotojų teises ginančias organizacijas vienijanti nevyriausybinės organizacijos „Lietuvos būsto rūmų“ teisininkas Rolandas Klimavičius teigia, kad šiuo pakeitimu ieškoma sprendimo problemai, kurios nėra.

„Mes, kaip organizacija, per metus sulaukiame apie tūkstančio skambučių. Gyventojai kreipiasi įvairiais klausimai, fiksuoja problemas, bet nebuvo nė vieno skambučio, kad problema būtų balkone rūkantis kaimynas. Gal apskritai tokios problemos nėra, o ją mato tik politikai“, – teigia R. Klimavičius.

Praėjusių metų rudenį Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimo projektą įregistravo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė. Nusižengus kodeksui, buto arba patalpų savininkui būtų skiriama bauda už administracinį nusižengimą.

Naujoji pataisa reikš, jog kaimynams nesitikus, kad jų name galima rūkyti balkone, šie turės teisę draudimo nesilaikančius kaimynus fotografuoti ar filmuoti, o medžiagą siųsti savivaldybei arba policijai.

Tačiau ar tokie sprendimai nepridarys daugiau žalos nei naudos? „Daug ką galime reglamentuoti, bet jei nebus žmonių suvokimo, tai jokie teisės aktai nepadės. Policijos po langais nepastatysime, kamerų kiekvienam balkonui neįrengsime. O jei kaimynai pradės vieni kitus filmuoti – supykdysime tik kaimynus. Iš esmės nieko nereikia keisti“, – teigia R. Klimavičius.

Teisininkas tiki, kad jei kažkuriame name ir yra problema, tai turi būti draugiškas, vidinis susitarimas tarp bendruomenės. Jau yra dingęs žmonių įprotis rūkyti laiptinėse, tačiau draudimas rūkyti balkonuose gali paskatinti tai daryti namuose, kas galėtų didinti ir gaisrų tikimybę.

„Žmonės pradės rūkyti namuose prie garų surinkėjo, voniose, o tai dar labiau jausis kaimynams, nei rūkant balkonuose. Mes tikrai nesulaukiame probleminių klausimų dėl cigarečių dūmų, o apie alternatyvas, kaip elektroninės cigaretės ar kaitinamas tabakas – iš viso nekalbu. Visi žinome, kad rūkyti yra negerai, bet problemos, kad tarp kaimynų masiškai kiltų ginčai nėra. Visa tai daugiau politinis klausimas“, – sako R.Klimavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.