Seno būsto atnaujinimas be remonto: interjero dizainerė pataria, kaip tai padaryti

Gyvenate senos statybos būste, kurį norėtumėte atnaujinti tačiau nežinote, nuo ko pradėti? Kai atnaujinimo, regis, prašosi viskas, o tokio projekto biudžetas nusvarina rankas, IKEA interjero dizainerė dalijasi gudrybėmis, kaip galima atsinaujinti apsieinant be didelio remonto. Kartais gali užtekti sienų perdažymo ir daugiau funkcionalumo į seną erdvę įnešimo, o erdvės autentiškumas ir relikvijos gali ne tik rasti vietą naujai atrodančioje erdvėje, bet ir tapti pagrindiniu akcentu.

Daugiau šviesių spalvų.
Daugiau šviesių spalvų.
Aksesuarai ir šviesios spalvos.
Aksesuarai ir šviesios spalvos.
Daugiau šviesos šaltinių.
Daugiau šviesos šaltinių.
Jaukumo kūrimas.
Jaukumo kūrimas.
Daugiau vietos daiktams su dėžutėmis.
Daugiau vietos daiktams su dėžutėmis.
Daugiau šviesių spalvų.
Daugiau šviesių spalvų.
Daugiau vietos daiktams virtuvėje.
Daugiau vietos daiktams virtuvėje.
Daugiau vietos daiktams su dėžutėmis VARIERA.
Daugiau vietos daiktams su dėžutėmis VARIERA.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 11, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Feb 2, 2024, 2:28 PM

Naujausias IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ atskleidė, kad beveik kas penktas Lietuvos gyventojas jaučia nusivylimą dėl to, kad nežino, kaip remontuoti ar atnaujinti savo namus. „Paprastai dėl nežinojimo, nuo ko pradėti namų atnaujinimą, žmonėms nusvyra rankos, tačiau pabandžius viską sudėlioti mažesniais žingsneliais, užduotis gali nebeatrodyti tokia sudėtinga. Atnaujinti namus galima ir be remonto bei didelių investicijų“, – sako IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Pasak specialistės, paprastai senos statybos butai turi gan erdvius kambarius, tad nereikia pulti griauti sienų ir erdvių dar labiau didinti. Tinkamo dydžio ir šeimos poreikiams tinkamai pritaikyti baldai bei reikiamas jų kiekis – tai jau pirmas žingsnis į jaukius namus.

Daugiau šviesos

„Dažniausia senos statybos butų nejaukumo priežastis – šviesos trūkumas. Net jei erdvėje yra pakankamai didelis langas, neretai sienų spalvos yra gana tamsios, margai ištapetuotos arba net apkaltos anksčiau populiariomis buvusiomis tamsiomis medinėmis lentelėmis. Tokie sprendimai itin sugeria šviesą, tačiau yra lengvai išsprendžiami. Vien sienų perdažymas šviesiomis spalvomis gali padėti pakeisti vaizdą, tačiau, jei neišeina to padaryti, gal galima pertraukti baldus šviesiu gobelenu, užuolaidas, kilimus rinktis šviesesnius arba bent vienspalvius, kad neapsunkintų dar labiau erdvės. Šviesi spalva nesugers šviesos, kambarys atrodys didesnis, o pati erdvė – tvarkingiau“, – sako E.Nemanė.

Pasak jos, jei tenka atnaujinti paveldėtus namus ar sodybą nereiškia, kad turite atsikratyti visomis senomis, emociškai brangiomis relikvijomis. Jos gali tapti namų akcentais, pasakojančiais istoriją. Tačiau jos vėlgi dažniausiai gražiai atsiskleis vienspalvių, šviesių sienų fone.

„Kitas žingsnis, norint patalpas padaryti šviesesnėmis – be pagrindinio lubinio apšvietimo, vertėtų pritaikyti daugiau šviesos šaltinių. Galbūt galima įrengti apšvietimą lentynose, pastatyti papildomų grindinį ir stalinį šviestuvus? Tam nereikės kviestis elektriko, vedžioti laidų ir išleisti daug pinigų, o erdvė taps ne tik šviesesnė, bet ir jaukesnė“, – teigia interjero specialistė.

Namų atnaujinimas už kelis eurus

Ieškodami ekonomiškų ir greitų namų atnaujinimo būdų, neapsieisite be namų tekstilės. Tai greičiausias ir prieinamiausias būdas pakeisti erdvių nuotaiką ir vaizdą tiek keičiantis sezonams, tiek norint didesnių pokyčių namuose.

