Kaip išsirinkti patikimą daugiabučio administratorių?

Šiuo metu Vilniuje vyksta daugiabučių namų administratorių atranka. Joje dalyvauja per 40 įmonių, ir visos jos teigia, kad yra geriausios. Tačiau kaip žinoti, kurie administratoriai tikrai dirba, o kurie tik dalija tuščius pažadus? Kaip nesuklysti, protingai pasirinkti ir užsitikrinti, kad sukauptos namo lėšos neatitektų sukčiams?

Vieni svarbiausių kriterijų renkantis namo administratorių – patirtis, finansinis patikimumas ir sugebėjimas girdėti, ką sako klientas.
Vieni svarbiausių kriterijų renkantis namo administratorių – patirtis, finansinis patikimumas ir sugebėjimas girdėti, ką sako klientas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2018, 3:38 PM

Didelę patirtį turintys pastatų priežiūros specialistai sako, kad iš pirmo žvilgsnio, pamačius balsavimo protokolą, gyventojams gali būti sunku išsirinkti kokybiškas paslaugas teikiančias įmones. Mat jų sąraše yra daugiau nei 40, todėl norint išsirinkti geriausią, reikia žinoti keletą svarbiausių kriterijų.

Pastatų administravimo lyderės, bendrovės „Mano Būstas“ specialistai rekomenduoja rinktis tik tuos administratorius, kurie dirba pagal pastatų priežiūros standartą. Anot jų, Vilniuje tokias paslaugas teikia 10 įmonių.

Pasak „Mano Būsto“ Daugiabučių namų admininstravimo departamento direktoriaus Mindaugo Genio, vienas svarbiausių kriterijų, į kurį būtina atsižvelgti renkantis namo administratorių – finansinis įmonės patikimumas ir sugebėjimas saugoti gyventojų sukauptas lėšas.

„Gyventojams visada patariame pasidomėti, ar įmonė yra finansiškai patikima. Mat svarbu, kad ji neiššvaistytų namo kaupiamųjų lėšų, o būtų tarsi patikima saugykla, nebankrutuotų ir nesiektų jūsų sąskaita spręsti savo finansinių problemų, o už brangesnius darbus galėtų suteikti išsimokėjimo galimybę. Šiuos aspektus nesunku patikrinti“, – teigia M.Genys.

Kitas svarbus kriterijus – administratoriaus pasiekiamumas ir požiūris į klientą. Kokybiškas paslaugas teikianti įmonė privalo spręsti visas su namo priežiūra susijusias problemas ne tik darbo valandomis, bet, esant reikalui, ir naktį, poilsio bei švenčių dienomis. Todėl labai svarbu, kad administratorius turėtų nuosavą ir visą parą veikiančią avarinę tarnybą, Klientų aptarnavimo centrą bei Klientų asmeninius vadybininkus.

M.Genio teigimu, gyventojai, renkantys savo namo prižiūrėtoją, turėtų pasidomėti, ar jis turi techninius pajėgumus prižiūrėti inžinerines namo sistemas, gali pasiūlyti inovatyvius sprendimus, žino kiekvieno namo „ligos istoriją“, o daugiabučio priežiūrą vykdo kvalifikuoti ekspertai, bet ne šarlatanai.

Panašios nuomonės laikosi ir Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis. Jo nuomone, po to, kai Vilniaus savivaldybė paskelbė visuotinę administratorių atranką, savo paslaugas suskubo siūlyti mažai žinomos įmonės, neturinčios nei patirties, nei resursų.

„Žvelgiant į šį procesą galima drąsiai teigti, kad situacija yra sunkiai suvokiama, nes atrankos procese gali dalyvauti bet kas, kas įsirašys į administratorių sąrašą. Tai gali būti įmonės be patirties, su 2-3 darbuotojais, mokantys 50-200 eur. atlyginimus. Ar tokios įmonės gali užtikrinti daugiabučio namo ir jame esančių sudėtingų inžinerinių sistemų priežiūrą? Labai abejoju. Šiuo metu yra net tokių įmonių, kurios siūlo administravimo paslaugas teikti už vieną centą. Sutikite, nieko apie namo priežiūrą neišmanančiam žmogui tai gali atrodyti labai patraukli kaina, tačiau už ją nerealu teikti bent minimalios kokybės paslaugas. Taigi iš esmės niekas nekontroliuoja, kokios įmonės siūlo administruoti namus“, – dėstė J.Antanaitis.

Jo teigimu, blogiausia, kad tokioje situacijoje labiausiai nukenčia gyventojai, kurie nėra apsaugoti nuo „vienadienių“ administratorių vilionių.

„Kad ir kaip tai skambėtų ironiškai, bet niekas negali garantuoti, kad pasirinkus pigias paslaugas siūlančias įmones vėliau neteks gailėtis. Savivaldybė nekontroliuoja įmonių patikimumo, todėl pasirinkus įmonę be patirties, su keliais darbuotojais ir mokančias pusę minimumo, galima labai smarkiai nudegti“, – pabrėžė J.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.