Garsi moteris viename Kauno daugiabučių ėmė įvedinėti savo tvarką

Įkėlusi koją į skurdų bendrabutį Kaune buvusi Seimo narė ėmė daryti čia savo tvarką. Pati moteris šiame name negyvena, įsigytus kambarius nuomoja. Atsisakiusi paklusti daugumos nuomonei verslininkė teigia taip ginanti gyventojų interesus.

Ariogalos gatvės 6-ojo daugiabučio namo gyventojai pateko į keblią padėtį, kai pirmajame aukšte buvusio pašto patalpas įsigijo V.Martinkaitienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ariogalos gatvės 6-ojo daugiabučio namo gyventojai pateko į keblią padėtį, kai pirmajame aukšte buvusio pašto patalpas įsigijo V.Martinkaitienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ariogalos gatvės 6-ojo daugiabučio namo gyventojai pateko į keblią padėtį, kai pirmajame aukšte buvusio pašto patalpas įsigijo V.Martinkaitienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ariogalos gatvės 6-ojo daugiabučio namo gyventojai pateko į keblią padėtį, kai pirmajame aukšte buvusio pašto patalpas įsigijo V.Martinkaitienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvusi Seimo narė V.Martinkaitienė (kairėje) kovoja, kad kaimynės S.Zeniauskaitės ir kitų namo gyventojų butuose būtų įrengti vandens skaitikliai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Buvusi Seimo narė V.Martinkaitienė (kairėje) kovoja, kad kaimynės S.Zeniauskaitės ir kitų namo gyventojų butuose būtų įrengti vandens skaitikliai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 11, 2017, 1:02 PM, atnaujinta Nov 12, 2017, 10:48 AM

Kaune vis dar yra daugiabučių, kuriuose nėra individualių vandens skaitiklių. Toks ir vienas Vilijampolėje esantis buvęs bendrabutis. Dauguma jo gyventojų vandens skaitiklių nenori. Tačiau turto šiame name įsigijusi garsi kaunietė daugelio nuomonės nepaiso.

Ariogalos gatvės 6-ajame name gyvenantys kauniečiai už karštą vandenį moka įmonei „Kauno vandenys“. Butuose individualių skaitiklių nėra, tačiau dėl to ilgą laiką problemų nebuvo.

Konfliktai ėmė kibirkščiuoti, kai prieš kelerius metus pašto patalpas bendrabučio tipo pastate įsigijo 2004–2008 metų kadencijos Seimo narė Vilma Martinkaitienė. Moteris nori, kad name būtų įrengti vandens skaitikliai, nors didesnė gyventojų dalis to nepageidauja.

Daugumos gyventojų interesus ėmėsi ginti „Kauno energija“, ginčas persikėlė į teismą. Jo dalyviais tapo ne tik „Kauno energija“ bei V.Martinkaitienė, bet ir 56 daugiabučio gyventojai.

Tikėjosi gerų kaimynų

Daugiabučio gyventoja Jovita Čekanavičienė pasakojo, kad name yra 70 butų. Vienoje pirmojo aukšto dalyje buvo paštas. Prieš trejus metus jis buvo uždarytas.

„Tada kažkoks vyras vaikščiojo po butus ir rinko gyventojų parašus, kad komercinės paskirties patalpos taptų gyvenamosiomis. Sakė, kad įrengs svečių namus, gyventojai liks patenkinti, nes name bus atlikti kai kurie remonto darbai.

Vėliau sužinojome, kad patalpas įsigijo V.Martinkaitienė“, – pasakojo moteris.

Pasak kaunietės, buvusiose pašto patalpose buvo įrengti 8 maži kambariai. Jie oficialiai nuomojami.

Vandens skaitiklių nenori

Kai kuriuose butuose vandens skaitikliai yra, tačiau daugelyje – ne.

„Mano 12 kvadratinių metrų ploto bute vandens skaitiklio nėra, moku pagal nustatytus normatyvus. Per mėnesį – po 4 eurus. Taip elgiasi ir kiti kaimynai.

Visi naudojamės bendra virtuve, ten renkamės gerti kavos. Visi bendrai naudojame vandenį. Namo gyventojai draugiški, todėl sutariame, kiek mokėti už bendrai sunaudotą vandenį“, – sakė J.Čekanavičienė.

