Užvirusios kovos įkarštyje istoriniai pastatai gali virsti griuvėsių krūva

Klaipėdoje užvirė kova dėl istorinių pastatų, kuriuose buvo įsikūrusi policija. Susirūpinę, kad apleistas kompleksas greitai gali virsti griuvėsių krūva, visuomenininkai šalia jo surengė teatralizuotą protesto akciją.

  Performansų meistras B.Šarka šitaip protestavo prieš vertingo paveldo naikinimą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
  Performansų meistras B.Šarka šitaip protestavo prieš vertingo paveldo naikinimą.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Performansų meistras B.Šarka šitaip protestavo prieš vertingo paveldo naikinimą.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Performansų meistras B.Šarka šitaip protestavo prieš vertingo paveldo naikinimą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Performansų meistras B.Šarka šitaip protestavo prieš vertingo paveldo naikinimą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Performansų meistras B.Šarka šitaip protestavo prieš vertingo paveldo naikinimą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-11-21 08:39, atnaujinta 2018-11-21 08:44

Dar XIX amžiaus viduryje iškilusiuose neogotikos stiliaus pastatuose buvo įsikūręs Klaipėdos apskrities teismas, įvairios teisininkų kontoros, gyveno darbuotojai. Išklausę nuosprendžius nuteistieji iškart buvo vedami į rūsius, kuriuose buvo vyrų ir moterų kalėjimas.

Sovietmečiu raudonplyčiai teismo rūmų pastatai perduoti uostamiesčio milicijai, o paskui į juos įsikėlė policijos komisariatas. Buvusio kalėjimo celės su vidiniais kiemais paverstos areštine, garsėjusia nežmoniškomis kalinimo sąlygomis. Dabar čia šeimininkauja benamiai.

Negali parduoti pastatų

Prieš kelerius metus, kai policija persikėlė į naujas patalpas Kauno gatvėje, istorinis kompleksas Jūros gatvėje buvo perduotas Turto bankui.

Planuota pardavus jį už 5 mln. eurų kompensuoti dalį naujojo Klaipėdos apskrities policijos pastato ir areštinės statybai skirtų lėšų.

Tačiau taip neįvyko – po kelių nesėkmingų aukcionų Turto banko nustatyta pradinė senųjų pastatų pardavimo kaina smuktelėjo nuo 4,5 mln. iki 700 tūkst. eurų.

Istorinį kompleksą galima pritaikyti viešbučiams, įvairioms pramogoms, tačiau verslininkai nenoriai investuoja į senus pastatus ir dar tokius, kurie įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

Per tą laiką neprižiūrimi pastatai apšiuro, virto valkatų ir benamių prieglauda. Per kiaurus stogus į vidų skverbiasi vanduo, patalpose nakvojantys benamiai ten jau sukėlė tris gaisrus.

Rankomis apjuosė fasadus

Jūros gatvėje surengę protesto akciją visuomenininkai piktinosi, kodėl iki šiol nėra jokių konkrečių valdžios sprendimų dėl apleisto ir netvarkomo kultūros paveldo.

Aktorius ir režisierius Benas Šarka ryžosi drastiškai gatvės meno akcijai – vėsiu oru žiūrovų akivaizdoje jis apsinuogino, grodamas dūdele skleidė šiurpius pavojaus ir nerimo signalus.

Viešojoje erdvėje nuskambėjo ir performansų meistro žodžiai: „Aš myliu prezidentę Dalią Grybauskaitę, myliu ir premjerą Saulių Skvernelį, bet į vieną lovą su jais nesigulčiau.“

Siauroje akmenimis grįstoje gatvelėje pantomimos spektaklį surengė Valentino Masalskio vadovaujamo uostamiesčio Jaunimo teatro aktoriai, kalbėjo įvairių kultūros sričių atstovai.

Žaismingos akcijos pabaigoje išsirikiavę į apsaugos grandinę protestuotojai susikibę rankomis apjuosė nykstančių istorinių pastatų fasadus.

Kultūros paveldo sergėtojus palaikė mitinge dalyvavęs miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Savivaldybė siūlo mainus

Menininkai nori įveiklinti apleistus pastatus – paversti juos atvira kultūros erdve su parodų salėmis, galerijomis, loftais. Tokiai jų idėjai pritarė savivaldybė ir net pateikė konkretų siūlymą.

Turto bankui siūlomi nekilnojamojo turto mainai – klaipėdiečiai sutinka jam perduoti daugmaž lygiaverčius objektus kitose miesto vietose už buvusį policijos komisariato pastatą.

