Atgimęs Palangos kurhauzas spindesiu pribloškė ne tik V.Landsbergį

Lietuva atgaivino sunykusį ir prieš 11 metų gaisro nuniokotą grafų

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Dec 14, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:05 PM

Po pusantrų metų trukusios restauracijos Palangos savivaldybei priklausanti mūrinė istorinio pastato dalis šį vakarą atvėrė duris visuomenei ir joje jau skambėjo muzika.

„Grafai Tiškevičiai nuo kurhauzo pradėjo kurti Palangos kurortą. Praėjus daugiau nei 100 metų nuo kurhauzo atstatymo prasidėjo Palangos atgimimas“, - teigė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Anot jo, visuomenės kultūros poreikiams atiduotas kurhauzas taps puikia erdve kultūros renginiams.

Pirmasis restauruotame kurhauze muzikavo profesorius Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, kuris fortepijonu skambino Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinius.

Į iškilmingą kurhauzo atidarymo vakarą buvo pakviesta per 100 garbingų svečių, prisidėjusių prie Palangos simbolio atgaivinimo: buvusios ir dabartinės vyriausybės atstovai, Seimo, Europarlamento nariai, kultūros veikėjai.

Puošnioje kurhauzo salėje, kuri buvo atkurta tokia kokia buvo iki Pirmojo pasaulinio karo, buvo išsakyta daug pagyrų istorinį pastatą atstatyti pasiryžusiai Palangos miesto valdžiai, jai finansiškai padėjusiai Vyriausybei, Kultūros paveldo departamentui.

Daug gerų žodžių buvo pasakyta kurhauzo restauravimo projekto autorei uostamiesčio bendrovės „Klaipėdos projektai“ architektei Laimai Šliogerienei ir statybos bei apdailos darbus kruopščiai atlikusiems bendrovės „Pamario restauratorius“ auksarankiams.

Šiuo pirmuoju restauruotame kurhauze įvykusiu renginiu Palanga atsisveikino su šių metų kultūros sostinės renginiais ir šias pareigas perdavė Panevėžio miestui, kuris tapo 2014 metų Lietuvos kultūros sostine.

Palangos meras Š.Vaitkus „Palangos kultūros sostinės 2013“ atminimo medaliais apdovanojo apie 70 valstybės ir kultūros veikėjų, prisidėjusių prie kultūros sostinės renginių organizavimo, naujų objektų atsiradimo ir Palangos kurorto garsinimo.

Šį vakarą kurhauze buvo pagerbti ir du naujieji Palangos garbės piliečiai.

Šie garbingi vardai buvo suteikti nusipelniusiam lietuvių kalbos ir literatūros mokytojui palangiškiui Jonui Brindzai ir 15 metų į Palangą labdarą vežančiam Švedijos piliečiui, Palangos partnerio Simrishamno miesto pedagogui Thomui Larssonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business