Ekspertas apie metą, kada geriausia pirkti nuosavą būstą

Dažnas naujus namus besirenkantis pirkėjas pirmiausia atsižvelgia į vietovę, būsto dydį, tipą ir, žinoma, kainą. Ieškant naujų namų reikėtų atkreipti dėmesį ir į daugybę kitokių smulkmenų: kiek laiko parduodamas būstas, kokios nuolaidos galima tikėtis ir kaip atpažinti bet kokia kaina besiruošiantį parduoti veikėją?

Neklinojamojo turto eksperto teigimu, pirkėjai dažnai būstą renkasi pasitelkę emocijas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Neklinojamojo turto eksperto teigimu, pirkėjai dažnai būstą renkasi pasitelkę emocijas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jul 28, 2014, 6:54 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:52 PM

Apie tai su lrytas.lt kalbėjosi „Ober-Haus“ nekilnojamojo turto ekspertas Marius Čiulada.

Vieta vieta vieta

Nekilnojamojo turto rinkoje svarbiausi trys dalykai: vieta, vieta ir dar kartą vieta. Todėl renkantis būstą pirmiausia reikėtų išsirinkti žmogui tinkamiausią miesto dalį. Galbūt tam tikroje dalyje yra jo darbovietė, vaikų darželis, mokykla ar šalia gyvena giminaičiai, tėvai ar draugai.

Jau išsirinkus vietą, reikėtų susidaryti būsimojo pirkinio biudžetą, jei jis didesnis, galima žvalgytis į naujesnės statybos pastatus, jei mažesnis – senesnės.

„Nereikėtų nuvertinti senos statybos būsto, nes pagal visus statybos reikalavimus pastatytame name, kuriame laiptinė yra tvarkinga, o kaimynai draugiški, jūsų gyvenimo kokybė tikrai nesuprastės“, – teigė M.Čiulada.

Specialistas pataria, jog apžiūrint dominantį būstą reikėtų pastebėti, ar kiekvieną vakarą grįžę po darbo namo lengvai rasite vietą savo automobiliui. Tad prieš perkant būstą, į automobilių aikštelę reikėtų atvažiuoti keletą kartų 18 ar 19 valandomis, kada ji gali būti pilniausia.

Taip pat, įžengę į namo laiptinę, iškart galite susidaryti pirmą įspūdį apie šiame name gyvenančius kaimynus, jei laiptinė netvarkinga, galite spręsti apie jų socialinę padėtį ir namo administratoriaus atsakingumą.

Vadovaujasi emocijomis

Nors nekilnojamasis turtas turėtų būti racionalus pirkinys, priimdami sprendimą, pirkti ar nepirkti, žmonės vis dėlto dažnai vadovaujasi emocijomis.

„Kad ir keista, iš tiesų sprendimą dažnai nulemia pirmasis įspūdis arba emocijos, pavyzdžiui, jei žmogui nepatiko namuose tvyrantis kvapas ar jis nerado vietos automobiliui pastatyti, atvažiavo susierzinęs ir prarado nuotaiką, tuomet greičiausiai apžiūrėto būsto nebenorės pirkti, ir atvirkščiai – jei namie kvepia kava ar kepamas pyragas, pirkėjui įspūdis bus daug geresnis“, – pripažino specialistas.

Kalbėdamas apie įvairias smulkmenas, M.Čiulada išskyrė, jog patogiausia tokiame bute, kurio kambarių langai į skirtingas puses, pavyzdžiui, į rytus ir vakarus ar į šiaurę ir pietus.

Vienas kambarys, kurį kaitina saulė, įšyla, o kitas – vėsta, todėl taip išsilygina buto ar namo temperatūrų skirtumai. Jei langai yra tik į vieną pusę, pavyzdžiui į pietus, vadinasi, žiemą namuose bus šilta, o vasarą, ypač per karščius, viduje bus tvanku ir galbūt net teks įrengti kondicionierių. Kokios kaimynystės vengti?

Išsirinkę patinkantį būstą jums patogioje vietoje apžiūrėkite, kokie pastatai yra šalia jūsų būsimų namų. Gal netoliese stovi socialinis būstas, tuomet jūsų kaimynystė gali būti nerami ar net pavojinga. O gal visai šalia stovi prekių krovimo dokas, tuomet greičiausiai naktimis ramiai išsimiegoti neteks.

„Paprastai prekių sunkvežimiai į prekybos centrą atvažiuoja 5 valandą ryto, tad neturėkite didelių iliuzijų, jog tai jums netrukdys, žinoma, galite užsidaryti langus, tačiau triukšmą vis tiek girdėsite“, – pripažino M.Čiulada.

