Absurdas: kauniečio mediko kieme svetimi žmonės šeimininkauja lyg savo namuose

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas Vytenis Trumpickas dvejus metus kovoja ne dėl sportininkų sveikatos, o dėl netikėtos problemos. Savivaldybės įmonė iš jo sklypo nenori iškelti fekalinių nuotekų siurblinės. Teisinasi, kad nėra kur.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas V.Trumpickas priverstas bylinėtis su įmone „Kauno vandenys“, nes ji nesutinka iš jo sklypo iškelti siurblinės.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas V.Trumpickas priverstas bylinėtis su įmone „Kauno vandenys“, nes ji nesutinka iš jo sklypo iškelti siurblinės.
„Kauno vandenų“ darbininkai nuo 2016 metų su technika į mediko sklypą, kuriame po žeme įrengta jų siurblinė, pradėjo važiuoti kelis sykius per mėnesį.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kauno vandenų“ darbininkai nuo 2016 metų su technika į mediko sklypą, kuriame po žeme įrengta jų siurblinė, pradėjo važiuoti kelis sykius per mėnesį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas V.Trumpickas priverstas bylinėtis su įmone „Kauno vandenys“, nes ji nesutinka iš jo sklypo iškelti siurblinės.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas V.Trumpickas priverstas bylinėtis su įmone „Kauno vandenys“, nes ji nesutinka iš jo sklypo iškelti siurblinės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 7:59 PM

Garsus fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas V.Trumpickas jau keletą metų savo laiką skiria ne tik tiesioginėms pareigoms. Dalį jo tenka praleisti teismuose.

Kaunietis siekia, kad iš jo sklypo Romainiuose būtų iškelta savivaldybės įmonės „Kauno vandenys“ siurblinė, kuria naudojasi ir nemažai kitų aplink V.Tumpicko namą esančių pastatų. Mediko teigimu, sklype siurblinė buvo įrengta jam nežinant ir dėl to kaltas dar 2005 metais sklypą Romainiuose, Lubinų gatvėje, padėjęs įsigyti nekilnojamojo turto plėtotojas Giedrius Pauža.

Prižiūrėdama siurblinę, esančią privačiame sklype, įmonė jo šeimininkui sukelia daug nepatogumų.

Kauno apylinkės teismas tokį prašymą patenkino.

Tačiau „Kauno vandenys“ su tokiu sprendimu nesutiko. Abi pusės grumsis Kauno apygardos teisme.

Elgėsi lyg savo valdose

Reabilitologas V.Trumpickas pasakojo, kad sklypą Romainiuose, Lubinų gatvėje, įsigijo 2005 metais iš tuo metu čia nekilnojamojo turto verslą plėtojusio G.Paužos.

„Dokumentuose nebuvo pažymėta, jog sklype gali būti kokia nors siurblinė. Kad ji egzistuoja, sužinojau kur kas vėliau. Greičiausiai ji buvo įrengta, kol sklypas dar buvo tuščias ir aš čia negyvenau“, – pasakojo V.Trumpickas.

Medikas sakė, kad įmonės „Kauno vandenys“ darbininkai nuo 2016 metų su savo technika į jo sklypą pradėjo važiuoti kelis sykius per mėnesį.

„Užtverdavo išvažiavimą iš kiemo, savo technika gadino kiemo veją, vėliau vietoj jos išgrįstas trinkeles. Šeimininkavo lyg savo namuose“, – pasakojo kaunietis.

Namo gyventojų kantrybė šseko tada, kai kartą mediko žmona turėjo išvažiuoti iš namų, bet darbininkai neva įžūliai ir net su keiksmažodžiais atrėžė, kad savo technikos nepatrauks ir važinės į kiemą kiek tik norės.

Sutiko tik įrengti vamzdžius

V.Trumpickas teigė, kad su įmonės atstovais aiškinosi, kaip nutiko, kad siurblinė yra jo sklype.

„Kauno vandenys“ siurblinę iš nekilnojamojo turto plėtotojų įsigijo 2012 metais. Įmonės atstovai teigė, kad toje vietoje, kur po žeme yra siurblinė ir ją dengia šulinio dangtis, yra servitutas, todėl jie turi visas teises patekti prie siurblinės, kada jiems reikia“, – pasakojo V.Trumpickas.

Tačiau, V.Trumpicko teigimu, žemės sklypo dokumentuose nei siurblinės, nei servituto nėra ir nebuvo.

„Buvau pasirašęs sutikimą, kad sklype būtų nutiesti tik paprasti vamzdžiai nuotekų komunikacijoms įrengti“, – tikino medikas.

