Vilniečiai į kanalizaciją grūda ir sauskelnes, ir agurkus

Nesvarbu, kad į kanalizaciją įmestas skuduras ar arbūzo žievės su vandeniu nutekėjo žemyn. Tai dar nereiškia, kad buitinės atliekos neužstrigs kitur vamzdyne ir dėl užsikišusios kanalizacijos neprisieis kviesti avarinės tarnybos.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2014-02-18 13:46, atnaujinta 2018-02-16 04:11

„Skudurai, sauskelnės, rauginti agurkai – atliekos, kurios metamos į buitinių atliekų konteinerius, ir turi būti metamos ten, o ne į kanalizaciją“, - primygtinai aiškina „Mano būsto“ avarinės tarnybos vadovas Gintaras Rabikis. Jis įspėja, kad dėl tokio aplaidumo iš pažiūros menkas nesklandumas gali išvirsti į rimtą bėdą: jei kanalizacijos vamzdžiai eina po žeme, teks skaldyti grindis, o avarijos likvidavimo vietoj valandos kitos darbai išsitęs iki dviejų parų.

Kanalizacijos vamzdį užkišę rauginti agurkai ir arbūzų žievės – ne avarinės tarnybos darbuotojų fantazijos. Laimei, tąsyk prie vamzdžio nereikėjo kastis po žeme, tačiau spiralės, dar vadinamos elektriniu gyvatuku, kuriuo pravaloma užsikišusi kanalizacija, nepakako – vamzdį teko pjauti.

Būtent kanalizacijos gedimai sudaro apie trečdalį iškvietimų, kurių sulaukia avarinės tarnybos. Skubiausiai reaguojama į tuos iškvietimus, kai bėgantis vanduo gali užpilti kaimynus.

Natūralu: naujos statybos namuose avarijų būna mažiau nei senuose. Pastaruosiuose daug bėdų pridaro pasenę įtrūkę vamzdžiai, kaimynus gali užlieti ir trūkusios žarnelės.

„Todėl, jei išvažiuojate savaitgaliui ar dar ilgesniam laikui atostogauti, nepamirškite uždaryti vandens padavimo į butą sklendžių. Gali trūkti į maišytuvą nuvesta žarnelė, ypač jei ji gofruota, ne chromuota“, - atkreipė dėmesį G.Rabikis.

Iš vidaus riebalais apaugę vamzdžiai taip pat gali sukelti rūpesčių – juos labai sunku pašalinti. „Kavinėse yra buvę atvejų, kai į vamzdį įkišus elektrinį gyvatuką viskas atrodė lyg ir gerai – skylė nuotėkoms bėgti pasidaro, tačiau jį ištraukus ir paleidus vandenį vamzdžiai vėl užsikemša. Viskas, ką galėjome padaryti – vamzdžius pakeisti. Gyvenamuosiuose namuose riebalų kiekiai ne tokie dideli kaip kavinėse, tačiau vis tiek geriau grynų riebalų į kriauklę nepilti“, - patarė avarinės tarnybos vadovas,

Jis taip pat siūlo kavos tirščius verčiau pilti į klozetą, o ne į kriauklę: kavos tirščiai gali užkišti sifoną, o mažesniais vamzdžiais – nutekėti iki stovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.