Galvosopis dėl 2 milijonų, kurie būtų skirti griuvėsiams

Palangos savivaldybė nekantrauja atstatyti sunykusią kurhauzo medinę dalį – parengti restauravimo projektinius pasiūlymus norima dar šį rudenį. Tačiau kur gauti 2 milijonus eurų remontui?

Iš Palangos kurhauzo medinės dalies šiuo metu likę tiktai pamatai, kuriuos greičiausiai reikės perstatyti.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Iš Palangos kurhauzo medinės dalies šiuo metu likę tiktai pamatai, kuriuos greičiausiai reikės perstatyti.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas ZIABKUS LR korespondentas

2017-07-17 17:46

Įsiteisėjusiu Klaipėdos apygardos teismo sprendimu iš verslininko Gedimino Jackos šeimos medinę kurhauzo dalį perėmusi valstybė nori kuo greičiau atkurti vientisą istorinį Palangos pastatą, nuo kurio XIX amžiaus antrojoje pusėje prasidėjo viso kurorto plėtra.

Beveik neabejojama, kad už kultūros vertybės nepriežiūrą iš buvusių šeimininkų atimta pastato dalis bus perduota Palangos savivaldybei, kuri valdo ir po gaisro suremontuotą mūrinę kurhauzo dalį.

Projektavimas prasidės vasarą

Savivaldybė jau kreipėsi į Vyriausybę prašydama atgautą istorinę vertybę perduoti Palangai.

Kol bus ruošiamas Vyriausybės nutarimas, norima jau pradėti projektinius pastato restauravimo darbus.

Artimiausiu laiku Kultūros paveldo departamentas (KPD) valstybės įmonei „Lietuvos paminklai“ ruošiasi pavesti parengti projektinius pasiūlymus, iš kurių ir paaiškės pirminė atstatymo darbų sąmata.

Kaip papasakojo KPD direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis, per žiemą norima parengti ir patį restauravimo projektą, kad pagal jį jau kitais metais būtų galima pradėti statybos darbus: „Reikia skubėti, nes ir taip 15 metų ši kultūros vertybė buvo neprieinama visuomenei.“

Kurhauzo medinės dalies restauracija apims viso pastato atstatymą su vidaus įrengimu.

„Restauruoto pastato pritaikymo projektu ir pačiais darbais jau rūpinsis Palangos savivaldybė.

Iki to laiko, tikiuosi, jai pastatas jau bus perduotas“, – apie tolesnius žingsnius pasakojo A.Degutis.

Medinę kurhauzo dalį pritaikant visuomenės poreikiams bus atsižvelgiama į šiuolaikinius reikalavimus – pastato vėdinimą, šildymą, apšvietimą, jo pritaikymą neįgaliesiems, priešgaisrinę apsaugą.

Kurortas jau numatė lėšų

Kaip savo prašyme Vyriausybei teigė Palangos savivaldybė, atgauta kurhauzo dalis bus skirta kultūros ir visuomenės poreikiams.

Vyriausybė medinę kurhauzo dalį Palangos miestui galės perduoti tiktai po to, kai pagal teismo nutartį Jackams bus kompensuota maždaug 10,1 tūkst. eurų už paimto pastato likučius.

Šiuo metu sprendžiama, iš kokių lėšų bus skiriama kompensacija.

Tiesa, tas pats teismas už kultūros vertybei padarytą žalą iš Jackų priteisė beveik 29,2 tūkst. eurų valstybės naudai. Šie pinigai bus panaudoti kurhauzui atstatyti.

Restauravimo projektą finansuoti pasiryžusi pati savivaldybė.

Dar šio mėnesio pabaigoje vyksiančiame miesto tarybos posėdyje projektavimo darbų pradžiai numatyta skirti apie 10 tūkstančių eurų.

Gali kainuoti 2 mln. eurų

Ne mažiau svarbu yra ir tai, iš kur reikės gauti pinigų kurhauzui atstatyti.

„Visų pirma tikimės paramos iš Valstybės investicijų programos, iš kurios buvo finansuojamas ir mūrinės pastato dalies atstatymas. Todėl medinės dalies restauravimas būtų tęstinis projektas.

Iš kitų metų biudžeto dalį lėšų turėtų skirti Kultūros paveldo departamentas. Istoriniam pastatui atstatyti lėšų galime gauti iš ES fondų, bet baiminamės, kad dalyvavimas kokioje nors finansavimo programoje gali užtrukti“, – sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Restauravimo darbus atliekančios įmonės „Pamario restauratorius“ direktoriaus pavaduotojo Algimanto Zokaičio manymu, medinės kurhauzo dalies atstatymo darbai gali kainuoti iki 2 milijonų eurų.

„Panašaus ploto vilos „Anapilis“ restauravimas kainavo apie 780 tūkst. eurų, bet visai neblogai buvo išlikęs pats pastatas. O iš kurhauzo nebelikę nieko.

Be to, kitąmet darbus dar labiau pabrangins vis didėjantys atlyginimai“, – svarstė A.Zokaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.