„Dėl tokių mainų lyg ir buvo sutarta, tačiau jiems dar turėtų pritarti Vyriausybė. Kol kas jokio atsakymo iš Vilniaus nesulaukėme“, – sakė V.Grubliauskas.

Miesto menininkų asociacijos vadovas Tomas Kiauka savivaldybę ragina greičiau perimti Jūros gatvės pastatus vien dėl to, kad jie dvejus metus stovi apleisti: „Paveldas grėsmingai nyksta. Nieko nedarydamos valstybės institucijos palaiko atsainų požiūrį į kultūros vertybes.“

Paveldas domina teisėjus

Tačiau yra ir kitokių sumanymų – svarstoma galimybė istorinius pastatus renovuoti ir įkurdinti juose Klaipėdos apygardos teismą, kuriam jau seniai ankšta senosiose patalpose.

Valstybės biudžeto lėšomis rekonstravus 4700 kvadratinių metrų patalpas su vidaus kiemais jose užtektų vietos ir Klaipėdos apskrities administraciniam teismui.

Tada pastatų kompleksas senamiestyje atgautų prieškarinę funkciją, kai ten veikė Teisingumo rūmai, o tai – irgi pagarba praeičiai.

„Daugelyje pasaulio šalių aukštesnieji teismai įsikūrę istoriniuose pastatuose, taip galėtų būti ir Klaipėdoje“, – kalbėjo Klaipėdos apygardos teismo pirmininkas Arvydas Daugėla.

Sužinoję apie teisėjų ketinimus kultūros darbuotojai savivaldybę paragino skirti žemės sklypą naujam apygardos teismo pastatui, o Jūros gatvės pastatus perduoti menininkams.

V.Grubliauskas sakė, jog taip jau padaryta: „Projektuojant naująjį apskrities policijos pastatą šalia jo buvo numatyta vieta ir teismų rūmams, parengtas detalusis planas.“

Svarstė įvairius variantus

Naujų teisingumo rūmų statyba Kauno gatvėje kainuotų apie 5 mln. eurų.

Buvusių policijos pastatų renovavimo ir pritaikymo teismams projektas – puse milijono eurų pigesnis.

Dar viena labiau teorinė išeitis – teisėjams nuomoti patalpas kituose statiniuose.

A.Daugėla mano, kad tiek lėšų naujoms statyboms neužtektų: „Sąmatos kurtos prieš dvejus metus, o dabar visi darbai pabrango. Reikia iš naujo vertinti galimus variantus ir kainas.“

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis sakė, kad Jūros gatvės pastatams renovuoti prireiktų apie 10 mln. eurų: „Turto bankui pavesta atlikti išsamią visų sąnaudų ekonominės naudos analizę.“

Būdamas policijos generalinio komisaro Lino Pernavo pavaduotojas A.Stončaitis kontroliavo naujos Klaipėdos apskrities policijos komisariato būstinės statybas. Jis puikiai žino, kad naujose aikštelėse nebeužtenka vietos net pareigūnų automobiliams – jie statomi gatvėse.

Įvertinus visas sąnaudas požeminiam arba daugiaukščiam automobilių garažui prie naujų apskrities policijos ir teismo rūmų arba renovuotų senųjų patalpų prireiktų papildomų milijonų.

Visuomenininkai teigia, kad urbanistikos komplekso Jūros gatvėje neverta sieti su ankstesnėmis jo funkcijomis – vėl perduotas teismams jis virstų uždara zona.

Biurokratai įšaldė procesą?

Tačiau A.Daugėla mano, kad geriau perduoti šį kompleksą teismams, – tada greičiau atsirastų lėšų jį restauruoti ir saugoti nuo vandalų, nes valstybės biudžeto galimybės yra didesnės: „Vertingo paveldo aklinai neaptvertume, žmonės galėtų čia lankytis, matytų ir senąją architektūrą.“

V.Grubliauskas siūlo senuosiuose pastatuose įkurti dar vieną neužšąlantį kultūros uostą.

A.Stončaitis patikino, jog vienoks ar kitoks sprendimas, galbūt net kompromisinis, dėl istorinių pastatų Klaipėdos senamiestyje likimo bus priimtas artimiausiu metu: „Suprantu menininkų poreikius, bet ne mažiau svarbu surasti vietą ir teismams. Jeigu bus pripažinta, kad valstybei tų pastatų nereikia, sprendimai bus kitokie.“

Vyriausybės kanceliarija vertingų pastatų Jūros gatvėje likimą sprendžia jau dvejus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.