Šiurpi Kybartų pastato istorija – neįtikėtina, kad taip dar vyksta

Kybartų miestelio (Vilkaviškio r.) pakraštyje stūksantis tarpukario laikų namas tapo seniūnijos galvos skausmu. Per kelerius pastaruosius metus jis ne kartą buvo padegtas, nuolatos niokojamas.

Prieš 5 metus šiame Kybartų daugiabutyje dar virė gyvenimas. Dabar pastatas tuščias ir nusiaubtas.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Prieš 5 metus šiame Kybartų daugiabutyje dar virė gyvenimas. Dabar pastatas tuščias ir nusiaubtas.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 9:32 PM

Kiekvienas kybartiškis, paklaustas, kur yra „Gulbės salė“, parodytų kelią iki nuošalaus namo Kudirkos Naumiesčio gatvėje. Tarpukariu šiame trijų aukštų mūriniame pastate buvo kino salė, vykdavo šokiai, o šalia buvusiame tvenkinyje plaukiojo gulbės.

Sovietmečiu šiame pastate buvo įrengta dvylika butų. Keturi iš jų – socialiniai būstai, kiti – privatūs. Name niekada nebuvo vandentiekio ir kanalizacijos, tačiau tai neatbaidė būsto neturinčių žmonių.

Pastaruoju metu name daugiausia gyveno čigonų šeimos, bet jau dvejus metus pastatas stovi tuščias, jis vis labiau niokojamas, patyręs bene šešis gaisrus.

Didžiausią siaubą išgyveno čigonės Jevdokijos šeima, kai, įtariama, buvo tyčia padegta jos buto koridoriuje stovinti spinta.

Siūbtelėjusi liepsna iškart užkirto kelią išbėgti į lauką. Jevdokija du mažylius anūkus, įvyniotus į paklodes, per langą virvėmis nuleido iš trečio aukšto.

Jevdokija, jos dukra ir marti – viena jų buvo nėščia – išsigelbėjo ugniagesių kopėčiomis.

Nė vieno gaisro kaltininkas nebuvo nustatytas. Namo gyventojai vienas po kito išsikraustė kas kur, ir pastate ėmė lankytis miestelio valkatos.

Asocialūs benamiai nuolat atlupa seniūnijos darbininkų užkaltus pastato langus ir duris.

Kai  Kybartų ir Vilkaviškio ugniagesiai gavo pranešimą, jog iš „Gulbės salės“ rūksta dūmai, gaisro židinys buvo antrame aukšte. Ugniagesiai įtarė, jog viename iš kambarių naktį buvo kūrenamas laužas, išdegė grindys ir medinės perdangos.

Kybartų seniūnas Romas Šunokas sakė, kad artimiausiu metu avarinio namo langų ir durų angos bus užmūrytos, kad niekas į pastatą nebelandžiotų.

„Kvietėme šio namo gyventojų susirinkimą, bet niekas neatvyko. Kitą kartą atvyko vos keli. Jiems, atrodo, nerūpi jų nuosavybė. Šių būstų vertė nėra didelė, o remontas kainuoja brangiai.

Šis pastatas senas, tačiau nėra kultūros paveldo objektas“, – sakė seniūnas.

Griauti – brangu

Bendrovės „Kybartų darna“ direktorius Egidijus Ausiejus teigė, jog prieš dvejus metus, svarstant, ką daryti su žmonių ir ugnies nusiaubtu namu, buvo apskaičiuota, kad pastatą nugriauti kainuotų 63 tūkst. eurų.

„Namą atstatyti ir konservuoti kainuotų mažiau, bet jau nebėra ką, nes viskas išplėšta, stogas pradegęs“, – sakė E.Ausiejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.