Pagaliau gera žinia: statytojai bus priversti piginti butus

Vilniuje neparduotų butų „sandėlis“ – pilnesnis nei buvo prieš krizę. Anuomet pirkėjo laukė 4 tūkst. butų, dabar – 4,8 tūkstančio. Pastaruoju metu kas mėnesį statytojai į rinką išmeta po 80-100 butų.

Ieškantys būsto sostinėje šiuo metu gali rinktis iš 4,8 tūkst. naujų butų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Ieškantys būsto sostinėje šiuo metu gali rinktis iš 4,8 tūkst. naujų butų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2015-09-22 15:07, atnaujinta 2017-10-14 11:46

Jei butų paklausa išliks tokia, kaip kad buvo pastaruosius 12 mėnesių, susikaupusius butus būtų galima parduoti per 1,5-1,6 metų, skaičiuoja „Inreal“.

Tačiau „sandėliui“ išvalyti reikia dar vienos sąlygos – turi nebelikti pastarųjų mėnesių prieaugio – po 80-100 butų.

Priešingu atveju, kaip prognozuoja „Inreal“ investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius, butų pardavėjams gali tekti griebtis gudrybių klientams privilioti.

„Tai gali būti nemokami sandėliukai, vietos automobiliams statyti, dizainerio paslaugos. Tikėtina, jog, norėdami pritraukti pirkėją, pardavėjai 3-5 proc. numuš kainą. Nereikia baimintis, kad toks sprendimas stums statybos įmones finansinių sunkumų link. Taip gali nutikti nebent su smulkiausiais rinkos žaidėjais“, – kalbėjo A.Antanavičius.

Vis dėlto NT rinkos analitikas galvojantiems palaukti tokio meto ir tik tada pirkti būstą nesiūlo delsti. „Klausimas, kada tai bus ir ar apskritai bus“, – sakė „Inreal“ atstovas.

Šių metų rugpjūtį Vilniuje parduota 30 proc. mažiau naujų butų, nei įprasta rugpjūčio mėnesiais. Paskatinti Lietuvos banko ketinimų įvesti griežtesnio skolinimo taisykles, gyventojai šiemet metams įsibėgėjus aktyviau pirko NT. Tačiau jei liepą sostinėje buvo parduota apie 300 butų, tai rugpjūtį – jau šimtu mažiau.

NT analitikai sako, jog labai tikėtina, kad tokia tendencija – lėtėjančio būstų pardavimo – ir įsitvirtins rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.