Pro rakto skylutę: prabangieji Laurų ir Gulbinų kvartalai

Vilniuje yra nemažai prestižiniais laikomų rajonų, tačiau juos visus lenkia du privatūs kvartalai – Laurai ir Didieji Gulbinai. Mažai kas žinoma apie šiuos du kvartalus, be fakto, jog čia būstas yra itin brangus, o jų gyventojai – įtakingi verslininkai. Kokios iš tikrųjų yra šios gyvenvietės, lrytas.lt skaitytojams pasakojo „Ober-Haus“ būsto departamento vadovas Audrius Šapoka.

Pačiu prabangiausiu ir prestižiškiausiu išlieka Laurų kvartalas Antakalnio pakraštyje.<br>T.Bauro nuotr.
Pačiu prabangiausiu ir prestižiškiausiu išlieka Laurų kvartalas Antakalnio pakraštyje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2014, 9:07 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:25 AM

– Kaip atrodo Didžiųjų Gulbinų gyvenvietė ir kas joje gyvena?

– Prabangus ir uždaras kvartalas yra Didžiųjų Gulbinų gyvenvietėje, šalia Molėtų plento ir Verkių parko. Tai naujas kvartalas, pradėtas plėtoti 2012 metų pabaigoje ir 2013-ųjų pradžioje. Čia stovi 10 namų, kuriuose daugiausia gyvena aukštą socialinę padėti visuomenėje užimantys verslininkai. Be abejonės, tai saugi kaimynystė, kvartalas yra uždaras, ir pašalinis žmogus čia nepateks.

– Kuo turtingiausius Lietuvos žmones traukia Didžiųjų Gulbinų kvartalas?

– Be tos pačios socialinės klasės kaimynų, žmones vilioja natūrali gamta, dauguma sklypų ribojasi su Gulbino ežeru. Žinoma, tai kainuoja nepigiai, nors, mano žiniomis, šiuo metu čia neparduodamas nė vienas namas, tačiau galima spėti, jog būsto kainos šioje vietovėje gali svyruoti tarp 2 ir 4–5 mln. Lt.

– Ar Didieji Gulbinai prilygsta prabangiajam Laurų kvartalui?

– Vis dėlto ne, Laurų kvartalas yra pats prestižiškiausias ir brangiausias ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos uždaras kvartalas. Čia namų santalka yra gerokai didesnė nei Gulbinuose, stovi 32 namai, iš jų parduodami 4, juos galima įsigyti sumokėjus nuo 4,5 iki 7,5 mln. litų. Mano žiniomis, brangesnių gyvenamųjų namų Lietuvoje nėra. Nors kvartalas pradėtas plėtoti 2004–2006 metais ir yra senesnis už Didžiuosius Gulbinus, tačiau toli gražu jiems nenusileidžia.

– Kuo dar ypatingas Laurų kvartalas?

– Antakalnio pakraštyje esantis Laurų kvartalas, be jį supančios gamtinės aplinkos, yra uždaras ir saugomas. Čia kelis kartus per dieną patruliuoja apsaugos darbuotojai, iš išorės į šį kvartalą patekti neįmanoma, nes vaizdo kameros stebi ne vien pačią teritoriją, bet ir įvažiavimą į ją.

– Ar, be reikiamos sumos būstui Lauruose, reikalingos ir aplinkinių rekomendacijos?

– Čia gyvena solidūs, gerai visuomenei žinomi žmonės bei verslo atstovai. Tokia kaimynystė, be abejonės, kuria pridėtinę vertę šiam kvartalui. Anksčiau norint čia apsigyventi reikėjo aplinkinių rekomendacijų ir bendro gyventojų pritarimo. Tačiau, mano žiniomis, padėtis šiuo metu yra  liberalesnė, pirkėjas gali kur kas laisviau įsigyti nekilnojamojo turto Laurų kvartale.

– Kur dar Vilniuje galima rasti saugomų gyvenamųjų namų kvartalų?

– Neminint Turniškių, daugiau tokių kvartalų nėra, yra tik nedidelės saugomos teritorijos. Jas galima rasti Žvėryne, Antakalnyje bei kitose miesto dalyse . Tačiau jie nei prabanga, nei dydžiu, nei kainų lygiu negali prilygti Laurams ar Gulbinams.

– Ar tokiose vietose dažnai įvyksta pirkimo – pardavimo sandoriai?

– Nekilnojamasis turtas tokiuose kvartaluose parduodamas retai ir apie pardavimo sandorius dažnai nėra skelbiama viešai. Vis dėlto Lietuvoje tokių namų pirkėjų yra ir jų vertė bei paklausa išliko netgi krizės akivaizdoje.

Daugiau apie nekilnojamąjį turtą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.