Vilniuje įsigali keista tvarka: gali rinkti ne bet kokį daugiabučio administratorių

Vilniuje įsigali keista tvarka: gali pasirinkti daugiabučio administratorių, bet tik tokį, kuris reikalingas savivaldybei. Gyventojų pageidavimai mažai svarbūs: kaip sostinės valdžia nuspręs, taip ir bus.

Namo Ateities gatvėje gyventojai sužinojo, kad negali pratęsti sutarties su įmone, kuri ėmėsi renovacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Namo Ateities gatvėje gyventojai sužinojo, kad negali pratęsti sutarties su įmone, kuri ėmėsi renovacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

Apr 10, 2017, 11:54 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 3:45 AM

Vilniaus Ateities gatvės 25-uoju numeriu pažymėto daugiabučio gyventojai jaučiasi tarsi sugrįžę į sovietmečio laikus, kai viską už juos nuspręsdavo valdžia.

Dėl daugiabučio priežiūros jie buvo sudarę sutartį su bendrove Namų priežiūros centru ir iš esmės paslaugomis buvo patenkinti.

Baigiantis sutarties laikui gyventojai nutarė pratęsti administravimo sutartį, juolab kad nusprendė imtis renovacijos, jau turi projektą, tačiau sulaukė spyrio iš miesto valdžios.

Nustebino gyventojus

Savivaldybė Ateities gatvės 25-ojo namo gyventojams atsiuntė atsakymą, kurio esmė: dėkojame už iniciatyvą, bet bendrųjų patalpų administratorių parinksime mes patys.

„Esame nustebę. Kiek suprantu, gyventojai turi teisę pasirinkti, kaip tvarkytis savo namuose – kurti bendriją ar samdyti administratorių.

Manėme, kad turime teisę pasirinkti administratorių, bet Vilniaus valdžia tokį pasirinkimą atėmė. Mums ypač neramu, kas laukia, nes pradėta renovacija“, – nuogąstavo Ateities gatvės daugiabučio gyventoja Violeta Sebeckienė.

Moteris paaiškino, kad su Namų priežiūros centru sudaryta sutartis renovuoti sovietinės statybos namą.

Kas liks iš šių planų savivaldybei atsisakius tvirtinti sutartį su administratoriumi?

„Argumentai, kodėl mums neleista pratęsti sutarties, yra absurdiški – savivaldybės nuomone, balsuoti mes neva galime tik tada, kai mums leidžia savivaldybė“, – stebėjosi valdžios diktatūra V.Sebeckienė.

Prasilenkia su logika

Lietuvos laisvosios rinkos instituto direktorių Žilviną Šilėną toks liberalų vairuojamos Vilniaus valdžios elgesys nustebino.

„Tai prasilenkia ne tik su laisvosios rinkos ir liberalizmo principais, bet ir su paprasta logika ir įstatymais. Valdžia negali riboti įstatymu garantuotos gyventojų pasirinkimo teisės“, – pabrėžė Ž.Šilėnas.

Jis mano, kad Vilniaus valdžios planai patikėti daugiabučių administravimą savivaldybės įmonei iškreiptų šios srities rinką.

„Vilniaus daugiabučių administravimo rinka veikia konkurencijos pagrindais, ir tai naudinga gyventojams. Jie gali pasirinkti. Kurti monopolio nėra prasmės ir logikos.

Tai būtų prasminga rajoniniame mieste, bet ne didmiestyje, sostinėje“, – svarstė Ž.Šilėnas.

Pasirinko ne iš sąrašo

„Kad Vilniaus savivaldybės Būsto skyrius neleidžia gyventojams savo laisva valia pasirinkti, o tiksliau pratęsti sutarties su namo administratoriumi, yra visiškas absurdas, prieštaraujantis Civiliniam kodeksui, – stebėjosi advokatas Andrius Iškauskas. – Tik gyventojų dauguma ir niekas kitas nusprendžia, kas ir kaip prižiūrės jų daugiabutį.

Todėl savivaldybės nenoras leisti gyventojams savo nuožiūra pasirinkti administratorių aiškiai prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems laisvos valios principams, kurie sako, kad nuosavybė yra neliečiama, ją saugo įstatymai, o žmogaus būstas neliečiamas.“

Pagal Miesto ūkio departamento paaiškinimą, sprendimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo priima butų ir kitų patalpų savininkai, o jų pasirinktą administratorių skiria savivaldybės vykdomoji institucija.

Taip pat pridurta, kad gyventojai pasirinkti gali, tačiau iš savivaldybės pateikto administratorių sąrašo. Galbūt čia ir šuo pakastas: Ateities gatvės daugiabučio gyventojai pasirinko administratorių ne iš sąrašo.

Savivaldybei neaišku, ar visi pritarė

Zita Keršienė

Vilniaus miesto savivaldybės laikinoji Miesto ūkio ir transporto departamento Būsto administravimo skyriaus vedėja

„Daugiabučio namo Ateities g. 25 keletas savininkų patys organizavo balsavimą raštu, siūlydami šio namo savininkams pratęsti esamo daugiabučio namo administratoriaus Namų priežiūros centro veiklą.

Buvo pateikti balsavimo biuleteniai ir balsavimo raštu protokolas, kuriame nurodyta, kad dauguma savininkų pritarė tokiam sprendimui.

Šiuo atveju nėra aišku, kokiu pagrindu keletas namo savininkų, patys organizuodami balsavimą raštu, pasiūlė konkretų siūlymą kitiems savininkams pasirinkti Namų priežiūros centrą, ar namo patalpų savininkai buvo informuoti apie kito administratoriaus pasirinkimo galimybes.

Galiojantys teisės aktai teisę organizuoti daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administratoriaus skyrimą ar jo keitimą kitu administratoriumi suteikia išskirtinai savivaldybėms.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.