Kauno paveldosaugininkai sunerimę – ant kapinyno planuoja statyti namus

Kauno paveldosaugosaugos specialistai nerimauja dėl grąžinamų žemės sklypų ir planuojamų statybų teritorijoje šalia Kulautuvos, kurioje yra istoriškai vertingas XII-XIV amžių kapinynas.

NŽT nurodo, kad šiuo metu statybos leidimai nėra išduodami.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
NŽT nurodo, kad šiuo metu statybos leidimai nėra išduodami.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 9:44 AM

Dienraštis „Kauno diena“ rašo, kad Virbaliūnų kaime esančiame kapinyne, kuris užima daugiau nei 7,5 ha teritoriją, jau stovi šeši gyvenamieji namai.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyr. valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė tvirtino, kad 2002-aisiais išduoti statybos leidimai buvo sustabdyti įsikišus KPD, tačiau tvirtina, kad kapavietes supa jau suformuoti žemės sklypai ir kalbama apie ketinimus išduoti naujus statybos leidimus.

Teigiama, jog šiame kapinyne žmonės laidoti su labai turtingomis įkapėmis, papuošalais, čia archeologai randa vertingų radinių: žirgų žąslų, balnakilpių, kitų raitelio įrangos detalių, medinių bei odos dirbinių, įvairių įrankių.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nurodo, kad teritorijoje yra atkurtos nuosavybės teisės į 46 žemės sklypus, tačiau patikino, kad tarnybos žiniomis, šiuo metu statybos leidimai nėra išduodami. NŽT neatmeta galimybės, kad KPD galėtų perimti teritoriją visuomenės poreikiams, tuomet savininkams būtų mokamos kompensacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?