Krematoriumas kils šalia gyvūnų kapinių

Gyventojai mėgino užginčyti krematoriumo Lentvario gatvėje statybas, tačiau jos pamažu skinasi kelią: kitą savaitę bus svarstomi projektiniai pasiūlymai.

Sklypą krematoriumui verslininkai pasirinko prieš kelerius metus. Būsimas pastatas iškils vietoj seno angaro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sklypą krematoriumui verslininkai pasirinko prieš kelerius metus. Būsimas pastatas iškils vietoj seno angaro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Stankevičiui kur kas labiau patiktų, jei toje vietoje būtų pastatyta parduotuvė.<br>Vizualizacija
S.Stankevičiui kur kas labiau patiktų, jei toje vietoje būtų pastatyta parduotuvė.<br>Vizualizacija
Lentvario gatvėje iškilsiantis krematoriumo pastatas – dviejų skirtingų aukščių.
Lentvario gatvėje iškilsiantis krematoriumo pastatas – dviejų skirtingų aukščių.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 5:15 PM

Važiuoji pro asfalto gamyklą, buitinių atliekų vežimo įmonę, kelias mažesnes bendroves, kol pasieki būsimą krematoriumo vietą. Kiek toliau – gyvūnų kapinės, aplink pilna šiukšlių, kadaise asfaltuotas kelias duobėtas, pakilęs vėjas neša smėlį ir dulkes.

Pagarbos mirusiesiems tokioje vietoje nedaug, bet krematoriumą sumanę statyti verslininkai aiškina, kad ateityje viskas miesto pakraštyje esančioje Lentvario gatvėje pasikeis.

Mat su krematoriumo kaimynyste kovoję vietos gyventojai pralaimėjo teisme, tad didelių kliūčių statyti daug diskusijų sukėlusį objektą bendrovei „Eurovistos servisas“ nebelieka.

Teismas jau atmetė skundą

Gegužės 8-ąją svarstant krematoriumo statybos projektinius pasiūlymus turėtų būti karšta, nes dar iki šios procedūros aplinkiniai gyventojai pateikė kelias pastabas.

Vis dėlto Bališkių individualių gyvenamųjų namų statybos bendrija, bandžiusi ginčyti sprendimą, kad krematoriumą Lentvario gatvėje galima statyti neatlikus poveikio aplinkai vertinimo, jau pralaimėjo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjų skundą kaip nepagrįstą.

Bendrija prieš tai kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, kad nepritaria atrankos išvadai, nes ji esą buvo priimta neatsižvelgiant į planuojamos ūkinės veiklos metu pasklisiančius kvapus.

Be to, nebuvo pateikta informacija apie poveikį gyvenamajai, rekreacinei, visuomeninei aplinkai, gyventojų saugai ir visuomenės sveikatai.

Gyventojams dar neįtinka

Tačiau gyventojai nerimsta iki šiol. „Eisime, piketuosime, neleisime pradėti statybų. Negi per žmones sunkvežimiais važiuos“, – rodė ryžtą Liudvinavo gatvėje gyvenanti Zofija.

Jos žodžiais, užtenka, kad jau Gariūnuose pristatyta ir statoma daugybė visokių įmonių: „Jei gyvename šalia pramoninių rajonų, tai mus galima bandomaisiais triušiais paversti? Jeigu krematoriumas taip neteršia aplinkos, kodėl turtuolių rajone nestato?“

Jai pritarė ir Lentvario gatvės gyventojas Stefanas Stankevičius. Jo namas – arčiausiai būsimo krematoriumo.

„Aišku, kad priešinomės ir priešinsimės. Juk būtų maloniau, jei tame sklype kokią parduotuvę pastatytų. Tikrai neprieštaraučiau“, – tikino vilnietis.

Iš pradžių S.Stankevičius manė, kad krematoriumas bus statomas laukuose visai netoli jo namų. Tik dabar jis išsiaiškino, kad tas objektas iškils kitoje geležinkelio pylimo pusėje.

