Kulautuvoje iškils nauja neįprastos formos bažnyčia

Kauno rajono Kulautuvos miestelio tikinčiųjų bendruomenė džiaugiasi, kad netrukus vėl turės maldos namus – buvo pašventinti atstatomos Švč.Mergelės Marijos Vardo bažnyčios pamatai.

Kulautuvoje vietoj sudegintos bažnyčios iškils nauji maldos namai.
Kulautuvoje vietoj sudegintos bažnyčios iškils nauji maldos namai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2018, 10:54 AM, atnaujinta Oct 8, 2018, 10:55 AM

„Dievui laiminant mes ją pastatysime!“ – toks šūkis nuskambėjo Kulautuvos parapijos namuose, kur mišias aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, o jam talkino visas būrys vyskupijos kunigų.

Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos Vardo bažnyčios klebonas Antanas Gražulis džiaugėsi prasidėjusiomis statybomis, tačiau pabrėžė, kad labai svarbu statyti bažnyčią savo širdyse ir bendruomenėje.

Pušyno gatvėje tarpukariu statyta medinė Kulautuvos bažnytėlė su unikaliais drožiniais ir paveikslais buvo sudeginta 2012 metais. Nuo tada tikintieji glaudžiasi laikinuose maldos namuose ir laukia šventovės atstatymo.

Dariaus Jakubausko vadovaujama architektų komanda suprojektavo kryžiaus formos bažnyčią. Jos ašis nukreipta iš rytų į vakarus, o visą siluetą užbaigia šviesos bokštas, simbolizuosiantis Mergelės Marijos karūnavimą. Bažnyčios choras įsikurs balkone.

Šoninėse navose suprojektuota koplyčia ir krikštykla. Pagrindinėje ašyje – altorius, šalia jo – sakykla ir kunigų sėdės. Taip pat planuojama įrengti dvi zakristijas: viena bus skirta kunigams, kita – vaikams.

Bažnyčios grindims bus naudojamos deginto ir šlifuoto akmens juostos, apdailai – natūrali mediena. Šventovė bus pritaikyta ir neįgaliesiems. Planuojamas statinio plotas – 301 kvadratinis metras. Sklype išlikusi nedidelė medinė varpinė.

Aukos Kulautuvos bažnyčiai buvo renkamos įvairiais būdais: per atlaidus Šiluvoje, nemažai tikinčiųjų skyrė 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio, lėšų aukojo seserys vienuolės, net arkivyskupas L.Virbalas.

Kauno rajono savivaldybė Bažnyčių programai kasmet skiria 100 tūkst. eurų. Šias lėšas pagal poreikį skirsto Kauno ir Vilkaviškio vyskupijos. Dalis šių lėšų bus skirta ir Kulautuvos bažnyčiai statyti.

Kulautuvos bažnyčia yra antra po gaisro atstatoma šventovė Kauno rajone. 2015 metais tikinčiųjų bendruomenės, rėmėjų ir savivaldybės pastangomis iš pelenų pakilo Paštuvos Šv.Barboros bažnyčia.

Šiuo metu restauruojama gotikos šedevru laikoma Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia.

Dauguma Kauno rajono bažnyčių ir jose esančių sakralinių vertybių yra įtrauktos į Kultūros paveldo registrą, todėl jas svarbu išsaugoti. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.