Tikrinę ir pažeidimų neradę inspektoriai vis vien siūlo griauti kauniečių namą

Ar šešių atskirai gyventi tinkamų apartamentų vienbutį namą reikėtų laikyti daugiabučiu? Tokį galvosūkį Palangos teismui pateikė pastatą prašanti griauti Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Statybų inspektoriai reikalauja pataisius projektą namą perstatyti, o jei savininkas to nepadarys – nugriauti.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Statybų inspektoriai reikalauja pataisius projektą namą perstatyti, o jei savininkas to nepadarys – nugriauti.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2018, 12:27 PM

Žinomo architekto Gintauto Natkevičiaus suprojektuotam ir kauniečio Alvydo Augio pernai Palangoje pastatytam vasarnamiui iškilo pavojus.

Šių metų pradžioje patikrinę šio statinio dokumentus statybų inspektoriai padarė savininkui ir Palangos savivaldybei netikėtą išvadą – leidimas statyti yra išduotas neteisėtai, nes jo projektas neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Todėl pataisius projektą namas turėtų būti perstatytas, o jeigu savininkas to nepadarys – nugriautas.

Inspektoriai regi daugiabutį

Statybos inspekcija įtaria, kad statinio projekte deklaruojamas kaip vienai šeimai skirtas vienbutis 417 kvadratinių metrų bendro ploto, dviejų aukštų su mansarda gyvenamasis namas neatitinka tokio namo požymių.

Taip leidžia manyti simetrinė pastato aukštų planinė struktūra, kiekviename aukšte formuojamos dvi viena kitai simetriškos nišos virtuvei ir patalpos sanitariniam mazgui.

Anot statybos inspektorių, suprojektuotas patalpas galima pritaikyti šešių butų poreikiams, į kiekvieną butą patenkant iš bendros laiptinės.

Pagal statybos reglamentą, atskiras butas yra gyvenamojo namo dalis iš vieno ar kelių gyvenamųjų kambarių, virtuvės ir kitų patalpų, kurios atitvaromis atskirtos nuo bendrojo naudojimo patalpų, kitų butų ar negyvenamųjų patalpų.

Statybų inspektoriai nusprendė, kad šitoks patalpų planavimas Palangoje pastatytame name primena daugiabutį gyvenamąjį namą, o statinio projektas pažeidžia Statybos įstatymo reikalavimus, pagal kuriuos statinio architektūra turi atitikti statinio paskirtį.

Be to, trijų ir daugiau butų gyvenamieji pastatai projektuojami pagal kitus reikalavimus, o toks statinys negali atsirasti vienbučiams ir dvibučiams namams skirtoje miesto teritorijoje.

Dvi skirtingos išvados

Tačiau dabar nugriauti namą teismo prašanti Statybos inspekcija šio pastato statybos dokumentus yra tikrinusi ne kartą ir, jokių pažeidimų neaptikusi, pernai patvirtino statybos darbų baigimo aktą.

Ieškinį teismui pasirašęs Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento Teisės ir bendrųjų reikalų skyriaus vedėjas Tadas Būdvytis prieš pusantrų metų kaip šio departamento laikinasis vadovas pasirašė kitą raštą.

Tuomet atsakyme į skundą dėl statybos teisėtumo T.Būdvytis teigė, kad statybą leidžiantis dokumentas šio vienbučio gyvenamojo namo projektui išduotas teisėtai.

Kodėl tikrinant tuos pačius statybos dokumentus tas pats departamentas padarė dvi priešingas išvadas, teisindamasis Statybos inspekcijos vidaus tvarka, T.Būdvytis paaiškinti atsisakė.

Skirtas didelei šeimai?

Tačiau toks valstybinės institucijos blaškymasis neliko nepastebėtas šio namo šeimininkų.

Savo atsiliepime teismui kauniečių šeima teigia, kad statybų eigoje statinio dokumentai Statybos inspekcijos buvo tikrinami ne kartą ir anksčiau jokių pažeidimų nebuvo pastebėta.

Statybos inspektoriai neaptiko jokių nukrypimų nuo projekto, todėl tik dabar kilę įtarimai turėjo būti reiškiami dar 2016 metais pradėjus statyti namą.

Namo šeimininkus labiausiai nustebino inspekcijos išvada, kad toks pastatas nėra pritaikytas ir patogus naudoti vienos šeimos poreikiams.

Statybos inspekcijos įtarimus kauniečiai vertina kaip niekuo nepagrįstas prielaidas ir subjektyvią nuomonę.

Anot jų, teisės aktais nėra apribotas nei vienbučio namo plotas, nei jame esančių virtuvių ar dušo patalpų skaičius.

Namo savininkų teigimu, pastatytas vasarnamis skirtas ir naudojamas ne tik jų, bet ir jų vaikų šeimoms bei tėvų poilsiui, kuriam būtini atskiri patogumai.

Nesuskaičiuoja namo aukštų

Tačiau, anot šio namo statybų eigą atidžiai sekusių kaimynų, teigdami, kad didelis vasarnamis yra skirtas tik didelės jų šeimos poilsiui, pastato šeimininkai gudrauja.

„Visą vasarą „Juoduoju gintaru“ pavadinto vasarnamio apartamentai buvo reklamuojami visame pasaulyje populiarioje gyvenamųjų patalpų nuomą siūlančioje svetainėje.

Kurorto centre, netoli jūros, esantys apartamentai tarp poilsiautojų buvo tokie populiarūs, kad jų automobiliai netilpo namo aikštelėje, – buvo statomi ir kieme ant žolyno“, – pasakojo kaimynystėje gyvenantis palangiškis.

Anot jo, namo statybos žmonėms užkliuvo, kai pradėjo kilti ketvirtas jo aukštas. Pasidomėję kaimynai sužinojo, kad šitaip statomas dviejų aukštų su mansarda namas.

Gyventojams užkliuvo, kad papildomu pirmu namo aukštu virto statinio projekte turėjęs būti cokolinis aukštas.

„Visiems žinoma, kad cokolinis aukštas yra pusrūsis, kurio dalis turi būti bent šiek tiek įleista į žemę. O dabar, kad namo aukštis nenukryptų nuo projekto, aplink cokolinį aukštą tiesiog buvo nukastas gruntas“, – pasakojo palangiškis.

Šias savo įžvalgas Palangos gyventojai ne kartą surašė Statybos inspekcijai ir paveldosaugininkams, tačiau tuomet valdininkai jokių pažeidimų nematė.

Įrodinėdami, kad vienbutis namas virtęs daugiabučiu, statybų inspektoriai iki šiol nesugebėjo suskaičiuoti pastato aukštų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.