Todėl jis nusprendė „Kauno vandenų“ darbininkų į savo kiemą daugiau nebeįleisti.

Bylinėjosi dvejus metus

„Kauno vandenys“ kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, kuriame siekė, jog jiems būtų sudaryta galimybė patekti prie siurblinės. Teismas tai padaryti leido.

Tada jau V.Trumpickas kreipėsi į teismą.

„Pateikiau iš Nacionalinės žemės tarnybos gautą dokumentą, kad sklype jokio servituto niekada nebuvo, ir prašiau, kad siurblinė iš mano sklypo būtų iškelta“, – pasakojo V.Trumpickas.

Teismai vyko 2 metus. Šių metų birželio mėnesį teisėjai V.Trumpicko ieškinį patenkino ir „Kauno vandenis“ įpareigojo, kad siurblinė būtų iškelta iš sklypo per 6 mėnesius.

Tačiau Kauno savivaldybės įmonė su tokiu teismo sprendimu nesutiko, pateikė apeliaciją.

„Su „Kauno vandenų“ atstovais ne kartą kalbėjausi. Bandėme gražiuoju ieškoti išeičių. Tačiau susitarti nepavykdavo. Manau, kad jie nori išsisukti pigiau, gauti galimybę šeimininkauti mano kieme, kad nereikėtų atlikti brangių siurblinės perkėlimo darbų“, – įsitikinęs V.Trumpickas.

Medikas teigė, kad kol vyko teismai, prarado nemažai laiko ir negalėjo dirbti tiesioginio savo darbo. Patyrė ir nuostolių, nes jo kiemas buvo darkomas ir niokojamas.

Prijungė daugiau namų

V.Trumpicko advokatas Kęstutis Jonaitis patikslino, kad perkant žemės sklypą dokumentuose buvo nurodyta, kad šiame kvartale yra 5 nuotekų šuliniai, vienas patenka į V.Trumpicko sklypą.

Tačiau siurblinė dokumentuose nebuvo nurodyta.

Advokatas pasakojo, kad aplink toliau buvo formuojami sklypai. Jų buvo suformuota dar bene 40.

„Visų jų kanalizacijos nuotekos buvo prijungtos prie tos pačios sistemos. Kadangi nuotekų kiekis padidėjo, o V.Trumpicko sklypas yra gatvės pabaigoje ir žemiausioje vietoje, siurblinė ėmė dažniau kimštis. „Kauno vandenų“ darbininkai ją dažnai pradėjo valyti, taisyti, siurbti nuotekas“, – sakė advokatas.

Pasak K.Jonaičio, „Kauno vandenų“ atstovai reikalavo, kad V.Trumpickas į savo sklypą juos įleistų bet kuriuo paros metu, kad pasakytų vartų signalizacijos kodą, jei išvyktų atostogauti.

„Be to, siurblinė yra keli metrai nuo namo savininko virtuvės lango. Galima įsivaizduoti, kokie kvapai tvyro, kai iš ten siurbiamos fekalijos. Name nei visavertiškai gyventi įmanoma, nei jo parduoti, nes sklypo ir pastato vertė gerokai sumažėjo dėl kieme esančios siurblinės“, – sakė advokatas.

Jokių dokumentų nerodė

K.Jonaitis tvirtino, kad „Kauno vandenys“ V.Trumpickui nerodė jokių vandens ir fekalijų nuotekų tinklų projektų, jų išdėstymo schemų.

„Kyla klausimas, kaip jie galėjo eksploatuoti nuotekų tinklą, jei apie tai sklypo savininkas nieko nežinojo ir tokio sutikimo nedavė“, – kalbėjo advokatas.

V.Trumpickas ir jo advokatas teismo prašė priteisti 6 tūkstančius 612 eurų žalai atlyginti.

„Per dvejus metus, kol vyko teismai, „Kauno vandenų“ atstovai važinėdami laužė kiemo trinkeles. Buvo pasamdytos trys įmonės, jos apskaičiavo, kokia žala gali būti padaryta. Pasirinkome mažiausią nustatytą sumą. Teismas atmetė mūsų prašymą atlyginti šią žalą, bet mes to prašysime apeliaciniame teisme“, – sakė advokatas.

Gelbėjo nuo galimų nelaimių

Įmonės „Kauno vandenys“ administracijos ir bendrųjų reikalų direktorius Ramūnas Šulskus sakė, kad V.Trumpicko minima siurblinė Lubinų gatvėje pastatyta 2006 metais, kartu įrengtas ir nuotekų tinklas, kurio sudėtinė dalis buvo ir siurblinė.