Gyventoja svarstė, jog V.Martinkaitienė, pirkdama patalpas bendrabučio tipo name, turėjo suvokti, kad mokesčiai bus didesni, nes jame yra daug bendrų erdvių – virtuvės, koridoriai.

„Jų suskaidyti į atskirus darinius tiesiog neįmanoma. Jei vandens skaitikliai ir bus įrengti bendrose virtuvėse, kas nustatys, kiek vandens suvartojo vienas ar kitas gyventojas?“ – sakė moteris.

Todėl, kaunietės teigimu, daugelis gyventojų skaitiklių nė nenori, visus tenkina esama tvarka. Už vandenį jie atsiskaito „Kauno vandenims“. Tačiau, nepaisydama daugumos gyventojų nuomonės, V.Martinkaitienė esą siekia, kad name vandens skaitikliai būtų įrengti.

„Dauguma gyventojų yra oficialiai pareiškę savo valią. Todėl tai, kad atsidūrėme teisme, mums visiems yra šokas“, – kalbėjo kita namo gyventoja Stasė Zeniauskaitė.

Nepaiso daugumos interesų

J.Čekanavičienė tikino, kad V.Martinkaitienė ir dėl kitų namo reikalų elgiasi, kaip nori pati.

„Name nėra ir atskirų elektros skaitiklių. V.Martinkaitienės pageidavimu įsirengėme kontrolinius skaitiklius, už tai paklojome nemažai pinigų“, – piktinosi moteris.

Tačiau, pasak V.Čekanavičienės, to jai dar negana.

„Gyventojai nėra kokie neišmanėliai ar asocialūs žmonės. Visi nori rūpintis namu, todėl mokame kaupiamąsias lėšas namo remontui. Anksčiau per mėnesį mokėdavome po 22 centus. Tačiau V.Martinkaitienė kai kuriuos gyventojus įkalbėjo, kad reikia kaupti po mažiau lėšų. Dabar per mėnesį mokame po 5 centus.

Kadangi V.Martinkaitienė valdo 8, nors ir mažus, butus, turi 8 balsus, jai pavyko surinkti didesnės dalies gyventojų parašus dėl mažesnio kaupiamųjų lėšų mokesčio“, – sakė moteris.

V.Čekanavičienė įsitikinusi, kad už tokias lėšas atlikti didesnių remonto darbų name ateityje nepavyks.

„Name jau sudėti nauji langai, suremontuotas stogas, atnaujintas šildymo mazgas. Norėjome keisti elektros instaliaciją, nes namui jau 41 metai. Sena instaliacija gali būti net pavojinga.

Tačiau už tokias lėšas, kurias kaupiame dabar, nieko gero nepavyks atlikti.

Baiminamės, kad namas ilgainiui virs vaiduokliu. V.Martinkaitienė jame negyvena, todėl jai, matyt, terūpi mokėti kuo mažiau, nepaisant visų kitų gyventojų interesų“, – svarstė kaunietė.

Įtarimų sukėlė apskaita

Buvusi Darbo partijos atstovė ir Seimo narė V.Martinkaitienė tikino, kad vos įsigijus patalpas Ariogalos gatvės 6-ajame name jai įtarimų sukėlė vandens ir šildymo apskaitos būdai.

„Mokesčiai už šildymą ir karštą vandenį apskaičiuojami išdalijant visą namo sumą kiekvienam butui pagal plotą ir gyventojų skaičių. Manau, kad tokie skaičiavimai netikslūs. Dalis pinigų už karštą vandenį gali būti perkeliami į sąskaitas už šildymą ir gyventojai moka per daug“, – sakė V.Martinkaitienė.

Kaunietė atsisakė mokėti už šildymą „Kauno energijai“ ir dėl to taip pat atsidūrė teisme. Dabar kovoja, kad butuose būtų įrengti vandens skaitikliai.

„Norint, kad skaitikliai būtų įrengti, reikia nustatyti, kas yra karšto vandens tiekėjas. Todėl kreipiausi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją. Ji nutarė, kad karšto vandens tiekėjas turi būti „Kauno energija“, – teigė V.Martinkaitienė.

Moteris tikino, kad daugelis kaimynų teisinių subtilybių neišmano ir savo teisių negina, todėl ji jaučiasi esanti viso namo gyventojų interesų gynėja.

