Viename moderniausių Kauno pastatų – apgailėtinos darbo sąlygos

Kaune tragiškai trūkstant biurų patalpų, Lietuvos bei užsienio įmonės sukasi kaip tik išmano.  O kartais, praradę viltį išsinuomoti, verslininkai patys tampa nekilnojamojo turto plėtotojais – įsigyja ir savo poreikiams pritaiko pastatus.

Už spindinčio fasado slepiasi taupymo nulemtas absurdas - tualetai kas antrame aukšte ir virtuvės be kriauklių.<br>N.Povilaičio nuotr.
Už spindinčio fasado slepiasi taupymo nulemtas absurdas - tualetai kas antrame aukšte ir virtuvės be kriauklių.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 24, 2014, 11:40 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 6:07 PM

Todėl neseniai pradėjęs veikti, tačiau oficialiai dar neatidarytas Kauno technologijų universiteto (KTU) „Santakos" slėnis – Mokslo bei technologijų centras ir Technologinis verslo inkubatorius –  visus  džiugino:  tiek ploto bus išnuomota!

Deja, džiaugsmą pagaliau radus patalpas biurui pakeitė nusivylimas.  Neįtikėtina, tačiau  šiame moderniame statinyje  tualetai ir virtuvėlės įrengti tik kas antrame aukšte. O pirmuose „Santakos" aukštuose įsikūrusių bendrovių darbuotojai pripažino, kad, prispirti gamtinių reikalų, eina net į  kito pastato tualetus – mat ten jie erdvesni. 

Juokas pro ašaras

„Pradėjome ieškoti didesnių patalpų, susidūrėme su rimtomis problemomis. Pasirinkome „Santakos“ slėnį, nes šalia universitetas ir studentai“, – portalui lrytas.lt sakė net du aukštus čia nuomojančios informacinių technologijų bendrovės „Virtustream LT“ direktorė Kamilė Ciechanavičiūtė.

Bendrovėje šiuo metu dirba 33 žmonės, kitais metais jų skaičių ketinama plėsti iki 50. Visas kolektyvas priverstas naudotis tik dviem tame pačiame aukšte esančiais tualetais. Iš vieno aukšto žmonės lipa žemyn, neretai laukia eilėje prie tualeto durų.

„Stebimės tokiu sprendimu, sunku pasakyti, kodėl tualetai tik kas antrame aukšte. Kita vertus, galima įžvelgti ir teigiamų aspektų. Iš viršutinio aukšto žemyn lipantys žmonės pasisveikina, apeina ratuką, pabendrauja“, – juokėsi K.Ciechanavičiūtė.

Išplauti puodelio – į kitą aukštą

Kas antrame verslo inkubatoriaus aukšte įrengtos ir mažos virtuvėlės. Toks sprendimas darbuotojams taip pat sukelia nemažai nepatogumų.

„Norėdamas išsiplauti puodelį turiu eiti į kitą aukštą ir ieškoti tualeto, nes virtuvėlėse kažkodėl niekas nepasirūpino įrengti kriauklių.  Ten  telpa tik šaldytuvas, kavos aparatas ir mikrobangų krosnelė“, – stebėjosi  „Santakoje" dirbantis programuotojas.

Didžiausio nuomininko, bendrovės „Virtustream LT“, vadovė K.Ciechanavičiūtė pripažino sulaukusi pažadų, jog artimiausiu metu jos darbuotojų naudojamoje virtuvėje pagaliau bus įrengta kriauklė.

Vietoj premijos siūlo svogūną

KTU atstovai neseniai pasigyrė, jog „Santakos“ slėnio bei verslo inkubatoriaus pastatus projektavusi architektė Gražina Janulytė-Bernotienė šiemet pristatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premijai.

„Architektė yra viena iš nedaugelio šios profesijos atstovų, pretenduojančių į šį aukštą įvertinimą. Už išskirtinius projektus Kauno mieste G.Janulytei-Bernotienei šiemet buvo suteiktas ir „Metų architekto“ titulas“, – rašoma KTU pranešime.

„Deja, čia dirbantys žmonės yra kitos nuomonės. Už kas antrame aukšte esančius tualetus šiai architektei reikia ne nacionalinę premiją, bet svogūną įteikti. Gal kitą kartą pagalvotų  ir apie žmones, kuriems reikės jos projektuotuose pastatuose dirbti“, – lrytas.lt  sakė prie inkubatoriaus užkalbinti darbuotojai.

Priekaištų architektei turi  ir naująjį verslo inkubatorių valdančio KTU regioninio mokslo parko atstovai. Jie diplomatiškai pripažino, kad pastatas suprojektuotas neūkiškai.

Architektė: „Tualetų tikrai pakanka“

„Viskas atitinka normatyvus. Tualetai kas antrame aukšte įrengti todėl,  kad aukštuose dirba gana mažai žmonių, – lrytas.lt sakė  architektė G.Janulytė-Bernotienė. – O pirmame aukšte yra dideli, vieši tualetai. Darbo vietų aukštuose yra mažai, tiesiog taupėme ir savo, ir svetimos valstybės (statybos finansuotos ES lėšomis. – Red.). Tačiau viskas ten atitinka reikalavimus,  juk mus tikrina, žiūri higienos normas ir visa kita.“

Sprendimą vadina absurdišku

Nekilnojamojo turto agentūros „Ober Haus“ Kauno padalinio vadovas Sigitas Umbrasas lrytas.lt  tiesiog negali atsistebėti, kad naujame tviskančiame pastate trūksta  tualetų.

„Bendrovės, kurios gerose vietose stato pastatus nuomai, be jokių paramos lėšų viską atlieka taip gerai, kad klientui nekyla jokių nepatogumų. Todėl bandymai sutaupyti įrengiant tualetus tik kas antrame aukšte –  kažkokia beprotybė“, – sakė nekilnojamojo turto specialistas.

S.Umbrasas taip pat nesuvokia, kam galima įrengti vadinamąjį virtuvės kampą be kriauklės.

„Kai į statinius investuojamas privatus kapitalas,  kai yra įsipareigojimai bankui ir nuolatinė  konkurencija su kitais rinkos dalyviais, tuomet pastatai dygsta kokybiški ir modernūs.  O čia?  Tai tarsi žingsnis atgal: pastatas, kuriame  tualetai tik  kas antrame aukšte. Skamba tiesiog neįtikėtinai“, – stebėjosi nekilnojamojo turto ekspertas.

S.Umbrasas neabejoja, jog jo klientai, ieškantys išsinuomoti plotą biurams,  net nesvarstytų galimybės įsikurti pastate, kuriame norint patekti į tualetą reikią eiti į kitą aukštą ar keliauti į jį per lauką.

Taupoma patogumo sąskaita

Ne vieną administracinį pastatą, taip pat  –  Kauno bendrovių „Senukai" ir NFQ būstines – projektavęs žinomas architektas Gintautas Natkevičius  sakė,  jog kiekviename aukšte privalo būti net trys tualetai –  vyrams, moterims ir neįgaliesiems.

„Europoje priimta norma – vienas tualetas ne mažiau kaip 18 žmonių. Šis skaičius ne iš piršto laužtas, jis paremtas skaičiavimais. Jeigu žmogui, norinčiam nukeliauti į tualetą, reikia eiti į kitą aukštą, tai jau kelia nepatogumų“, – sakė G.Natkevičius.

Jis žino, kad  kartais kuriozinės situacijos susidaro dėl didelio noro sutaupyti. „Galvojama taip: neįrengsiu tualeto, plotą išnuomosiu ir gausiu vieną  kitą litą“, – šypsojosi G.Natkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.