„Pasirinkus vienodų ar derančių atspalvių užuolaidas, kilimą, sofos pagalvėles ir priderinus aksesuarus: veidrodį, vazą, žvakių, paveikslų, augalų – namų vaizdą iš esmės pakeisite be remonto. Tik neišmėtykite pavienių smulkmenų po kambarį, bet grupuokite jas į kompozicijas. Taip aksesuarai erdvėje ne tik atrodys tvarkingai, bet ir sukurs didesnį efektą. Grupavimui tinka padėklai, lėkštės, stalo kilimėliai“, – sako E.Nemanė. Ji priduria, kad norint didesnių pokyčių, galima atnaujinti minkštųjų baldų audinius, o IKEA moduliniai baldai net leidžia atnaujinti turimų baldų fasadus ar rankenėles.

Daugiau vietos daiktams laikyti

Tyrimas „Gyvenimas namuose“ taip pat išryškino, kad vienas didžiausių nusivylimo šaltinių namuose kas penktam yra neturėjimas pakankamai vietos laikyti daiktams, o dar tokiai pat daliai žmonių Lietuvoje – netvarkingi namai. E.Nemanė teigia, kad dar vienas lengvas ir prieinamas būdas pasijusti it naujuose namuose – susitvarkyti lentynas, stalčius, spinteles. Nustebsite, kiek vietos daiktams laikyti atsiras.

„Kai kalbame apie tvarką namuose – pirmas ir pats svarbiausias atributas yra dėžių ir dėžučių naudojimas daiktams, drabužiams ir aksesuarams laikyti. Pirmiausia, peržiūrėkite, ar tikrai visus daiktus naudojate, išimkite juos ir sugrupuokite, o tada pritaikykite dėžutes. Taip laikant juos ne tik bus lengviau rasti, bet jie užims mažiau vietos, stalčiuose ir lentynose tilps daugiau daiktų, o tvarkytis praktiškai nebereikės. Atvirose lentynose galima pritaikyti dekoratyvias dėžes iš natūralių medžiagų ar tekstilės, drabužių spintose nepamainomos yra STUK dėžės su skyriais ir priedai KOMPLEMENT, o virtuvės spintelėse prieskonius, arbatas ir kitus smulkius daiktus laikyti galima dėžutėse VARIERA ir UPPDATERA“, – vardina IKEA interjero dizainerė.

Daugiau vietos daiktams tvarkingai laikyti sukurti padės ir įvairūs kabliukai, lentynos ar skersiniai, kurie tvirtinasi prie sienų neužimdami papildomos erdvės. Galite papildomai įrengti ir pakabinamų spintelių ar įsigyti vežimėlių su ratukais, kurie sumažins netvarką, ir įneš naujovių į namus. Šis patarimas tinka visoms namų erdvėms nuo virtuvės ar koridoriaus iki vonios kambario.

Norite didesnių pokyčių? Išskaidykite juos laike

Pasak E.Nemanės, renkantis naujus modulinius baldus, pavyzdžiui, virtuvę, drabužinę, darbo kambarį ar net sofą galima pačiam susikomplektuoti naudojantis nemokamomis virtualiomis IKEA planavimo programomis. Prieš imantis pokyčių, su programa galima „išbandyti“ norimus baldų variantus: susikomplektuoti juos ir padarinėti stalčius ar spintelių duris, įsitikinti, kad jos niekur nekliūna, kad bendras vaizdas jums patinka.

„Pasirinkti sprendimus, juos išbandyti virtualiai, susiskaičiuoti biudžetą ir palyginti kelis variantus tarpusavyje galima kompiuterio ekrane, namuose. Pavyzdžiui, norint pakeisti seną virtuvę, tiesiog suvedus erdvės matmenis galima pasidėlioti norimą virtuvę ir jau turėti savo viziją“, – sako E.Nemanė.

Anot jos, reikia nepamiršti, kad atnaujinant namus, nebūtina visko daryti vienu metu. Galite susidaryti ilgalaikį projektą, kaip įsivaizduojate savo butą ar namą, ir pagalvoti, kaip tai būtų galima įgyvendinti neskubant, atskirais etapais. Taip ne tik nereikės iš karto didelių investicijų, bet ir neišgąsdins darbų apimtis.

„Virtuvę, miegamąjį ar svetainę gerinti galima modulinių komplektų dalis įsigyjant palaipsniui – tai padės išlaidas išskaidyti laike. Šis principas padeda ir įsirenginėjant virtuvę nuo nulio: iš pradžių spintelės gali būti atviromis lentynomis, pasitaupius galima nusipirkti dureles, stalčius“, – sako interjero dizainerė.

Daugiau idėjų ir ekspertų patarimų laimės teikiančiam gyvenimui namuose rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.