2005 metais, jo teigimu, tinklų statytojui V.Trumpickas davė notarinį sutikimą.

„Kodėl siurblinė buvo pastatyta privačiame sklype, bendrovė negali komentuoti, nes nuotekų tinklus kartu su siurbline iš tinklų savininko statytojo bendrovė įsigijo pagal notarinę sutartį 2012 metų liepos mėnesį“, – sakė R.Šulskus.

Bendrovė „Kauno vandenys“, pasak įmonės atstovo, įsigijusi nuotekų tinklus privalėjo juos prižiūrėti ir remontuoti, to nedarant būtų kilęs pavojus visai bendruomenei – gyventojai galėjo būti užlieti nuotekomis.

„Atliekant nuolatinę priežiūrą buvo siekiama išvengti žalos tiek pačiam V.Trumpickui, tiek kitiems gyventojams“, – sakė R.Šulskus.

Bylą teisme pralaimėjo

„Kauno vandenų“ atstovas teigė, kad V.Trumpickas iki 2016 kovo mėnesio neprieštaravo dėl siurblinės priežiūros, tačiau kai nebeįleido bendrovės darbuotojų atlikti siurblinės remonto darbų, „Kauno vandenys“ kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, prašė įpareigoti V.Trumpicką leisti patekti į siurblinę ir atlikti remonto ir priežiūros darbus.

„V.Trumpickas pateikė priešieškinį, kuriuo reikalavo iš bendrovės priteisti jam padarytą turtinę žalą – 6 tūkstančių 612 eurų, taip pat neturtinę žalą ir įpareigoti ieškovą ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo sprendimo įsiteisėjimo iškelti siurblinę iš privačios valdos, esančios Lubinų g. 58, užtikrinant paslaugos teikimą paslaugų vartotojams“, – sakė R.Šulskus.

Kauno apylinkės teismas priėmė sprendimą, kuriuo iš dalies tenkino V.Trumpicko priešieškinį – atmetė reikalavimus dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo, tačiau bendrovę įpareigojo per 6 mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos iškelti siurblinę iš privačios valdos užtikrinant paslaugos teikimą vartotojams.

Iškelti siurblinės nėra kur?

„Kauno vandenys“ su pirmosios instancijos teismo sprendimu nesutiko, todėl Kauno apygardos teismui buvo pateiktas apeliacinis skundas.

„Su priimtu sprendimu bendrovė nesutiko, nes teismas neatsižvelgė į tai, jog siurblinės iš esamos vietos iškelti neįmanoma – trukdo techninės priežastys. Iškėlus siurblinę kistų vamzdžių nuolydžiai, susidarytų alkūnės, dėl to vamzdžiai užsikimštų ir keltų didelių nepatogumų visiems gatvės gyventojams“, – sakė „Kauno vandenų“ atstovas.

Kitas argumentas, pasak R.Šulskaus, fiziškai nėra vietos, kur siurblinę būtų galima perkelti.

„Taip pat teismo sprendime neaišku, kaip ir kokių vartotojų interesus dėl paslaugos teikimo reikėtų užtikrinti iškeliant siurblinę, kurios faktiškai iškelti neįmanoma“, – sakė įmonės atstovas.

Šiuo metu byla yra Kauno apygardos teisme, apeliacinės instancijos teismo „Kauno vandenys“ prašo pirmos instancijos teismo sprendimą panaikinti ir atmesti V.Trumpicko priešieškinį.

Pateikė kitokią versiją

V.Trumpicko minėtas G.Pauža sakė, kad tarpininkavo medikui įsigyjant sklypą ir rengė detalųjį jo planą.

„Pirminiame detaliajame plane buvo numatyta, kad toje vietoje, kur yra siurblinė, bus priežiūrai skirtas takas, prie kurio galėtų privažiuoti įvairių tarnybų automobiliai. Pagal reikalavimus buvo įrengta ir siurblinė, kurią „Kauno vandenys“ nupirko. Visi dokumentai buvo sutvarkyti. Dabar V.Trumpicko sklypas yra didesnis, todėl siurblinė ir atsidūrė jo sklype“, – teigė G.Pauža.

Taip pat verslininkas įsitikinęs, kad V.Trumpickas staiga tapo nepatenkintas siurbline dėl kitų priežasčių.

„Gal jis nori pasireklamuoti, o gal turi nuoskaudų, kad turėjau su juo kitų verslo sandorių, už kuriuos jam teko sumokėti“, – sakė G.Pauža.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą