Butus Lietuvoje įsigiję rusai juos pavertė namais vaiduokliais

Rusai, baltarusiai plūste plūsta į Lietuvą, mat mūsų šalis – vis dar paprastas ir pigus būdas gauti leidimą gyventi ne tik Lietuvoje, bet ir ES. Užsieniečiai už skatikus čia nusiperka nekilnojamąjį turtą, įsteigia neretai fiktyvią įmonę ir gauna teisę vienerius metus gyventi Lietuvoje. Šis leidimas galioja visoje ES ir Šengeno šalyse.

Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė, "Lietuvos ryto" televizija

2014-05-15 11:00, atnaujinta 2018-02-13 22:28

Lietuvos pasienyje su Kaliningradu stovi net keliasdešimt apleistų butų vaiduoklių, kuriuos pusvelčiui įsigijo rusai.

20-ies butų namas Šakių rajone, Būbleliuose, daugiau kaip 10 metų stovi negyvenamas, nors visi butai turi šeimininkus. Čia ne tik langų ir durų jau nebėra. Vagys į metalo supirktuvę ištempė radiatorius, vonias ir kitus, bent kiek vertingesnius daiktus. Ir tai - ne vienintelis tuščias namas kaime.

Kaliningrado pasienyje esančio kaimo gyventojai sako, kad nemažai butų įsigijo rusai. Už porą tūkstančių litų jie pirkdavo net ir apleistus, gyventi netinkamus butus.

Įsigiję butus, rusai Būbleliuose taip ir neapsigyveno. Jiems pigaus turto namuose vaiduokliuose reikėjo tik tam, kad deklaruotų gyvenamąją vietą, tuo pačiu adresu dar galėtų registruoti ir įmonę. Tuomet atsiveria kelias siekti bent laikino leidimo gyventi Lietuvoje.

Migracijos departamentas sako, kad užsieniečiai tiesiog užplūdo tarnybą su prašymais leisti laikinai gyventi Lietuvoje. Per keturis šių metų mėnesius leidimo jau paprašė 4,5 tūkst. užsieniečių, pernai tuo pačiu metu – 1,5 tūkst. mažiau.

Nors leidimo gyventi Lietuvoje siekiantiems užsieniečiams keliami reikalavimai ne tik turėti gyvenamąją vietą, bet ir vykdyti veiklą, ji neretai būna fiktyvi. Be to, leidimas laikinai gyventi Lietuvoje rusams ar baltarusiams dažnai būna tik tramplinas į turtingesnes ES valstybes.

Vidaus reikalų ministerija, pamačiusi kad rusai, baltarusiai prisipirkę butų vaiduoklių gali nesunkiai apeiti reikalavimus ir gauti laikiną leidimą gyventi, žada griežtinti užsieniečių veiklai keliamas sąlygas.

„Bus žymiai didesnis įstatinis kapitalas. Tai priklausys, kiek darbo vietų steigs, kiek sieks investicijos. O ne taip, kaip yra dabar: advokatų kontoroje, vienam bute ar kokiam garažų masyve įsteigiama daugiau kaip tūkstantis įmonių. Kovoti su tuo reiškiniu parengėme įstatymines pataisas“, - sako Vidaus reikalų ministerijos atstovas Tomas Žilinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.