Žvėryno aktyvistai apėjo visas statybas kontroliuojančias įstaigas ir prokuratūrą

Žvėryno bendruomenė jau spėjo kreiptis į visas statybas kontroliuojančias įstaigas ir prokuratūrą, mėgindama pastoti kelią naujoms statyboms prie tvenkinio, esančio prie Latvių ir Birutės gatvių.

Žvėryno gyventojai įsitikinę, kad jei čia iškils daugiabutis, bus subjaurotas kraštovaizdis ir pažeista ekosistema.<br>T.Bauro nuotr.
Žvėryno gyventojai įsitikinę, kad jei čia iškils daugiabutis, bus subjaurotas kraštovaizdis ir pažeista ekosistema.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 4:09 PM

Prie Žvėryne tyvuliuojančio tvenkinio turėtų iškilti keturių aukštų daugiabutis su požemine automobilių stovėjimo aikštele.

Pasak bendruomenės valdybos pirmininkės Danutės Jokubėnienės, mažesnė bėda būtų, jei ten būtų statomas kotedžas. Tačiau dabar detaliajame plane numatytas griozdas jautrioje ir gražioje rajono vietoje.

Kelią nuties prie kranto?

Anot D.Jokubėnienės, viskas prasidėjo, kai nedidelis sklypas prie tvenkinio buvo grąžintas savininkui, po to kelis kartus perparduotas.

Sumanymas statyti daugiabutį su požemine aikštele Žvėryno bendruomenei atrodo netinkamas jau vien dėl to, kad toje vietoje po žeme teka daugybė šaltinių, maitinančių tvenkinius, kurie ir taip jau senka.

„Be to, prie sklypo nėra privažiavimo, tad sugalvota prie pat tvenkinio kranto, apsaugos zonoje, tiesti kelią“, – stebėjosi D.Jokubėnienė. Siūlomas įvažiavimas į sklypą – vos 2 metrai nuo tvenkinio kranto, tai iš esmės nepriimtina kultūros vertybės atžvilgiu.

Kuriozas: kelias planuojamas ne tik vandens telkinio apsaugos zonoje, bet net jo šlaite. Beje, toje vietoje jis itin aukštas, 6–8 metrų. Tiesiant kelią šlaitą reikėtų arba visiškai nukasti, arba pilti daugybę grunto.

Problemą galėjo išspręsti

Formuodamas sklypą restitucijai šioje teritorijoje Miesto plėtros departamentas privalėjo numatyti ir privažiavimą prie jo.

Jau prieš penkerius metus per to paties sklypo detaliojo plano svarstymą aktyvistai siūlė ieškoti kito, alternatyvaus, kelio į sklypą.

Vienas pasiūlymų buvo kreiptis į savivaldybę dėl galimo įvažiavimo iš Blindžių gatvės. Tuo metu ši buvusio stadiono teritorija priklausė Užsienio reikalų ministerijai.

Dabar šioje teritorijoje jau planuojamos statybos, tad savivaldybė privalėtų ieškoti kitų būdų šiai problemai išspręsti.

Užkliuvo užstatymo tankis

„Jei prasidėtų statybų darbai, būtų padaryta negrįžtama žala aplinkai ir miestui, sunaikinta viešoji erdvė, turinti unikalų gamtovaizdį ir kultūrinį palikimą, imtų nykti vandens telkiniai, išsidėstę vandens malūno teritorijoje“, – įsitikinę Žvėryno gyventojai.

Anksčiau jie buvo pareiškę, kad užstatymo aukštis iki 22 metrų leistinas Žvėryno šiaurinės dalies planavimui, o šiai teritorijai, esančiai šalia kultūros vertybės, ant tvenkinio skardžio, neturėtų būti taikomas.

Jų įsitikinimu, negalimas šiai teritorijai ir detaliojo plano siūlomas 70 procentų užstatymo tankis, kuris pažeistų ne tik kultūros vertybės vizualinę apsaugą, bet ir aplink esančios rekreacinės teritorijos egzistavimą.

Nėra hidrologinių tyrimų

Prieštaraujantys statyboms bendruomenės nariai priminė, kad darbai planuojami antrojoje Neries terasoje, saugomoje kaip upės karkasas.

Žvėryno vandens malūno tvenkiniai maitinami ne tik šaltinio Latgalių gatvėje ir aplink esančių versmių, bet ir gruntinio vandens, atitekančio iš šiaurinės Karoliniškių kalvų dalies, todėl teritorijos detaliajam planui buvo būtini hidrologiniai tyrimai. Jie nebuvo pateikti.

Vandens šaltiniai ne tik palaiko tvenkinių ekosistemą, bet ir saugo juos nuo užpelkėjimo.

Beje, Geologijos tarnybos specialistai praėjusiais metais jau patvirtino, kad Žvėryno tvenkiniai senka dėl netinkamų statybos darbų aplinkinėse teritorijose.

Malūną ir taip jau saugo

Net pasiūlę, kad būtų parengtas specialusis teritorijos aplink kultūros paveldo objektą vandens malūną planas, Žvėryno bendruomenės atstovai išgirdo neigiamą atsakymą.

Vandens malūnas yra šalia numatyto keturių aukštų daugiabučio namo. Tačiau Kultūros paveldo departamento vadovai įsitikinę, kad specialiojo plano net neįmanoma parengti, nes teritorija mažesnė negu 2 hektarų.

Tiesa, vandens malūnas, kaip ir sklypas planuojamam daugiabučiui, patenka į Vilniaus senamiesčio ir miesto istorinės dalies apsaugos zoną.

Jai taikomi paveldosaugos reikalavimai.

Tikina, kad vaizdas pasikeis

Sklypo prie Birutės ir Latvių gatvių detaliojo plano rengimo projektui vadovavusi architektė Rasa Druskienė sakė, kad Žvėryno bendruomenei labiausiai kliuvo privažiavimas prie būsimo daugiabučio.

Nors privažiavimo projektas buvo patvirtintas, leidimas gautas, vietos gyventojai vis tiek protestavo.

„Vizualiai atrodo, kad privažiavimui nėra vietos, mat šalia esančio privataus namo tvora yra visai šalia tvenkinio, nors iš tikrųjų ji juosti sklypą turėtų ties jo riba. Jei tvora bus perkelta, vaizdas pasikeis“, – žadėjo architektė.

Jos nuomone, reiškiami priekaištai dėl tvenkinio nėra teisingi: „Atsižvelgėme į šio vandens telkinio tvarkymo planą, apsaugos juostas, projektą suderinome su aplinkosaugininkais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.