Nuosavų namų trokštantis vilnietis išgavo ministro pažadą – taisys įstatymą

Vilnietis Arturas Tulupovas su žmona Lazdynuose nusižiūrėjo pirkti pusiau suremontuotą trijų kambarių butą. Jo savininkui sumokėjo rankpinigius ir sudarė sutartį, pagal kurią įsipareigojo būstą iki lapkričio įsigyti. Kitu atveju pora prarastų įmokėtus pinigus. Pirkdami butą sutuoktiniai vylėsi pasinaudoti valstybės subsidija, kuri teikiama jaunoms šeimoms pirmajam būstui įsigyti.

 Arturas su žmona norėtų apsigyventi Lazdynuose.<br>D.Umbraso nuotr.
 Arturas su žmona norėtų apsigyventi Lazdynuose.<br>D.Umbraso nuotr.
 Arturas su žmona norėtų apsigyventi Lazdynuose.<br>D.Umbraso nuotr.
 Arturas su žmona norėtų apsigyventi Lazdynuose.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 7:17 PM

„Vilniaus miesto būstui“ pateikę reikiamus dokumentus Arturas su žmona laukė atsakymo, tikėdamiesi, jog lengvatą gaus. Vis dėl to reikalai nesusiklostė taip, kaip vilniečiai planavo.

Paaiškėjo, kad jųdviejų pajamos panašiai 3 tūkst. eurų per metus viršija nustatytą ribą, iki kurios subsidija teikiama. Taip nutiko dėl to, kad A.Tulupovas dirba pagal individualią veiklą. Todėl pajamos Valstybinės mokesčių inspekcijos pažymoje, kuri privaloma pateikti pretenduojant į subsidiją, nurodomos neatmetus nei mokamų mokesčių, nei faktinių patirtų išlaidų.

Tą pabrėžė ir VMI atstovė Rūta Asadauskaitė: sprendžiant, ar suteikti paramą jaunoms šeimoms, norinčioms gauti paramą pirmajam būstui įsigyti, pagal turto deklaracijoje (VMI forma FR0001) teikiamus duomenis yra vertinamas gyventojo turimas turtas, o ne pajamos.

„Problema ta, kad komerciniai bankai mums vos vos duoda paskolą, o subsidijos negauname. Įdomiausia, kad atėmus 30 proc. išlaidoms nuo pajamų, į paramą jau galėtume pretenduoti. Tačiau „Vilniaus miesto būstas“ nieko negali padaryti, nes vertina pajamas, nurodytas konkrečioje VMI formoje“, – kalbėjo Arturas.

Jis mėgino VMI prašyti, kad ši išduotų pažymą, kurioje būtų atskaičiuotos jo patirtos išlaidos.

„Atsidūrėme aklagatvyje. VMI forma netobula, tačiau įstatymas nedaro jokių išlygų, – kalbėjo vyras. – Jei nieko nepavyks pasiekti, teks prašyti giminių pagalbos“.

Tokia tvarka

„Situacija žinoma, tačiau įstatymai, teisės aktai ar taisyklės nenumato galimybių Savivaldybei ar savivaldybės įgaliotai institucijai išskaičiuoti metinėje pajamų deklaracijoje (GPM308) nurodytų išlaidų“, – lrytas.lt aiškino „Vilniaus miesto būsto“ specialistė Daiva Kazlauskienė.

Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme nurodyta, kad tokią paramą gaunantys asmenys ir šeimos privalo deklaruoti turimą turtą įskaitant ir gautas pajamas.

Prie prašymo dėl teisės į paramą būstui įsigyti pateikiami papildomi dokumentai, vienas iš kurių yra Asmens (šeimos) turto (įskaitant gautas pajamas) deklaracija už kalendorinius metus.

„Gyventojų turto deklaravimo įstatymas nustato gyventojams nuosavybės teise priklausančio turto ir turimų piniginių lėšų deklaravimą, taip pat turto – įskaitant ir gautas pajamas – deklaravimą.

Metinės gyventojo (šeimos) turto deklaracijos pagal VMI formą FR0001 ir jos priedų užpildymo, teikimo ir tikslinimo taisyklėse numatyta, kad pajamos, gautos verčiantis individualia veikla (pagal verslo liudijimą ar ją įregistravus), deklaruojamos visos, neatėmus su ta veikla susijusių leidžiamų atskaitymų ir /ar mokestinių nuostolių“, – galiojančią tvarką komentavo D.Kazlauskienė.

Pasieks savo?

Vis dėlto A.Tulupovas rankų nenuleido – susitiko su Socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu.

„Gerbiamo Arturo iškelta problema – labai svarbi. Šiuo metu teisės aktai skirtingai traktuoja asmenų, vykdančių individualią veiklą pagal individualios veiklos vykdymo pažymą, grynąsias metines pajamas: Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas leidžia 30 proc. atskaitymus nuo gautų (uždirbtų) individualios veiklos pajamų, o Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatyme minėti atskaitymai nėra vertinami. Dėl šios priežasties šeimos grynosios metinės pajamos viršija nustatytus dydžius ir šeima negali pasinaudoti parama būstui įsigyti“, – po A.Tulupovo susitikimo su ministru sakė L.Kukuraičio atstovė Eglė Samoškaitė.

Jos teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skubos tvarka inicijuos Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pakeitimą ir siūlys, kad, nustatant teisę į paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti, asmenų, vykdančių individualią veiklą pagal individualios veiklos vykdymo pažymą, grynosios metinės pajamos būtų vertinamos išskaičiavus leidžiamus atskaitymus. Tiesa, kad toks įstatymo pakeitimas įsiteisintų, dar reikia Seimo pritarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.