Iš būsto vejama vilnietė: „Meta mane lauk kaip šiukšlę“

Viename kambaryje gyveno 37-erius metus, o dabar turės susikrauti daiktus ir kraustytis lauk. Į tokią padėtį pateko vilnietė Romualda Kiršaitė, kuri beveik keturis dešimtmečius nuomojosi bendrabučio tipo kambarį iš Nacionalinio vėžio instituto.

Pasirodo, kad ir moters sutartis dėl kambario nieko nereiškia, nes joje numatyta sąlyga – Nacionalinis vėžio institutas gali bet kada vienpusiškai nutraukti nuomos sutartį.<br>D. Umbraso asociatyvioji nuotr.
Pasirodo, kad ir moters sutartis dėl kambario nieko nereiškia, nes joje numatyta sąlyga – Nacionalinis vėžio institutas gali bet kada vienpusiškai nutraukti nuomos sutartį.<br>D. Umbraso asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2016, 11:38 AM, atnaujinta May 9, 2017, 9:08 PM

Kaip musę iš barščių

Romualda – pagyvenusi moteris, gyvenanti nuomojame kambaryje. Ji pasakojo, kad beveik prieš metus, 2015-ųjų vasarį, buvo beveik priversta pasirašyti kambario nuomos sutartį. Ji galioja iki 2017-ųjų birželio 30-osios. Tiesa, Romualda mano, kad jos sutartis – niekinė.

„Rugsėjo 9-ąją pas mane apsilankė Nacionalinio vėžio instituto ūkio skyriaus viršininko pavaduotojas Vaclovas Bagdonavičius ir neprisistatęs Turto banko darbuotojas, kuris net kortelės su asmens duomenimis neturėjo prisisegęs. Jie pareiškė, kad mano kambarys perduotas Turto banko žiniai ir bus parduotas aukcione“, – pasakojo pagyvenusi moteris.

Moteris guodėsi neturinti jokios pirmumo teisės įsigyti kambarį, kuriame ji gyvena nuo 1979-ųjų, kai tada, dar jauna specialistė, gavo paskyrimą dirbti Onkologijos mokslinių tyrimų institute.

„Man niekas nieko konkretaus nepasakė. Aš paprasčiausiai radau už durų užkištą raštelį, kad ateis iš Turto banko vertintojas. Jis atėjęs nufotografavo mano kambario duris ir pasakė: „Jokios pirmenybės neturi, bus aukcionas ir parduosim tam, kas pasiūlys daugiau“, – pasakojo Romualda.

Pasirodo, kad ir moters sutartis dėl kambario nieko nereiškia, nes joje, kaip ji sakė, numatyta sąlyga – Nacionalinis vėžio institutas gali bet kada vienpusiškai nutraukti nuomos sutartį.

Ne kartą bandė pirkti

R. Kiršaitė pasakojo, kad kambarį, kuriame tiek metų gyvena, ji bandė nusipirkti, tačiau nepavyko.

„Vykstant privatizacijai man jo nepavyko perimti. Buvo nuolat grasinama iškėlimu, visi atsakymai į prašymus privatizuoti gyvenamąjį plotą buvo neigiami. Niekada šiame kambaryje neturėjau problemų. Nuo pat 1979-ųjų, kai čia apsigyvenau, visada laiku už jį atsiskaitydavau, o kodėl neleista man jo įsigyti, taip niekas ir nepasakė“, – guodėsi  moteris.

Liks be pastogės

Paklausta, kur ji dėsis pardavus kambarį, kuriame taip ilgai gyvena, moteris atsakė nežinanti.

„Vilniuje tikrai neturėčiau kur gyventi. Turiu nekilnojamojo turto Utenos mieste, bet man jau greitai pensija, kad ir kokia ji būtų, noriu ją užsidirbti, o mano darbas čia, Vilniuje“, – sakė Romualda.

Į kalbas nesileido

Romualdos kambaryje apsilankęs Nacionalinio vėžio instituto ūkio skyriaus viršininko pavaduotojas Vaclovas Bagdonavičius nebuvo linkęs kalbėti apie apsilankymą pas pagyvenusią moterį. Vos atsiliepęs telefonu, vyras buvo nusiteikęs smagiai, tačiau išgirdęs, kokiu klausimu skambinama, akimirksniu pakeitė toną: „Taip, žinau, apie ką kalbate. Nieko nesakysiu, negaliu pasakyti, skambinkite mūsų teisininkei.“

Toks Vyriausybės nutarimas

Nacionalinio vėžio instituto vyriausioji juriskonsultė Lina Ignotienė sakė, kad Romualdos kambarys Turto bankui buvo perduotas Vyriausybės nutarimu: „Yra toks Vyriausybės nutarimas, priimtas šiuo klausimu, ir juo vadovaujantis kambarys perduotas Turto bankui. Registrų centre tai jau įregistruota ir mes, Nacionalinis vėžio institutas, nieko negalime pasakyti, nes tai yra nekilnojamojo turto klausimai, o už nekilnojamąjį turtą atsako jo valdytojas“, – sakė L. Ignotienė.

Ji sakė, kad Romualda savo kambaryje gali gyventi tol, kol įvyks privatizavimo procesas:

„Jeigu ji dalyvaus tame procese ir sumokės prašomą sumą, tai bus jos privatus turtas. Pirmumo teisės ji neturi, nes šiuo atveju tai yra valstybės turtas, privatizuojamas aukciono būdu. Ir laimi tas, kas siūlo didžiausią kainą“, – kalbėjo L. Ignotienė.

Turto bankas taip pat patvirtino, kad, vadovaujantis Vyriausybės 2016-ųjų liepos 20-osios nutarimu, Turto bankas perdavimo – priėmimo aktu iš Nacionalinio vėžio instituto perėmė Romualdos kambarį kartu su bendro naudojimo patalpomis ir galiojančia nuomos sutartimi.

„Valstybės nekilnojamasis turtas parduodamas vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymu, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu bei kitais teisės aktais, kuriuose numatyta, kad valstybės nekilnojamasis turtas parduodamas viešuose aukcionuose“, – apie tai, kodėl Romualdai neleidžiama įsigyti kambario pirmumo tvarka, sakė Turto banko atstovai.

Parduos pavasarį

Turto bankas planuoja Romualdos kambarį parduoti kitų metų pavasarį. Apie aukcioną bus paskelbta viešai, ne vėliau kaip 30 dienų iki aukciono dalyvių registravimo pradžios.

„Nuomininkei bus išsiųstas raštas su visa aukciono informacija. Ji kviečiama dalyvauti aukcione. Pirmajame aukcione valstybės nekilnojamojo turto kaina nustatoma pagal individualų vertinimą, kuris atliekamas Lietuvos Respublikos turto ir verslo vertinimo pagrindų įstatymo nustatyta tvarka. Todėl šiuo metu, kol turtas neįvertintas, pradinė aukciono kaina nežinoma“, – teigė Turto banko atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.