„Aš nesuprantu, kodėl apskritai turiu dalyvauti teismuose. Galbūt „Kauno energijai“ komisijos sprendimas nepatiko, todėl įmonės atstovai padavė mane į teismą.

Man nesvarbu, kas bus karšto vandens tiekėjai – „Kauno vandenys“ ar „Kauno energija“. Svarbu, kad būtų įrengti vandens skaitikliai“, – tvirtino V.Martinkaitienė.

Tiekėjus gali pasirinkti

Įmonės „Kauno energija“ atstovas Ūdrys Staselka teigė, kad daugiabučių gyventojai dar nuo 2010 metų turi teisę pasirinkti, kaip apsirūpinti karštu vandeniu. Rinktis galima iš dviejų variantų.

Gyventojai gali gauti karštą vandenį iš „Kauno energijos“ ir už tai mokėti šiai įmonei. Įmonė privalo įrengti skaitiklius ir teikti šias paslaugas.

Kitas būdas – mokėti šilumos tiekėjui, „Kauno energijai“, už šilumą karštam vandeniui ruošti, o geriamojo vandens teikėjui, „Kauno vandenims“, mokėti už geriamąjį vandenį karštam vandeniui paruošti.

Gina daugumos interesus?

Pastarasis būdas Kaune įprastas nuo seno ir populiariausias.

„Kaune yra per 3 tūkstančius daugiabučių.

Daugelį jų aptarnauja „Kauno vandenys“.

Mes, kaip karšto vandens tiekėjai, aptarnaujame per 500 daugiabučių. Tik tiek jų atsirado per 7 metus. Dėl to nekyla jokių problemų, nes įrengti skaitiklius ir teikti šią paslaugą nėra jokių sunkumų. Tačiau skaičiai rodo, kad daugelis gyventojų nieko keisti nenori“, – kalbėjo Ū.Staselka.

„Kauno energijos“ atstovas teigė, kad Ariogalos gatvės 6-ojo namo gyventojai už vandenį ir šildymą moka vadovaujantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta metodika, atsižvelgiant į tai, koks yra namo šildymo būdas.

„Šio namo gyventojai taip pat sakė, kad dėl karšto vandens tiekimo nieko keisti nenori, ir toliau nori mokėti „Kauno vandenims“, todėl privalome vykdyti gyventojų valią“, – sakė Ū.Staselka.

Vis dėlto po V.Martinkaitienės kreipimosi į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją ši institucija nusprendė, kad karšto vandens tiekimu namui turi rūpintis „Kauno energija“.

„Tačiau, atsižvelgdami į Ariogalos gatvės 6-ojo namo gyventojų daugumos pasirinkimą, kuris yra aiškiai išreikštas, ir siekdami teisingumo kreipėmės į teismą, kad jis išspręstų ginčą tarp šilumos tiekėjo ir vartotojo“, – sakė Ū.Staselka.

Gyventojai savo valią jau pareiškė

Jolanta Volteraitytė

Daugiabutį administruojančios įmonės „Nemuno būstas“ direktorė

„Ariogalos g. 6 daugiabučio gyventojai už šildymą moka „Kauno energijai“, o už vandenį – „Kauno vandenims“.

Jie dar 2010 metais pasirinko tokį mokėjimo būdą. V.Martinkaitienė tada name nuosavybės dar neturėjo.

Gyventojai iki šiol savo sprendimo nekeitė ir kito atsiskaitymo už vandenį bei šilumą būdo nesirinko. Nieko keisti šiais klausimais jie nenori.

Tai raštiškai yra pareiškę ir teisme.“

Daugiabučio situacija – tikrai išskirtinė

Raimondas Mačikėnas

Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas

„Savivaldybė šiame name turi kelis butus, todėl teisme taip pat dalyvaujame kaip tretieji asmenys. Šio namo gyventojų situacija išskirtinė.

Dauguma jų pasirinko, kas turi tiekti jiems karštą vandenį ir kam už tai mokėti. Tačiau dėl vienos gyventojos norų teko įsivelti į teismus. Belieka laukti, ką nuspręs teisėjai.

Kaune yra dar keli daugiabučiai, kuriuose nėra vandens skaitiklių, tačiau didesnių problemų dėl jo suvartojimo apskaitos bei atsiskaitymų nekyla.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.