Vienas įdomiausių tarpukario statinių Kaune – ką su juo daryti?

Žlugo valstybės valdomos įmonės Lietuvos pašto vadovų sumanymas parduoti vieną įdomiausių tarpukario statinių Kaune – 1931 metais atidarytą Centrinį paštą. Iškart pasigirdo naujų pasiūlymų, kaip būtų galima pritaikyti šį išskirtinį pastatą.

Tolesnius sprendimus dėl Centrinio pašto likimo turės priimti naujoji valdyba. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Tolesnius sprendimus dėl Centrinio pašto likimo turės priimti naujoji valdyba. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 11, 2017, 12:49 PM

Laisvės alėjoje iškilęs Centrinis paštas lig šiol priklauso Lietuvos paštui, tačiau ne visa daugiau kaip 5000 kvadratinių metrų ploto erdvė panaudojama.

Įmonė savo reikmėms ketino pasilikti 525 kvadratinius metrus patalpų. Jos iš naujojo savininko būtų nuomojamos – apie tai skelbta pardavimo sąlygose.

Nepriklausomi nekilnojamojo turto ekspertai šį pastatą įvertino 1,6 mln. eurų. Vos paskelbus apie pardavimą Centriniu paštu susidomėjo vienos Kaune veikiančios lietuviško kapitalo bendrovės, užsiimančios gamyba, savininkai.

Vis dėlto sandoris neįvyko, ir tai greičiausiai lėmė permainos Lietuvos pašte – įmonė liko be vadovo ir valdybos.

„Visi gauti, bet neatplėšti vokai su pasiūlymais buvo grąžinti jų teikėjams“, – pranešė Lietuvos pašto Komunikacijos grupės vadovas Tomas Bašarovas. Pasak jo, tolesnius sprendimus dėl Kauno centrinio pašto pastato likimo priims naujoji valdyba.

Kompozitorius Giedrius Kuprevičius neseniai pasiūlė idėją – šiame istoriniame pastate įkurdinti Kauną garsinančio art deco meno muziejų.

Žinomas kaunietis tikino kol kas nenorintis plačiau komentuoti savo sumanymo ir nenorėjo spėlioti, kiek tokia galimybė yra tikroviška.

„Pateikiau idėją, o dabar žiūrėsime“, – atsargiai kalbėjo G.Kuprevičius.

Ką apie tokį sumanymą mano miesto valdžia?

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas nemano, kad savivaldybė galėtų už šį statinį sumokėti 2 mln. eurų, dar tiek pat išleisti jam atnaujinti ir kasmet skirti lėšų išlaikymui, mat tikėtis pelningos muziejaus veiklos neverta.

Statinio būklė labai prasta – byra fasado apdailos detalės, teks keisti įmantrios formos langus su išskirtiniu atidarymo mechanizmu.

Pastato vestibiulyje, pagrindinėje salėje jokių reikšmingų pakeitimų išvis negali būti, nes statinys yra paveldo objektas.

Pasak administracijos vadovo, Lietuvos paštas yra akcinė bendrovė ir turto negali padovanoti ar kitaip perleisti savivaldybei išskirtinėmis sąlygomis. Atsiradus tokiai galimybei reikėtų iš naujo įvertinti situaciją.

„Šiuo metu regime sričių, į kurias miesto investicijos reikalingesnės, – tai sveikatos, socialinė apsauga“, – kalbėjo G.Petrauskas ir pridūrė, kad savivaldybė skatina privačias investicijas ir tikrai nesipriešintų, jeigu kas nors sumanytų Centrinio pašto patalpose įkurdinti muziejų.

Pasak G.Petrausko, miesto valdžiai tiktų ir kitokia veikla, kuri pritrauktų į miesto centrą daugiau žmonių. Jis apgailestavo, kad planuotas sandoris neįvyko, nes iki susitarimo buvo tik vienas žingsnis.

Anksčiau svarstyta, kad kurį laiką Centriniame pašte galėtų įsikurti viešosios įstaigos „Kaunas 2022“ būstinė. Ši įstaiga koordinuoja programą „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją