Krematoriumo Vilniuje statyboms – penkios teritorijos

[[ge:lrytas:lrytas:637017]]

Parengtą krematoriumų statybos zonų schemą šią savaitę svarstys Vilniaus taryba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parengtą krematoriumų statybos zonų schemą šią savaitę svarstys Vilniaus taryba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus savivaldybė numatė penkias teritorijas sostinėje, kur būtų galima statyti krematoriumą, vienoje jų jau vystomi planai deginti mirusiuosius.<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniaus savivaldybė numatė penkias teritorijas sostinėje, kur būtų galima statyti krematoriumą, vienoje jų jau vystomi planai deginti mirusiuosius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 1:03 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 6:05 PM

Pagal parengtus planavimo dokumentus, krematoriumą būtų leidžiama statyti teritorijose netoli Rasų kapinių, netoli Gariūnų turgavietės, pramoninėse zonose greta Jučionių gatvės, Kirtimų ir Lentvario gatvių, taip pat greta tarptautinio Vilniaus oro uosto tarp Eišiškių plento bei Dariaus ir Girėno gatvių.

Parengtą krematoriumų statybos zonų schemą šią savaitę svarstys Vilniaus taryba.

„Buvo noras, kad būtų mažiau spekuliacijų, mažiau „lakstymo“ po visą miestą. Pagal tam tikrus kriterijus buvo atrinktos teritorijos, kurios nutolusios nuo gyvenamųjų kvartalų daugiau nei 200 metrų, taip pat teritorijos, kurių gyvenamoji plėtra nenumatyta miesto bendrajame plane. Tokių teritorijų buvo atrinkta 11, jos buvo pateiktos svarstyti miestiečiams, galėjo teikti visi pasiūlymus, po to buvo parinktos tos penkios, kurios atrodė pačios patraukliausios ir sulaukė mažiausiai klausimų“, – BNS sakė miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Anot jo, šių teritorijų sklypuose verslininkai galės rengti poveikio aplinkai vertinimo dokumentus, techninius dokumentus ir tuomet statyti krematoriumus.

Vienoje iš savivaldybės numatytų teritorijų Lentvario gatvėje krematoriumą statyti nori bendrovė „Stalita“, dėl šios vietos Aplinkos apsaugos agentūrai priėmus sprendimą, kad poveikio aplinkai vertinimas neprivalomas, sprendimą teismui apskundė vietos bendruomenė, siekianti pilno poveikio aplinkai vertinimo. Savo ruožtu dėl galimybės deginti palaikus greta Olandų gatvės kapinių su Aplinkos apsaugos agentūra bylinėjasi ir bendrovės „Laidotuvių rūmai“ ir Vilniaus laidojimo rūmai „Ritualas“. Krematoriumui priešinosi ir Lietuvos žydų bendruomenė, nes dalis jo būtų patekę į istorinių žydų kapinių teritoriją.

Anksčiau turėta planų ir statyti krematoriumą viename iš sklypų netoli oro uosto, tačiau jo savininkai, anot M.Pakalnio, su savivaldybe yra sudarę sutartį, kurioje krematoriumo veikla nenumatyta.

Savivaldybės Aplinkos ir energetikos komiteto pirmininkas Vidas Urbonavičius sako, kad krematoriumą statyti Vilniuje šiuo metu siekia mažiausiai 3 įmonės.

Šiuo metu Lietuvoje mirusiųjų palaikai kremuojami tik Kėdainių krematoriume.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.