Iš planuotos Vilniaus ir Maskvos draugystės liko tik griaučiai

Kultūros ir verslo centras Maskvos namai sostinėje turėjo būti baigti dar 2011 metais, tačiau dar ir šiandien šio pastato griaučiai stovi miesto centre. Ir nors Maskvos namų internetinėje svetainėje teigiama, jog duris pastatas atvers dar šiais metais, pažiūrėjus į mirusią statybvietę, sunku tuo patikėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Rovaitė

Jul 23, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:08 PM

Vaiduoklį pastatą prižiūri vaiduoklių įstaiga

Maskvos namų statybai buvo įsteigta viešoji įstaiga „Maskvos kultūros ir verslo centras“, jai vadovauti paskirtas Aleksandras Makarovas, tačiau nei su šia įstaiga, nei su jos vadovu susisiekti nėra jokių galimybių.

Nuvykus į vietą, kurioje ši viešoji įstaiga įregistruota, ten niekas apie ją nėra girdėjęs. Tame pačiame pastate įsikūrusios Valstybinės darbo inspekcijos darbuotojai gūžčiojo pečiais, išgirdę klausimą apie savo kaimynus.

Viešosios įstaigos „Maskvos kultūros ir verslo centras – Maskvos namai“ vadovas Aleksandras Makarovas buvo statybų įmonės „Masyvas“ direktorius. Ši įmonė turėjo atlikti ir Maskvos namų statybos darbus.

„Masyvas“ bankrutavo praėjusiais metais, palikdamas „Sodrai“ daugiau beveik 30 tūkst. litų socialinio draudimo skolą. Panašu, kad su įmonės bankrutavimu sustojo ir statybos darbai. Su A.Makarovu susisiekti nėra galimybių.

Viskas legalu

Nors Vilniaus centrą nebaigtas statyti pastatas darko, tačiau, pasirodo, kad nebaigtos statybos ir apleista statybvietė nėra nusižengimas.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos atstovės ryšiams su visuomene Vidos Aliukonienės teigimu, sankcijas teisės aktai numato tik už savavališką statybą ir teisės aktų pažeidimus.

„Statinių statyba nurodytoje vietoje nėra savavališka, jų leidimas galiojantis”, – apie Maskvos namus sakė V.Aliukonienė.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus, jei statybos darbai nėra vykdomi, nebaigtas pastatas gali stovėti ir leidimo galiojimui pasibaigus.

„Sankcijų už nevykdomas statybas nėra, taip pat nėra nustatytas terminas, per kiek laiko statinio statyba turi būti užbaigta“, – pabrėžė V.Aliukonienė.

Vienintelis reikalavimas, kurį būtina įvykdyti nutraukus statybas – užtikrinti žmonių ir aplinkos saugumą, kol statybos bus atnaujintos.

A.Aliukonienės teigimu teritorijų planavimo inspekcija artimiausiu metu patikrins, ar apleistas Maskvos namų pastatas šiuos reikalavimus atitinka. Jeigu paaiškės, kad likimo valioje palikta statybvietė pavojaus nekelia, Maskvos namų griaučiai Vilniaus centre gali stovėti metų metus.

Statybos prasidėjo prieš 6 metus

Apie projektą Maskvos namai Vilniaus savivaldybė pranešė 2006 metais. Šis kultūros ir verslo centras turėjo būti sukurtas skatinant Lietuvos ir Rusijos sostinių bendradarbiavimą. Mainais į sklypą A. Juozapavičiaus ir Rinktinės gatvių sankirtoje, Maskvoje nuspręsta įsteigti Vilniaus namus.

Maskvos namų statybos prasidėjo 2008 metais. Tuomet teigta, kad pastatas duris atverti turėtų 2011 metų pabaigoje, tačiau 2011 metų liepą statybos darbai sustabdyti dėl lėšų stokos.

Darbus atnaujinus žadėta, kad Maskvos namai bus baigti 2012 metų pabaigoje, tačiau ir tuomet darbai įstrigo, o jų pabaiga nukelta į šių metų pavasarį.

Praėjusių metų liepą interviu metu viešosios įstaigos „Maskvos namai“ direktorius A.Makarovas teigė, kad netrukus sklype prasidės intensyvūs statybos darbai, tačiau pažiūrėjus į tuo metu darytas nuotraukas atrodo, kad pastatas per metus visiškai nepasikeitė.

Mainais į žemės plotą Vilniaus centre, Rusija Lietuvai skyrė sklypą prie olimpinio kaimelio Maskvoje, kuriame turėjo būti įkurti Vilniaus namai.

Pradžioje entuziastingai kalbėjus apie sostinių bendradarbiavimo ir apsikeitimo sklypais naudą, kalbos greitai nutilo. Vilniaus namų Maskvoje statyti net nepradėta.

Maskvos ir Vilniaus namų projektai patvirtinti siekiant skatinti Rusijos ir Lietuvos bendradarbiavimą. Sostinėse įsikūrusiuose kultūros centruose turėjo vykti įvairūs bendruomenių susitikimai, renginiai, kalbų kursai.

Daugiau  apie  nekilnojamąjį turtą - "Facebook" paskyroje! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.