Pasitaiko atvejų, jog kaimynystėje gyvenantys žmonės susitaria su prekybos centro atstovais ir sunkvežimiai prekes pristato vėliau, tačiau gavus tokią informaciją iš pardavėjo, reikėtų ją patikrinti pasikalbėjus su prekybos centro atstovais ar nuvažiavus paryčiais ir patikrinus, kelintą valandą iš tikrųjų sunkvežimiai atveža prekes.

Jei ieškote ramios kaimynystės, taip pat reikėtų apsižvalgyti, ar šalia namų veikia ilgai dirbančios kavinės, naktiniai klubai ar itin anksti darbą pradedančios kepyklėlės. Taip pat nėra labai mėgstama autoservisų ar su laidojimo paslaugomis susijusių įmonių kaimynystė.

Pirmas ar paskutinis aukštas?

Lietuvoje itin gajus mitas, jog neverta pirkti buto pirmame arba paskutiniame pastato aukšte, ypač renkantis namus senos statybos daugiabučiuose.

Specialisto teigimu, pirmasis pastato aukštas gali iš tiesų būti nesaugus, tačiau jį dažniau renkasi senyvo amžiaus žmonės, nemėgstantys laipioti laiptais. Viršutiniame daugiabučio aukšte paprastai būna vėsiau, gyventojai gali susidurti su įvairiomis problemomis dėl stogo remonto darbų.

Renkantis butą viršutiniame naujos statybos daugiabučio aukšte, nereikėtų dvejoti, nes pastato stogas yra šiltinamas kokybiškai, suteikiamos visos reikalingos garantijos. O pirmieji naujos statybos daugiabučių aukštai taip pat yra gana populiarūs, nes dažnai statytojai juos suprojektuoja praplėsdami balkoną ir įrengdami terasą.

Butai su nedidelėmis terasomis ypač populiarūs Vilniaus Santariškių mikrorajone, nors pirmas aukštas faktiškai pastatytas ant žemės. Koks pardavimo laikotarpis laikomas ilgu?

Dažniausiai normaliu būsto pardavimo procesu yra laikomas dviejų mėnesių laikotarpis, tad jei jūsų apžiūrimas būstas pardavinėjimas kur kas ilgiau, vadinasi pirkėjas gali tikėtis šiek tiek didesnių nuolaidų.

Ilgas būsto pardavinėjimo laikotarpis gali būti paaiškinamas įvairiai: galbūt būstas turi kokių nors didelių trūkumų, galbūt pardavėjas nėra motyvuotas nekilnojamąjį turtą parduoti, todėl jis nėra linkęs derėtis, galbūt jo turto kaina yra kur kas aukštesnė nei panašių objektų, galbūt jo turtas nėra tinkamai pristatytas, skelbime nėra nuotraukų ar jos prastos kokybės, nenurodyta būtina informacija.

Derybų menas

Žinoma, pirkėjams įdomiausias klausimas, kokių nuolaidų galima tikėtis perkant būstą. M.Čiuladas teigia, kad dažniausiai pradinė būsto kaina sumažinama penkiais procentais. Tiesa, specialistas primena, kad nenuginčijamos derybų taisyklės nėra.

„Dažniausiai pirkėjai nori sužinoti, kodėl būsto pardavėjai kraustosi. Jei žmonės skiriasi, nori greitai persikraustyti į kitą būstą ar emigruoja, gresia antstoliai ar kamuoja skolos, vadinasi, pardavimas turi įvykti skubiai ir pirkėjas gali tikėtis didesnių nuolaidų“, – teigė specialistas.

Kartais naujos statybos butų pardavėjai naudoja tam tikrus triukus, pavyzdžiui, dėl būsto kainos nesidera, tačiau sumažina vietos automobiliui kainą arba siūlo aikštelę dovanų.

Renkantis būstą ir derantis, nekilnojamojo turto ekspertas pataria, jog reikėtų atkreipti dėmesį į metų laiką ir rinkos suaktyvėjimą.

Paprastai vasaros vidury ir žiemą juntamas pirkimo atoslūgis, todėl ruošdamiesi įsigyti būstą tokiu metu galite tikėtis šiek tiek didesnių nuolaidų, o rudenį ir pavasarį vienu nekilnojamojo turto objektu gali domėtis daugiau pirkėjų, tad didelių nuolaidų nereikėtų tikėtis.

Daugiau apie nekilnojamąjį turtą – mūsų „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.