Milijonas iš kišenės ir užduotis „Hanner“ – klos vietoj stadiono futbolo areną?

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Hanner“ už dalies buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijos, kurioje jau yra pastatyti statiniai, naudojimą valstybei sumokės 1 mln. eurų.

Pernai „Hanner“ pakeitė detalųjį planą, kuriame, priešingai nei ankstesniame, jau buvo numatyta vieta sporto objektui<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Pernai „Hanner“ pakeitė detalųjį planą, kuriame, priešingai nei ankstesniame, jau buvo numatyta vieta sporto objektui<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 „Hanner“ ketino užstatyti visą stadiono teritoriją. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 „Hanner“ ketino užstatyti visą stadiono teritoriją. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Šiuo metu „Žalgirio“ stadiono teritorijoje jau veikia 20 mln. eurų vertės „Marriot“ viešbutis, šalia jo baigiamas statyti taip pat 20 mln. eurų vertės biurų pastatas.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Šiuo metu „Žalgirio“ stadiono teritorijoje jau veikia 20 mln. eurų vertės „Marriot“ viešbutis, šalia jo baigiamas statyti taip pat 20 mln. eurų vertės biurų pastatas.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 1:10 PM, atnaujinta Aug 10, 2018, 3:22 PM

Generalinės prokuratūros teigimu, dar neužstatytoje teritorijos dalyje bendrovė galės statyti tik futbolo areną. Tačiau „Hanner“ savininkas Arvydas Avulis anksčiau yra sakęs, kad arenos šioje vietoje nestatys.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį patvirtino „Hanner“, prokurorų bei Nacionalinės žemės tarnybos taikos sutartį, pranešė Generalinė prokuratūra.

„Prokuroro nuomone, pasiektas kompromisas atitiks tiek viešąjį, tiek privatų interesą. Jis priimtas siekiant išvengti didelės žalos valstybei, visuomenei bei nuomininkui, siekiant privataus ir viešo intereso pusiausvyros, taip pat siekiant užtikrinti teisinį stabilumą“, – rašoma pranešime.

Generalinės prokuratūros teigimu, bendrovė valstybei vienkartinę kompensaciją įsipareigoja sumokėti per vieną mėnesį nuo sutarties įsigaliojimo dienos.

„Nacionalinė žemės tarnyba nebeturi jokių pretenzijų ir reikalavimų dėl valstybinės žemės. Kitą nuomojamo valstybinio sklypo dalį bendrovė šiuo metu gali naudoti tik futbolo arenos statybai“, – rašoma pranešime.

Teisme prokurorai ir Nacionalinė žemės tarnyba siekė, kad būtų nutraukta 1999 metais sudaryta valstybinio sklypo nuomos sutartis bei jos pakeitimai. „Hanner“ teisme reikalavo, kad tarnybos veiksmai būtų sustabdyti.

Šiuo metu „Žalgirio“ stadiono teritorijoje jau veikia 20 mln. eurų vertės „Marriott“ viešbutis, šalia jo baigiamas statyti taip pat 20 mln. eurų vertės biurų pastatas. Be to, parengtas ir antrojo biurų pastato projektas.

„Taikos sutarties patvirtinimo siekėme jau nuo praėjusių metų pabaigos, todėl dabartinį sprendimą vertinu kaip pagaliau įvykusį teigiamą pokytį. Esu įsitikinęs, kad šią situaciją geriausia spręsti būtent taikaus susitarimo keliu. Atrodo, kad taip pat galvoja ir visos kitos šio susitarimo pusės. Esame pasirengę atgaivinti šią vieną svarbiausių miesto teritorijų atsakingai ir kompleksiškai, todėl konstruktyvus dialogas su valstybinėmis institucijomis yra labai reikalingas“, – komentavo A.Avulis.

Įsigijo prieš penkerius metus

Beveik 8 hektarų ploto teritoriją tarp Olimpiečių, Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių „Hanner“ už 41 mln. eurų įsigijo iš Šiaulių banko, ją 2013-aisiais perėmusio iš bankrutavusio Ūkio banko.

Nacionalinei žemės tarnybai pernai vasarį inicijavus sklypo nuomos sutarties nutraukimą, pernai gegužę „Hanner“ pakeitė detalųjį planą, kuriame, priešingai nei ankstesniame, jau buvo numatyta vieta sporto objektui, nors jo statyti neketinta.

Vilniaus miesto taryba pernai balandį priėmė rezoliuciją, kurioje nurodyta, kad keičiant miesto bendrąjį planą, bus atsisakyta numatyto prioritetinio sporto ir pramogų objekto – nacionalinio „Žalgirio“ futbolo stadiono su daugiafunkciu kultūros ir pramogų centru.

Bendrajame plane šiame sklype ketinama numatyti plėtrą, atsisakant bet kokių privalomų reikalavimų ten numatyti futbolo stadioną.

Stadiono neketina statyti

„Hanner“ savininkas ir valdybos pirmininkas Arvydas Avulis dar kartą patvirtino, kad dabartiniai teritorijų planavimo dokumentai „Hanner“ įsisavinamoje buvusioje „Žalgirio“ stadiono teritorijoje numato futbolo areną, jos statyti bendrovė neketina.

Pasak A. Avulio, „Hanner“ taip pat neplanuoja atsisakyti arba pristabdyti teritorijoje jau suplanuoto antro biurų pastato projekto. Tuo metu Generalinė prokuratūra, penktadienį pranešusi apie „Hanner“, prokurorų bei Nacionalinės žemės tarnybos sudarytą taikos sutartį, pabrėžė, jog neužstatytą sklypo dalį bendrovė šiuo metu gali naudoti tik futbolo arenos statybai.

„Toks jau tas gyvenimas, kai visi mato tai, ką nori matyti. Turbūt prokurorams labai reikia stadiono. O mes jau ne kartą sakėme, kad yra priimta visa eilė sprendimų ir nutarimų, remiantis kuriais čia stadionas neplanuojamas“, – BNS sakė A. Avulis.

Jo teigimu, Vyriausybės strateginio planavimo komitetas dar 2014 metais priėmė sprendimą, kad Nacionalinis stadionas Vilniuje bus statomas Ozo gatvėje, Vilniaus taryba 2014-ųjų gruodį taip pat atsisakė planų statyti stadioną Rinktinės gatvėje (buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje) ir numatė jo statybą Ozo gatvėje.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.