„Iš tiesų kodėl krematoriumo, kuriam visi prieštarauja, nestato 30–40 kilometrų už miesto? Dirbu vairuotoju, tad matau, kad link Baltarusijos sienos daugybė apleistų laukų, kaimų beveik nėra“, – svarstė vyras.

Ateityje vertins griežčiau

Savivaldybės Miesto plėtros departamento vadovas Mindaugas Pakalnis pabrėžė, kad „Eurovistos servisui“ leidimas statyti krematoriumą dar nėra suteiktas. Jo bendrovė galės prašyti tik patvirtinus projektinius pasiūlymus ir parengus techninį projektą.

M.Pakalnis įspėjo, kad ateityje ketinantys krematoriumą statyti verslininkai pirmiausia privalės įvertinti kremavimo poveikį aplinkai, pateikti projektinius pasiūlymus ir iš anksto informuoti gyventojus.

Svarstant krematoriumo statybos Lentvario gatvėje vietą daugiausia ginčų ir kilo dėl poveikio aplinkai vertinimo.

Naujo kelio nežada tiesti

Krematoriumo statybos projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad teritorija yra pramoniniame-komerciniame rajone, maždaug 700 metrų nuo magistralės Vilnius–Kaunas.

„Artimiausias gyvenamasis pastatas nuo planuojamo objekto vietos nutolęs apie 750 metrų pietvakarių kryptimi. Gyvenamųjų namų zona yra 0,85–1 kilometras nuo planuojamos ūkinės veiklos teritorijos pietvakarių kryptimi“, – atstumus išmatavo krematoriumą ketinantys statyti verslininkai.

Jų nuomone, teritorijos ypatumai yra tinkami planuojamai ūkinei veiklai plėtoti.

Naujo kelio, kuriuo į krematoriumą bus vežami palaikai, statytojai tiesti neketina. O kam? Juk kelias, kuriuo naudojasi ir keliaujantys į gyvūnų kapines, yra.

Ugnis sunaikins ne viską

Kaip rašoma projektiniuose pasiūlymuose, krematoriumas veiks tik dieną: nuo 6 iki 18 valandos.

Remiantis kvapų valdymo metodinėmis rekomendacijomis, išmetamų dalelių koncentracija aplinkos ore bus nedidelė ir neviršys ribinių verčių, todėl ir kvapo normos nebus viršijamos.

Vis dėlto viena krematoriumo statytojų įžvalga skamba baisokai. Pasirodo, pastačius krematoriumą ir pradėjus jį eksploatuoti susidarys ir nepavojingų atliekų.

Susidarę pelenai bus saugomi uždarose patalpose, tvarkomi ir perduodami privatiems asmenims. Bet deginant palaikus ne visos kūno dalys sudega, todėl atsiras ir deginimo atliekų.

O krematoriumo veiklos metu susidariusios mišrios komunalinės ir deginimo atliekos bus metamos į bendrovės „Eurovistos servisas“ buitinių atliekų konteinerį ir perduodamos atliekas tvarkančioms įmonėms.

Krematoriumui pasirinkta Lentvario gatvė

Buvo numatytos penkios statybos zonos

Savivaldybės taryba pernai balandį, remdamasi per apklausas gyventojų ir ekspertų išsakytomis nuomonėmis, patvirtino penkias galimas krematoriumo statybos zonas: tarp Savanorių prospekto, Lentvario, V.A.Graičiūno ir Kirtimų gatvių, taip pat prie Gariūnų gatvės ir Savanorių prospekto, prie Liepkalnio gatvės ir Minsko plento, Kirtimuose prie Eišiškių plento ir prie Oslo bei Dubliškių gatvių.

Šios teritorijos pagal bendrojo plano sprendinius patenka į verslo, gamybos, pramonės teritorijas, kuriose nėra numatyta gyvenamųjų namų plėtra.

Krematoriumas negali atsirasti arčiau nei 300 metrų nuo gyvenamųjų pastatų.

Dėl protestų valdžia jau anksčiau atsisakė sumanymo suteikti leidimą statyti krematoriumą Olandų gatvėje, prie Laidojimo rūmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.